Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η λιβανέζικη κουζίνα προσγειώνεται στο σπίτι μας και μας συνεπαίρνει σε ένα μαγικό ταξίδι γεύσεων στη Μέση Ανατολή

Η λιβανέζικη κουζίνα προσγειώνεται στο σπίτι μας και μας συνεπαίρνει σε ένα μαγικό ταξίδι γεύσεων στη Μέση Ανατολή

Μια από τις νοστιμότερες κουζίνες του πλανήτη έρχεται στα ΑΒ Βασιλόπουλος με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη

Η αρχαία Φοινίκη – ή εναλλακτικά, το «Παρίσι της Ανατολής» – δεν έπαψε ποτέ να μαγεύει τη φαντασία και τον ουρανίσκο του ταξιδιώτη. Κι αν προς το παρόν οι εξελίξεις (υγειονομικές και μη) καθιστούν το μαγευτικό αυτό προορισμό της Εγγύς Ανατολής απροσπέλαστο, οι γεύσεις και τα αρώματά του μπορούν να φτάσουν εύκολα και γρήγορα στο τραπέζι μας, χαρίζοντάς μας ξεχωριστές στιγμές απόλαυσης, με μια… επίσκεψη απλά, στο κοντινότερο κατάστημα ΑΒ.

Μοσχάρι με κους κους που σιγοψήνεται σε παραδοσιακά πήλινα σκεύη, «παντρεμένο» με ιδιαίτερα μπαχαρικά που εκρήγνυνται μόλις έρθουν σε επαφή με τους γευστικούς μας κάλυκες, παραδοσιακός λιβανέζικος γύρος κοτόπουλο μαριναρισμένος στα μυστικά της Μέσης Ανατολής, κεμπάπ από μοσχάρι και αρνί που λιώνει στο στόμα αφού βουτήξει στο λαχταριστό baba ganoush, την ανατολίτικη ωδή από μελιτζάνα και το ταχίνι… Σπεσιαλιτέ που δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο «δύσκολο» γευσιγνώστη μετατρέπουν το σπίτι μας στο πιο γκουρμέ λιβανέζικο εστιατόριο.

Και δεν απαιτούν από εμάς ξεχωριστές δεξιότητες ή μαγειρικές γνώσεις: Από την 1η Ιουλίου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι πιο πληθωρικές και φημισμένες γεύσεις του Λιβάνου έχουν χωρέσει με απόλυτη επιτυχία στη σειρά Έτοιμων Γευμάτων «ΑΒ you’ll love» #Worldcuisines με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη, αποτελώντας άλλη μία ολοκαίνουρια έθνικ γευστική πρόταση.  Άφθονα λαχανικά, ζουμερά κρεατικά και αρωματικά μπαχάρια συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο, πλούσιο μενού έξι πιάτων που μας φέρνει σε επαφή με την αυθεντική κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Η γοητεία της Ανατολής στο πιάτο μας

Στο επόμενο γεύμα μας είναι βέβαιο πως θα σερβίρουμε μοσχάρι με κους κους, αργοψημένο σε tagine, στο παραδοσιακό πήλινο σκεύος που κάτω από το κωνικό του καπάκι, σφραγίζει όλο το άρωμα και τη γεύση των εξωτικών μπαχαρικών, πλάι σε μια δροσερή σαλάτα ταμπουλέ, με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κρεμμύδι, την τομάτα, το ελαιόλαδο, τον χυμό από λεμόνι και τον δυόσμο, να δίνουν στο πλιγούρι γεύση από καλοκαίρι.

Το Shish Tawook, το εμβληματικό πιάτο με πλιγούρι και μαριναρισμένο κοτόπουλο σε χυμό από λεμόνι, σκόρδο, πάπρικα, γιαούρτι και τοματοπελτέ, μας μαθαίνει από την αρχή την έννοια του «ζουμερού» και μας θυμίζει γιατί τα μπαχαρικά αποτελούν τους πιο πολύτιμους συμμάχους μας στην κουζίνα.

Πεντανόστιμες Street food επιλογές

Οι λάτρεις του street food, που πάντα ψάχνουν μια νέα γεύση, θα λατρέψουν το Shawarma, την αραβική πίτα με τον λαχταριστό λιβανέζικο γύρο από ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου που απογειώνεται στη συντροφιά των λαχανικών – και φυσικά των μπαχαρικών – που τον συνοδεύουν. Αλλά οι επιλογές τους δεν τελειώνουν εδώ, αφού δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν ούτε στο κεμπάπ με baba ganoush και αραβικές πίτες: Μοσχαρίσιος και αρνίσιος κιμάς βουτά σε ένα ονειρεμένο ντιπ με μπαχαρικά, κύμινο και σάλτσα τομάτας και έπειτα κρύβεται κάτω από μια πλούσια μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, για να μετατραπεί σε μια ολοκληρωμένη γευστική έκπληξη.

Το μενού κλείνει με Kibbeh Akras, τις «κούπες με κιμά», που συνοδεύονται από ψητές τομάτες και κρεμμύδια. Το αλεσμένο κρέας σφραγίζεται μέσα σε μπάλες από σιτηρά (κιμπέ), με το κουκουνάρι και τα μπαχαρικά να του προσδίδουν έναν απολύτως μοναδικό χαρακτήρα.

Τα νέα λαχταριστά έτοιμα γεύματα της σειράς ΑB you’ll love Lebanese Edition, #worldcuisines, μας περιμένουν αποκλειστικά σε επιλεγμένα καταστήματα ΑΒ σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, στο ΑΒ Eshop. Και είναι βέβαιο πως θα τα δοκιμάσουμε όλα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024