Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προέλαση των Ταλιμπάν - «Εχουν καταλάβει δεκάδες κέντρα»

Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την προέλαση των Ταλιμπάν – «Εχουν καταλάβει δεκάδες κέντρα»

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει περιοχές που συνορεύουν με πέντε χώρες - το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν πήραν χθες Πέμπτη τον έλεγχο περιφέρειας στο δυτικό Αφγανιστάν, στην οποία βρίσκεται κύριο σημείο διέλευσης των συνόρων της χώρας με το Ιράν, καθώς συνεχίζουν την ταχεία προέλασή τους σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Σφοδρές μάχες

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχές που συνορεύουν με πέντε χώρες – το Ιράν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν – καθώς οι ξένες δυνάμεις τερματίζουν την επέμβαση δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν και η κατάσταση ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας επιδεινώνεται.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι αναγνώρισε χθες πως οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει δεκάδες κέντρα περιφερειών στο Αφγανιστάν. «Εχουν καταλάβει δεκάδες κέντρα περιφερειών, αυτό είναι αλήθεια. Και πιστεύουμε ότι έχουν σκοπό να απειλήσουν και κέντρα επαρχιών», τόνισε ο Κίρμπι.

Σφοδρές μάχες μεταξύ μαχητών Ταλιμπάν και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων μαίνονται και στη βόρεια επαρχία Μπαλχ, κοντά στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν.

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ότι το συνοριακό πέρασμα με το Ιράν, το Ισλάμ Κουάλα, που βρίσκεται στην επαρχία Χεράτ, έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και πως αφγανοί αξιωματούχοι ασφαλείας και τελωνείων διέφυγαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Στο Ιράν για να γλιτώσουν

Το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο al Alam TV του Ιράν μετέδωσε ότι αφγανοί στρατιώτες εισήλθαν στο ιρανικό έδαφος μέσω του συνοριακού περάσματος για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Ο Ταρίκ Αριαν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, διέψευσε τα δημοσιεύματα και είπε ότι το σημείο διέλευσης των συνόρων βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο κυβερνητικών δυνάμεων.
Αλλος αξιωματούχος ασφαλείας τόνισε ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν αμαχητί πέντε περιφέρειες στη Χεράτ.

Τη Δευτέρα, χίλιοι αφγανοί στρατιωτικοί βρήκαν καταφύγιο στο γειτονικό Τατζικιστάν, έπειτα από σφοδρές μάχες με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας επαρχίας Μπανταχσάν, που συνορεύει επίσης με την Κίνα και το Πακιστάν.

Νωρίτερα χθες, το αφγανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν με μάχες τον έλεγχο της της Καλά-ι-Νάου, πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Μπαντγίς, στην οποία είχαν εισβάλει μια μέρα νωρίτερα οι Ταλιμπάν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως 69 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε νέες επιχειρήσεις στις παρυφές της Καλά-ι-Νάου.

Πάνω από τη μισή έκταση…

Οι μάχες μεταξύ Ταλιμπάν και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων μαίνονταν για δεύτερη ημέρα στην Καλά-ι-Νάου και πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό αυτής της επαρχιακής πρωτεύουσας. Το υπόλοιπο τμήμα της επαρχίας Μπαντγίς βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας τονίζουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει περισσότερες από 100 περιφέρειες στο Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει πάνω από 200 περιφέρειες σε 34 επαρχίες, που συγκροτούν πάνω από τη μισή έκταση της χώρας. Μεγάλες πόλεις παραμένουν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα χθες ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου, διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσιγκτον «πέτυχε τους στόχους της» στη χώρα αυτή, όσον αφορά τον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής απειλής.

Ο Μπάιντεν

«Τερματίζουμε τον μακρύτερο πόλεμο της Αμερικής», συνέχισε ο Μπάιντεν, τονίζοντας: «Δεν θα στείλω άλλη μια γενιά Αμερικανών να πολεμήσει στο Αφγανιστάν».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι οι Ταλιμπάν, τους οποίους όπως είπε «δεν εμπιστεύεται», έχουν ισχυροποιηθεί στρατιωτικά.

Ωστόσο, θεωρεί ότι δεν είναι «αναπόφευκτο» να πέσει η χώρα στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024