Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας-Συνέδριο Economist: Tο παλιό απέτυχε - Πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική

Τσίπρας-Συνέδριο Economist: Tο παλιό απέτυχε – Πλέον ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 25ο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι «πλέον, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική, μακριά από το δόγμα που θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τις εξαγγελίες που έκανε μία μέρα νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

Στις «ανοιχτές πληγές» που άφησε η πανδημία στην Ελλάδα, αλλά και στα διδάγματα, που μπορούν να οδηγήσουν «σε αλλαγή κατεύθυνσης» για μια καλύτερη πορεία για τη χώρα και την κοινωνία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο 25ο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πλέον, ανοίγει ο δρόμος για μια νέα κοινή λογική, μακριά από το δόγμα που θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου, την εκμετάλλευση».

Όπως είπε, «η απάντηση κρύβεται σε ένα δόγμα που, για πολλές δεκαετίες, προσπάθησε να επικρατήσει σχεδόν ως φυσικός νόμος. Ένα δόγμα, το οποίο θέλει ως την ατμομηχανή της προόδου την εκμετάλλευση. Εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκμετάλλευση της φύσης, εκμετάλλευση του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο», προσέθεσε, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό την άποψη ότι οι «ανισότητες είναι στοιχείο της ανθρώπινης φύσης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καθώς είπε ότι «ακούγοντας χθες τον κ. Μητσοτάκη να μιλά από αυτό εδώ το βήμα» νόμιζε ότι «αναφέρεται σε κάποια άλλη χώρα».

«Μια χώρα, στην οποία το κράτος μοίρασε χρήμα και συγκράτησε την ύφεση, μια χώρα που η οικονομία της ανθεί και ανοίγουν δουλειές, μια χώρα που θωράκισε το σύστημα υγείας, αναμόρφωσε το κράτος και ήδη εκτοξεύεται στο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «παράλληλο σύμπαν, που διαμορφώνει η εκκωφαντική απουσία αυτοκριτικής» και που «αφήνει τη χώρα στην πραγματικότητα ακέφαλη απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει».

Χαρακτήρισε «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί «ενυπωσιακών», όπως είπε, ρυθμών ανάπτυξης και επιστροφή σε «πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, στηρίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνία».

Αντίθετα, εκτίμησε ότι πρόκειται για «μια δυσθεώρητη δημοσιονομική προσαρμογή», την οποία θα επωμιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού. Όπως ανέφερε, για να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό, που προβλέπει η ίδια η κυβέρνηση χωρίς «νέα μέτρα», θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα «όλα τα μέτρα στήριξης προς πάσα κατεύθυνση».

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «για το λάθος δρόμο» που ακολουθεί η κυβέρνηση, έφερε «το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ένα μνημείο ερασιτεχνισμού», όπως είπε, «που διογκώνει δυσθεώρητα το χρέος και θέτει σε διακινδύνευση τους κόπους σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων και εργαζόμενων».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε, στη συνέχεια, στις «σημερινές αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο», οι οποίες όπως είπε «επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας».

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί σε «μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», ενώ θα αποκλειστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, όπως τόνισε, «αφού τα δάνεια θα χορηγούνται από τις συστημικές τράπεζες, με αποκλειστικά δικά τους κριτήρια».

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε»

«Ανεξάρτητα από τους σκοπούς, το παλιό απέτυχε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πιο άδικος από ποτέ» και ότι ο πλανήτης θερμαίνεται περισσότερο από ποτέ.

«Σε αυτά τα δεδομένα, ήρθε και χτύπησε η πανδημία, για να αναδείξει ακόμα μια πτυχή: Ότι το κυρίαρχο δόγμα, που υποτιμά την κοινωνική προστασία και τις δομές της δημόσιας υγείας, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών, όχι σε 10-20-30 χρόνια. Αλλά σήμερα και ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στο ζήτημα της άρνησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων να άρουν την πατέντα των εμβολίων.

«Αυτός ο κόσμος των μεγάλων ανισοτήτων, όπου πλούσιες χώρες παίρνουν όλα τα εμβόλια και οι φτωχότερες τίποτα, πλούσιες χώρες ρυπαίνουν εις βάρος της ζωής όλων και καταστρέφουν φυσικούς πόρους, εις βάρος της υγείας όλων. Είναι ένας κόσμος που δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν συνεχίσει στο ίδιο μοντέλο», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την οικονομία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το βασικό πρόβλημα είναι «τα 17 δισ. που προστέθηκαν στο ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της πανδημίας και ο νέος πτωχευτικός, που ρευστοποιεί την περιουσία πολιτών και επιχειρήσεων», τα οποία χαρακτήρισε «βόμβες στα θεμέλια οποιασδήποτε αναπτυξιακής στρατηγικής».

Και επανέλαβε την πρότασή του, για «διαγραφή μέρους οφειλών και ευνοϊκό διακανονισμό για τις υπόλοιπες οφειλές, προστασία πρώτης κατοικίας και νέο πλαίσιο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τραπεζικές οφειλές».

Αναφερόμενος στην ανάγκη για φορολογική δικαιοσύνη, υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα που θα «διορθώνει την εξόφθαλμη αδικία» που ισχύει τώρα και δεν θα αφήνει περιθώριο «για κόλπα, εξαιρέσεις, φοροαποφυγές και φοροδιαφυγή».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών όλων των πολιτών, όπως των προσφύγων και των μεταναστών ή των ομόφυλων ζευγαριών και προσέθεσε: «Πρέπει να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας και δικαιωμάτων, όχι αστυνομοκρατίας, όπως βιώσαμε την περίοδο του λοκντάουν». .

«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι σήμερα το αναγκαίο αντίδοτο τόσο στην απόγνωση και τον ατομισμό, αλλά και στον διχασμό που πάει να δημιουργηθεί με τις τελευταίες εξελίξεις με τον εμβολιασμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στον τίτλο του φετινού «Roundtable» του Economist: «Από την κοινωνική αποστασιοποίηση, στην κοινωνική αλληλεγγύη».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024