Σερβία: Ανησυχία από τον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό 'Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει - όπως ανέφερε - την προστασία του πληθυσμο
Η Σερβία από την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό εμβολιασμένων που κατείχε τον περασμένο Φεβρουάριο σήμερα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με χαμηλό ποσοστό εμβολιασθέντων στον γενικό πληθυσμό. Έτσι, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ έχουν δοθεί 86,8 δόσεις ανά εκατό κατοίκους, ο δείκτης αυτός στην Σερβία κυμαίνεται στις 74,1 δόσεις.
Σύμφωνα με την πρωθυπουργό ‘Ανα Μπρνάμπιτς, το ποσοστό εμβολιασθέντων ενηλίκων πολιτών ανέρχεται στο 48,4%, γεγονός που δεν εξασφαλίζει – όπως ανέφερε – την προστασία του πληθυσμού. Ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η κατάσταση στους νέους όπου στις ηλικίες από 18 έως 30 ετών εμβολιάστηκε μόνο το 17%. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η προσέλευση του κόσμου έπεσε σε ανησυχητικά επίπεδα με τους εμβολιασμούς να μην ξεπερνούν τους 5.000 ημερησίως.
Πού οφείλεται
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μικρή ανταπόκριση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή πορεία την επιδημιολογικής κατάστασης, την διάδοση της λανθασμένης εντύπωσης ότι η πανδημία δεν αφορά τους νέους αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμπε η πολιτική ηγεσία κατά την διαχείριση της κρίσης. Ανασταλτικά λειτούργησε επίσης και το γεγονός ότι στην Σερβία δεν επιβλήθηκαν αυστηρά μέτρα περιορισμού για οικονομικούς λόγους, ενώ οι αρχές επιδείκνυαν ανοχή στην παραβατική ως προς τα υγειονομικά μέτρα συμπεριφορά ακόμη και κατά την περίοδο που έφταναν τα 8.000 τα ημερήσια κρούσματα. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν μάλιστα ότι, ακόμη και η δυνατότητα να μπορούν να εμβολιάζονται οι πολίτες όποτε θέλουν όπως και η επιλογή του εμβολίου προκάλεσε χαλάρωση σε πολλούς οι οποίοι ανέβαλαν τον εμβολισμό τους.
Δεν υπάρχει έξαρση
Στην Σερβία ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί έξαρση της πανδημίας με δεδομένο ότι δεν έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας εντοπίστηκαν μόνο δύο περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα και αφορούν άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και τα οποία απομονώθηκαν. Τα ημερήσια κρούσματα διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο.
Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 110 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς από επιπλοκές του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 286 ασθενείς εκ των οποίων οι 8 είναι διασωληνωμένοι.
Η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας εκτιμά ότι η αύξηση των νέων κρουσμάτων θα αρχίσει, πιθανότατα, μετά από μία εβδομάδα όταν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 τα ημερήσια κρούσματα.
- Οι σκέψεις του Λουτσέσκου για το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη – Αυτή είναι η πιθανή ενδεκάδα του ΠΑΟΚ
- Σαράντος Καργάκος: Τ’ Αρχαία μάς πέφτουνε βάρος
- Φοινικούντα: Ενώπιον της ανακρίτριας ξανά σήμερα οι δύο 22χρονοι για τη διπλή δολοφονία στο κάμπινγκ
- Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο Δήμο Πειραιά
- Είναι αυτό το χειρότερο αθλητικό ντεμπούτο όλων των εποχών; Η 21χρονη τενίστρια που έγινε viral για όλους τους λάθος λόγους
- Γιώργος Βασιλείου: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου
- Συνελήφθη 22χρονος – Έτρεχε με 167 χλμ στην ΕΟ Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών
- Eurocup Γυναικών: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ρίχνονται στη «μάχη» των «16»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 14.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tianhao-wang-aME_eAFPU2A-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442