Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εστίαση: Πού μπορούν να πάνε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Εστίαση: Πού μπορούν να πάνε εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι

Η «συνύπαρξη» εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων επιτρέπεται σε εστίαση και πολιτιστικά δρώμενα, κάτι που ωστόσο αναμένεται να αλλάξει αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα το φθινόπωρο όπου και οι ανοιχτοί χώροι θα αρχίσουν να υπολειτουργούν

Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους και στο ζήτημα της διασκέδασης, καθώς μία σειρά από χώροι θα λειτουργούν μόνο με όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Το σχέδιο για μεικτούς χώρους έχει αναβληθεί προς το παρόν και εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του κοροναϊού στη χώρα αλλά και εξαιτίας των δυσκολιών εφαρμογής του.

Μέχρι στιγμής και λόγω καλοκαιριού οι περισσότεροι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας λειτουργούν εξωτερικά, επιτρέποντας τη «συνύπαρξη», κάτι ωστόσο που δεν θα ισχύει όπως όλα δείχνουν αν η επιδημιολογική εικόνα δεν βελτιωθεί πριν από το φθινόπωρο, οπότε και οι κλειστοί χώροι θα πάρουν τη σκυτάλη.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αναφορικά με τη διασκέδαση και την εστίαση, που τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή 17 Αυγούστου και θα ισχύουν έως τις 31 Αυγούστου, αφορούν την πρόσβαση που μπορούν να έχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε εστιατόρια, μπαρ, κλαμπ, θέατρα, γήπεδα κλπ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μπορούν να βρεθούν μαζί μόνο σε καφέ και εστιατόρια, αλλά και σε υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας εκτός των γηπέδων.

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του μέτρου που αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης όπως κλαμπ και μπουζούκια, όπου παρά το γεγονός ότι λειτουργούν σε υπαίθριους χώρους, δεν θα επιτρέπονται μη εμβολιασμένοι ή εμβολιασμένοι που δεν έχουν περάσει οι 14 ημέρες από το πλήρη εμβολιασμό τους.

Την ίδια στιγμή για όλους τους χώρους ισχύει ότι επιτρέπονται μόνο καθήμενοι με την επιτρεπτή πληρότητα να ποικίλει αναλόγως της χωρητικότητας του μαγαζιού.

Όσον αφορά τους υπαίθριους χώρους θεάματος, και πάλι η πληρότητα είναι ανάλογη της χωρητικότητας και επίσης οι θεατές πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Τα μέτρα στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας

Επίσης, οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων πλην γηπέδων θα έχουν 85% πληρότητα για τους εμβολιασμένους και σε αυτή την περίπτωση θα γίνεται έλεγχος στην είσοδο με το Covid Free Gr.

Εδώ θα λειτουργούν και μεικτοί χώροι όχι μόνο δηλαδή για εμβολιασμένους και θα ισχύουν τα εξής:

  • 75% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους
  • 70% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους
  • 65% πληρότητα για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Γήπεδα μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους

Τέλος, σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα θα ισχύουν τα εξής:

  • 80% πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (τα ανοικτά) και 8.000 (τα κλειστά).
  • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας).
  • Λειτουργία γηπέδων με μεικτό τρόπο δεν επιτρέπεται.

Το πρώτο lockdown του καλοκαιριού

Την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα των τουριστικών νησιών, που παρατηρείται μεγάλη διασπορά και έχουν ληφθεί παραπάνω μέτρα. Ήδη στη Μύκονο ισχύουν παραπάνω περιοριστικά μέτρα, ενώ Ίος, Πάρος και Κρήτη φλερτάρουν με το «κοκκίνισμα».

«Το παράδειγμα της Μυκόνου ξεκάθαρα δείχνει ότι είμαστε σε δεύτερη σεζόν Covid. Όπου δεν τηρούνται τα μέτρα κινδυνεύει η τοπική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Αυτό τονίζει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος και υπογραμμίζει: «Ανησυχία υπάρχει, όπως έχω πει πριν από δύο μήνες, τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνουν και την εξέλιξη της σεζόν».

Προς το παρόν η χώρα είναι σε καλύτερα επίπεδα από 2020 τονίζει ο κύριος Τάσιος, ωστόσο σημειώνει ότι η Μύκονος ήταν το πρώτο καμπανάκι, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σχολαστικά και δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν περισσότερα περιοριστικά μέτρα σε περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που να θυμίζουν το δεύτερο lockdown.

Σε αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται:

  • Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης
  • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024