Παρά την εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα στην Αυστρία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη υπεραμύνεται των πρόσφατων χαλαρώσεων στα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού, απευθύνοντας ταυτόχρονα εκ νέου έκκληση για εμβολιασμούς, που φέρεται έως τώρα να καλύπτουν πλήρως το 40% του πληθυσμού.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί τα επόμενα χρόνια και μόνον όσοι εμβολιάζονται προστατεύονται», δήλωσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη με τον υπουργό Υγείας, Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, Γκιούντερ Πλάτερ και τον αντιπρύτανη του Ιατρικού Πανεπιστημίου Βιέννης, Όσβαλντ Βάγκνερ.

Επαναλαμβάνοντας την έκκληση για εμβολιασμό, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε ότι «ο εμβολιασμός παραμένει εθελοντικός», κανείς δεν εξαναγκάζεται, ο ίδιος δεν κατακρίνει κανέναν, αλλά «ως ομοσπονδιακός καγκελάριος», όπως είπε, «είμαι χαρούμενος για όλους όσοι προστατεύονται».

Ανέφερε επίσης ότι η προσφορά εμβολιασμού θα επεκταθεί: και θα υπάρχουν περισσότερες ημέρες εμβολιασμών χωρίς προεγγραφή, καθώς και εμβολιασμοί με ειδικές ρυθμίσεις για νέους.

Η Αυστρία πέρασε το τρίτο κύμα καλύτερα από άλλες χώρες, είπε ο Κουρτς, σημειώνοντας ότι σε έξι από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας δεν χρειάστηκε να υπάρξει lockdown και, σε σχέση με τους αριθμούς, η Αυστρία βρίσκεται στους τρεις πρώτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αν και διενεργούμε πολλαπλάσιο αριθμό τεστ», ενώ στη βάση των τρεχόντων χαμηλών ποσοστών μόλυνσης, τα βήματα ανοίγματος πρέπει να συνεχιστούν, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών «δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη κατάσταση», δήλωσε ο καγκελάριος, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και πως είναι «ξεκάθαρο» ότι οι αριθμοί θα αυξηθούν ξανά το καλοκαίρι και το αργότερο το φθινόπωρο, αλλά η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Από την πλευρά του, ο  υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν, ανέφερε ότι το 40% του πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως και αυτό αντιστοιχεί στο 45% του πληθυσμού που θέλει να εμβολιαστεί, ενώ ζήτησε από όσους έχουν ήδη λάβει μια δόση εμβολίου κατά της Covid να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τον πληθυσμό να επωφεληθεί από τις προσφορές εμβολιασμού στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, τονίζοντας ότι εάν διατηρηθεί το ποσοστό εμβολιασμού, θα μπορεί κανείς να περάσει καλά το φθινόπωρο.

Αλλά αν ο ρυθμός επιβραδυνθεί, προειδοποίησε, «μπορεί να φτάσουμε σε μια κατάσταση, όπου θα μπορούσαμε να χάσουμε τη χαλάρωση για την οποία μαζί εργαστήκαμε», ενώ προσέθεσε ότι η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί ήδη στη χώρα.

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, οι ειδικές επιτροπές φέρεται να προτείνουν την επανεισαγωγή διαφόρων μέτρων, ανάλογα με τον αριθμό των περιπτώσεων και τις πιέσεις στο σύστημα υγείας όπως, για παράδειγμα, να επανέλθει η υποχρέωση χρήσης μάσκας FFP2, όταν η επίπτωση επτά ημερών – νέες μολύνσεις κατά τις προηγούμενες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους – είναι πάνω από 25.

Σε περίπτωση αυξανόμενης νοσηλείας σε κανονικούς θαλάμους νοσοκομείων, συνιστάται η επανεισαγωγή της «κοινωνικής απόστασης», ενώ στην περίπτωση συνεχούς αύξησης των ασθενών σε ΜΕΘ  – η οποία σήμερα θεωρείται μάλλον απίθανη – θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή lockdown.

Στη συνέντευξη Τύπου, ανακοινώθηκε ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας προστασίας στόματος-μύτης  στο λιανικό εμπόριο θα χαλαρώσει περαιτέρω στις 22 Ιουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί και, στη συνέχεια, θα εφαρμόζεται μόνο σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες, φαρμακεία, ταχυδρομεία και πρατήρια καυσίμων, ενώ σε όλα τα άλλα καταστήματα και μουσεία δεν ισχύει, εάν ο εκεί υπεύθυνος δεν προβλέπει αυστηρότερα μέτρα.

Η απαίτηση χρήσης μάσκας θα συνεχίσει να ισχύει για τις δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς επίσης σε νοσοκομεία και δομές φροντίδας ηλικιωμένων και οίκους ευγηρίας, όπου οι αρμόδιοι μπορούν επίσης να λάβουν αυστηρότερα μέτρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο