Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάμπινγκ: Οδηγός επιβίωσης - Τα tips για τις διακοπές των ονείρων σας

Κάμπινγκ: Οδηγός επιβίωσης – Τα tips για τις διακοπές των ονείρων σας

Οι διακοπές στο κάμπινγκ διχάζουν σταθερά, με τα αντίπαλα στρατόπεδα να αντιπαραθέτουν τα δικά τους επιχειρήματα. Κι όμως οι διακοπές στο κάμπινγκ μπορούν να γίνουν οι διακοπές των ονείρων σας

Το κάμπινγκ είναι για πολλούς ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσουν τις διακοπές τους, ενώ για άλλους έρχεται τελευταίο στη λίστα επιλογών όσον αφορά στη διαμονή τους.

Κάπου εκεί στη μέση, υπάρχουν βέβαια και οι αμφίθυμοι, που ναι μεν θα ήθελαν να του δώσουν μια ευκαιρία, δηλώνουν ωστόσο ξεκάθαρα και τις επιφυλάξεις τους.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας, πριν αποφασίσετε να δοκιμάσετε να κατασκηνώσετε σε κάποιο κάμπινγκ στην Ελλάδα.

Οργανωμένο VS ελεύθερο

Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες οργανωμένα κάμπινγκ, σχεδόν σε όλα τα νησιά μας, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα.

Πρόκειται για χώρους που παρέχουν εκτός από την έκταση να κατασκηνώσετε αλλά και πολλές και ποικίλες υπηρεσίες, όπως mini market, εστιατόριο, café, τουαλέτες, χώρους για το πλύσιμο των ρούχων, κουζίνες για μαγείρεμα κλπ.

Ασφαλώς, όλα τα οργανωμένα κάμπινγκ δεν είναι ίδια. Ακόμη και αυτά έχουν διαφορετικές διαβαθμίσεις ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Υπάρχουν κάμπινγκ που προσφέρουν water sports, πισίνες, εστιατόρια, δημιουργικές ενασχολήσεις για τα παιδιά, υπαίθριο κινηματογράφο, ακόμη και bungalows με κλιματισμό.

Άλλα πάλι είναι πιο απλά με τα απολύτως απαραίτητα.

Καλό όπως θα δούμε είναι να ελέγχετε από πριν το χώρο, ώστε να παρέχεται τουλάχιστον ένα σκιερό μέρος για την τοποθέτηση της σκηνής.

Το ζήτημα του ελεύθερου κάμπινγκ κάθε καλοκαίρι επανέρχεται στις συζητήσεις ανάμεσα σε παρέες, ζευγάρια, ακόμα και σε οικογένειες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε λόγω ανάγκης για επαφή με τη φύση, είτε επειδή ορισμένοι το ακολουθούν ως τρόπο ζωής, ακόμα και για λόγους καθαρά οικονομικούς, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που στρέφονται στο ελεύθερο κάμπινγκ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως το ελεύθερο κάμπινγκ, όσο δημοφιλές κι αν είναι, είναι ταυτόχρονα και.. παράνομο.

Τροποποίηση που έχει γίνει στην σχετική νομοθεσία 4055/12 με τον 4276/14 αρθ. 7 παρ. 18, προβλέπει ότι οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι τρεις (3) μήνες ή με επιβολή προστίμου, εφόσον δεν προβλέπεται βαρύτερη ποινή από άλλη διάταξη, διατασσόμενης συγχρόνως υπό του δικαστηρίου της βίαιης αποβολής τους. Συγκεκριμένα, οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτομο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά μεταφορικό μέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο και εισπράττεται.

Η επιδημία του κοροναϊού που έχει εισβάλει για τα καλά στις ζωές μας, δημιούργησε νέες συνθήκες, καλώντας τις αρχές πολλών νησιών να αποφασίσουν εκ νέου για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη δραστηριότητα του ελεύθερου κάμπινγκ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Ανάφης, ο οποίος το καλοκαίρι του 2020 μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, υπενθύμιζε την ισχύουσα νομοθεσία για το ελεύθερο κάμπινγκ και επικαλούμενος την πανδημία, καλούσε όσους σκόπευαν να κατασκηνώσουν το καλοκαίρι στο νησί, να το ξανασκεφτούν.

Η ώρα της επιλογής

Στο διαδίκτυο εμφανίζονται πάνω από 300 οργανωμένα καμπινγκ.

H επιλογή και τα κριτήρια σε αυτή την περίπτωση είναι ασφαλώς προσωπική.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια κριτήρια τα οποία καλό είναι να φροντίζετε να πληρούνται. Τέτοια είναι η ύπαρξη επαρκούς σκιάς, η καθαρότητα των χώρων υγιεινής και παροχές όπως αποθηκευτικοί χώροι, parking, μίνι μάρκετ και η ασφάλεια.

Οι (ελαφριές) αποσκευές

Καλό είναι να ξεκινάτε την διαδικασία σκεπτόμενοι με αφαιρετικό τρόπο. Ιδανικά, τι ΔΕΝ χρειάζεστε να πάρετε μαζί σας.

Τα πολλά ρούχα είναι περιττά, οπότε μεγάλου όγκου βαλίτσες, ακόμη και για πολυήμερες διακοπές δεν θα σας χρησιμεύσουν, αλλά θα πιάσουν μόνο χώρο στην σκηνή σας.

Ο κανόνας εδώ θέλει λίγα και χρήσιμα ρούχα (οπωσδήποτε κάτι για τη βραδινή ψύχρα), εύκολα στο πλύσιμο, μαγιό και ό,τι τέλος πάντων δεν πιάνει πολύ χώρο και θα σας βολέψει σε όλες σας διακοπές.

Φαρμακείο το απαραίτητο

Απαραίτητα κρίνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια τα αντηλιακά, τα after sun, τα εντομοαπωθητικά, υγρά μαντηλάκια ή καθαριστικό σαπούνι χωρίς χρήση νερού και για τους πιο σωστούς, να έχουμε Imodium για παν ενδεχόμενο αφού κινούμαστε και ζούμε στη φύση.

Καλύτερα να έχουμε λιγότερα ρούχα και να φροντίσουμε τα καλλυντικά και το φαρμακείο μας.

Σκηνή και εξοπλισμός

Μια καλή και σταθερή σκηνή είναι το νούμερο 1 για το οποίο πρέπει να φροντίσετε.

Αν είστε δύο άτομα καλό είναι να έχετε μια σκηνή 4 ατόμων, ώστε να κοιμηθείτε άνετα και να υπάρχει και ο απαραίτητος χώρος και για τα πράγματα σας.

Μαζί με τη σκηνή βασικό είναι και το μικρό σακίδιο με τα απαραίτητα μικροαντικείμενα, όπως σκοινάκια, μανταλάκια, φακούς με εφεδρικές μπαταρίες και οπωσδήποτε ένα πολυεργαλείο το οποίο το βρίσκεται σε διαφορετικά καταστήματα και σακούλες σκουπιδιών.

Από τα απαραίτητα που πρέπει να φροντίσουμε είναι το φορητό ψυγείο με παγοκυψέλες για αναψυκτικά και φρέσκο δροσερό νερό.

Εφοδιαζόμαστε πάγο από κάποιο κοντινό σημείο και το διατηρούμε για 2 ημέρες με προσεκτική χρήση.

Στο ζήτημα ύπνου οι επιλογές είναι πολλές και τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο εύκολα ή όχι βολεύεστε.  Sleeping bags, στρώματα θαλάσσης  και ειδικά στρώματα και μαξιλάρια για κάμπινγκ, έρχονται να προστεθούν στις επιλογές σας.

Το savoir faire

Πάνω απ’ όλα έρχεται ο σεβασμός του χώρου που σας φιλοξενεί, οπότε θα πρέπει να φροντίζετε να τον αφήσετε όσο το δυνατόν πιο καθαρό, ανεξάρτητα από το πως μπορεί να τον βρείτε.

Αν γύρω σας είναι άλλες σκηνές, καλό είναι να τηρείτε τα ωράρια κοινής ησυχίας. Επειδή είσαστε στην εξοχή δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσετε να μην σέβεστε τους γείτονές σας.

Να θυμάστε ότι επιλέξατε αυτόν τον τρόπο διακοπών, μεταξύ άλλων και για να ηρεμήσετε και να αποδράσετε από την οχλαγωγία της πόλης.

Τέλος σημαντικό είναι πριν αποφασίσετε να κατασκηνώσετε μαζί με φίλους, οικογένεια, ή τον/την σύντροφό σας, να έχετε συζητήσει σχετικά με τις «δυσκολίες» που μπορεί να προκύψουν. Το τελευταίο που χρειάζεται ένα κάμπινγκ είναι τσακωμούς, γκρίνιες και φωνές.

Αν σας εμπνέει η αίσθηση της ελευθερία και της χαλάρωσης,  αν σας αρέσει να ξυπνάτε και να βουτάτε με το καλημέρα στη θάλασσα, να κοιμάστε και να ξυπνάτε ακούγοντας τα κύματα, τότε ετοιμαστείτε για τις διακοπές των ονείρων σας.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024