Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν τα φθηνά κρατικά δάνεια

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν τα φθηνά κρατικά δάνεια

Πέντε μέρες προθεσμία από την ΑΑΔΕ για ενστάσεις και νέες αιτήσεις.

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από τον τρίτο και τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν τώρα την ευκαιρία να διεκδικήσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια τα οποία μάλιστα θα είναι «κουρεμένα» έως και 50%.

Η ΑΑΔΕ άνοιξε ξανά την πλατφόρμα myBusinessSupport για την υποβολή ενστάσεων. Οι επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν  ενημερωτικό e-mail από την ΑΑΔΕ μπορούν να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα της παραλαβής του.  Στο αίτημα θα πρέπει να ενημερώσουν το σύστημα για ποιες από τις δύο φάσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής υπέβαλαν αίτηση η οποία απορρίφθηκε καθώς και για τους λόγους που κόπηκαν από την κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα θα πρέπει να στείλουν συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά που να στηρίζουν το δικαίωμα της  ένστασης. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα επανεξετάσουν τα αιτήματα με βάση τα νέα δεδομένα

Οι επιχειρήσεις που θα δικαιωθούν θα είναι οι τελευταίες που θα λάβουν χρηματοδότηση με τη μορφή φθηνού δανεισμού από το κράτος καθώς ο κύκλος των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει ολοκληρωθεί και έχει αντικατασταθεί  από στοχευμένες παρεμβάσεις έτσι ώστε ο φετινός δημοσιονομικός λογαριασμός να μην ξεφύγει πάνω από τα 16 δις. ευρώ

Ο αριθμός των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που «κόπηκαν» από τις Επιστρεπτέες 3 και 4 είναι μεγάλος με το κύριο όγκο να αφορά τον τέταρτο κύκλο όπου καταγράφηκε ρεκόρ αιτήσεων από ενδιαφερόμενους λόγω της μη επιστροφής του 50% της ενίσχυσης.

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΑΑΔΕ μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των ενστάσεων θα  αναρτηθούν στο Taxisnet τα ποσά που έχουν δοθεί από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αυτά που πρέπει να επιστραφούν στο κράτος. Οι δικαιούχοι έχουν τις εξής επιλογές:

–              Να αποπληρώσουν  το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

–              Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

–              Να επιλέξουν όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων κύκλων που φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» που θα έχει αξία ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις. Με την επιταγή θα μπορούν αποπληρώσουν τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφλήσουν το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022. Ωστόσο το μέτρο δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

Τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών

Σημειώνεται ότι στον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 601,8 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο κύκλο πρόσβαση στα φθηνά δάνεια απέκτησαν 89.732 επιχειρήσεις  λαμβάνοντας συνολικά 1,26 δις. ευρώ.

Στον τρίτο κύκλο 10.522 επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 1,51 δις. ευρώ.

Στον τέταρτο κύκλο που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς για πρώτη φορά κουρεύτηκε το 50% της ενίσχυσης ενώ υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 2,175 δις. ευρώ.

Στο πέμπτο κύκλο δόθηκε ρευστότητα 1,225 δις. ευρώ σε 359.691επιχειρήσεις.  Στον έκτο κύκλο δικαιούχοι  ήταν 286.181 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες  με ποσό 500 εκατ. ευρώ Στον έβδομο κύκλο ύψους 1 δις ευρώ έχουν δοθεί ήδη 726 εκατ. ευρώ σε 261.943 δικαιούχους.

Πηγή: Ο.Τ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024