Σερβία: Ανησυχία από τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει - όπως ανέφερε - την προστασία του πληθυσμο
Η Σερβία από την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό εμβολιασμένων που κατείχε τον περασμένο Φεβρουάριο σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ έχουν δοθεί 86,8 δόσεις ανά εκατό κατοίκους, ο δείκτης αυτός στην Σερβία κυμαίνεται στις 74,1 δόσεις.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό ‘Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει – όπως ανέφερε – την προστασία του πληθυσμού. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η προσέλευση του κόσμου έπεσε σε ανησυχητικά επίπεδα με τους εμβολιασμούς να μην ξεπερνούν τους 5.000 ημερησίως.
Πού οφείλεται
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή ανταπόκριση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή πορεία την επιδημιολογικής κατάστασης, την διάδοση της λανθασμένης εντύπωσης ότι η πανδημία δεν αφορά τους νέους αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η πολιτική ηγεσία κατά την διαχείριση της κρίσης. Ανασταλτικά λειτούργησε επίσης και το γεγονός ότι στην Σερβία δεν επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για οικονομικούς λόγους, ενώ οι αρχές επιδείκνυαν ανοχή στην παραβατική ως προς τα υγειονομικά μέτρα συμπεριφορά ακόμη και κατά την περίοδο που έφταναν τα 8.000 τα ημερήσια κρούσματα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι, ακόμη και η δυνατότητα να μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες όποτε θέλουν όπως και η επιλογή του εμβολίου προκάλεσε χαλάρωση σε πολλούς οι οποίοι ανέβαλαν τον εμβολισμό τους.
Δεν υπάρχει έξαρση
Στην Σερβία ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί έξαρση της πανδημίας με δεδομένο ότι δεν έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν μόνο δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα οποία απομονώθηκαν. Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 110 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 286 ασθενείς εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει, πιθανότατα, μετά από μία εβδομάδα όταν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 τα ημερήσια κρούσματα.
- Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για τους ναυτεργάτες «που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον Περσικό Κόλπο»
- Βουλή: Στην επιτροπή Δεοντολογίας ο Φλώρος επειδή αποκάλεσε τον Βελόπουλο «καράφλα»
- Τεχεράνη: Ζημιές στο Παλάτι Γκολεστάν από πυραυλικό πλήγμα εν μέσω της σύγκρουσης ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν
- Αποκάλυψη-σοκ στη Φόρμουλα 1: Οι οδηγοί της Άστον Μάρτιν κινδυνεύουν με αναπηρία
- Στο Υπουργείο Υγείας η Δήμαρχος Σίφνου για τα θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας του νησιού
- Μενδώνη για τις φωτογραφίες των 200 της Καισαριανής: «Σε 13 μέρες φέραμε εις πέρας όλη τη διαδικασία»
- Μέση Ανατολή: Πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από Ομάν και Ντουμπάι
- Είναι η Κίνα ο πραγματικός στόχος της επίθεσης Τραμπ στο Ιράν; – Γιατί πλήττει το Πεκίνο εκεί που πονάει;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442