Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

Άνοιξε η εφαρμογή για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Πώς θα εξοφλήσετε το «λογαριασμό» της Εφορίας

Με αργές ταχύτητες εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός έχει κάπως ανεβάσει στροφές, η πλειονότητα των φορολογούμενων συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από το Taxisnet. Εξι στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν πατήσει το κουμπί υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Ωστόσο, στην ΑΑΔΕ, δεν φαίνεται να ανησυχούν και δεν σκέφτονται το σενάριο της παράτασης καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τις 27 Αυγούστου που εκπνέει η προθεσμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος, έχουν ήδη κατατεθεί ηλεκτρονικά περίπου 2.368.148 δηλώσεις ενώ χθες η ΑΑΔΕ άνοιξε και την εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει δήλωσης διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωσή τους έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποιητική δήλωση.

Χωρίς φόρο οι 7 στους 10

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προκύπτει ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 ή θα λάβουν επιστροφή φόρου. Τρεις στους 10 καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα του 2020, ο οποίος όμως για χιλιάδες φορολογούμενος είναι μικρότερος σε σχέση με τα ποσά φόρου που πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, την «κατάργηση» της εισφοράς αλληλεγγύης, της μόνιμης μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Πιο συγκεκριμένα από τα 3.237.718 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί καθώς για κάθε σύζυγο εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό:

– Το 29,26% ή 947.387 είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο 651,61 εκατ. ευρώ ή 690 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Το 17,13% ή 554.630 είναι πιστωτικά με το συνολικό ποσό της επιστροφής φόρου να αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι φέτος οι φορολογούμενοι που θα λάβουν επιστροφή φόρου θα αγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο.

– Το 53,61% ή 1.735.701 είναι μηδενικά.

Οι φορολογούμενοι που θα έχουν υποβάλει μέχρι τις 28 Ιουλίου τη φορολογική τους δήλωση και από την εκκαθάριση της προκύπτει πληρωμή φόρου θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη προθεσμία για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος λήγει στις 30 Ιουλίου και έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέχρι και 4 διαφορετικούς τρόπους για να τον εξοφλήσουν:

Σε 8 μηνιαίες δόσεις

Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 28 Ιουλίου, οι δόσεις θα είναι 8 με την τελευταία να καταβάλλεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Αν η δήλωση υποβληθεί έως τις 27 Αυγούστου, οι δόσεις θα είναι επτά, η πρώτη θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 αλλά η πρώτη δόση θα είναι διπλή. Θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα η δόση του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Εφάπαξ καταβολή

Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 30 Ιουλίου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%.

Πάγια ρύθμιση

Η πάγια ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο να φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Πληρωμή με κάρτα

Η άλλη λύση που έχουν οι φορολογούμενοι είναι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με την πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024