Στις ανησυχίες της Ελλάδας από τις τελευταίες προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ενισχύσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ τους, αναφέρεται σε άρθρο της αιγυπτιακή εφημερίδα.

Εντατικές επαφές διεξάγονται μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται στο επίπεδο της επιβεβαίωσης για την ισχύ των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, υπό το φως των πρόσφατων κινήσεων της Αγκυρας προς το Τελ Αβίβ, όπως σημειώνει αιγυπτιακό δημοσίευμα.

Συμμαχία με Ελλάδα και Κύπρο

Αυτές οι ελληνικές επαφές έρχονται μετά τις προσπάθειες της Τουρκίας να προσεγγίσει το Ισραήλ, τις τελευταίες ημέρες, επιδιώκοντας συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Το Ισραήλ έχει συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο επικεντρωμένη στην πολιτική, την ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία.

Χθες, Τετάρτη, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έφτασε στο Τελ Αβίβ για να συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιέρ Λάπιντ, για πρώτη φορά από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ισραήλ και της Ελλάδας συζήτησαν τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και τις κινήσεις της στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά το τηλεφώνημα μεταξύ του ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και της ελληνίδας ομολόγου του Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι οποίοι συζήτησαν για τη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Χέρτζογκ – Σακελλαροπούλου

Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Χέρτζογκ και Σακελλαροπούλου, πριν από ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι σε οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία δεν θα επηρεάζονταν οι σχέσεις με την Ελλάδα.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Χέρτζογκ μετέφερε μήνυμα διαβεβαίωσης στην ελληνίδα ομόλογό του, σχετικά με τη σταθερότητα και τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Αθήνας, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ισραηλινής Walla.

Πρόσθεσαν ότι η Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον Χέρτζογκ για την ανάληψη των καθηκόντων του και τον ρώτησε για τη συνομιλία του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας

Η Τουρκία επιδιώκει πρόσφατα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και να ενισχύσει τους τομείς συνεργασίας μεταξύ τους, καθώς ο Ερντογάν τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον Χέρτζογκ για τη νέα θέση του.

Είναι η πρώτη φορά που ισραηλινός αξιωματούχος μίλησε με τον τούρκο πρόεδρο από το 2017 και ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Αγκυρας.

Ο Ερντογάν και ο Χέρτζογκ συζήτησαν τη δυνατότητα βελτίωσης των σχέσεων και της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, για τον οποίο ανησυχεί η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή.

Πολλαπλά μηνύματα

Η Τουρκία έστειλε πολλαπλά μηνύματα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιανουάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον Μουράτ Μαριάν, πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με εβραϊκές ομάδες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Τελ Αβίβ δεν θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, ούτε θα επιστρέψει τον πρεσβευτή του στην Αγκυρα, εφόσον η τελευταία υποστηρίζει τις δραστηριότητες των «Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ», του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που μάχεται εναντίον εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: dostor.org, walla.co.il, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr