Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάρτε το αλλιώς - Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού με εμβολιασμό 100%

Πάρτε το αλλιώς – Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού με εμβολιασμό 100%

Το εμβόλιο αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καθένα και για όλους συνολικά. Τα δεδομένα, όμως δείχνουν ότι οι ηγεσίες κάπου έκαναν λάθος

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECDC  συγκεντρώνει και δημοσιεύει καθημερινά τα στοιχεία για την εξέλιξη της COVID19 και των εμβολιασμών στην Ευρώπη, ανοικτά για όλους τους χρήστες του διαδικτύου.

Μια σύντομη έρευνα αρκεί για να δει κανείς ποιες χώρες είναι «ασφαλείς» αφού εμφανίζονται με πράσινο χρώμα, ποιες είναι επικίνδυνες με χρώμα κόκκινο ή βαθύ κόκκινο ( δυστυχώς μόνον η Κύπρος) ενώ στον χάρτη είναι πλέον στο πορτοκαλί, η Αττική , η Κρήτη και πολλά ελληνικά νησιά. Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο τουρισμός για την Eλλάδα εφόσον συνεχιστεί αυτή τάση μπαίνει σε νέες περιπέτειες. Αντί να είναι οι τουριστικές περιοχές covid-free γίνονται επικίνδυνες και πιθανώς η άμεση σωτηρία είναι να δημιουργηθούν νησίδες ασφαλείας με χώρους (εστιατόρια, club, παραλίες) μόνον για εμβολιασμένους. Όχι ότι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν, αφού υπάρχουν πιθανότητες περί το 5%, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Όμως, τα εντυπωσιακά στοιχεία από την παρατήρηση των στοιχείων για τον εμβολιασμό πανευρωπαϊκά είναι ότι παραδοσιακοί ανταγωνιστές της Ελλάδας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία είναι σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα και μόνον η Ιταλία που υπέφερε με χιλιάδες νεκρούς στην πρώτη φάση της πανδημίας  φαίνεται σε καλύτερη θέση. Όσο για την γειτονική Τουρκία, η οποία ήταν ανταγωνιστής έχει εξαφανιστεί για φέτος τουλάχιστον από τον τουριστικό χάρτη.

Και προφανώς ο χάρτης διαμορφώνεται και επηρεάζεται από τους εμβολιασμούς. Η Ελλάδα που παραδόξως – σε σχέση με το παρελθόν της – οργανώθηκε, συντονίστηκε και δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα εμβολιασμού, βρίσκεται πίσω. Κάπου, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες απέτυχαν να πείσουν. Ίσως, να φταίνε και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ίσως και τα Μέσα να μην είναι άμοιρα ευθυνών για τον τρόπο που ενημέρωσαν, ίσως και ο καθένας μας που δεν ενημέρωσε, εξήγησε στον διπλανό του γιατί πρέπει να εμβολιαστεί. Ναι, ο καθένας έχει ελεύθερη βούληση, αλλά η ελευθερία του τελειώνει εκεί που εμποδίζει τη δική μου. Και την εμποδίζει, όταν έχω εμβολιαστεί και υπάρχουν περιορισμοί ή μικρές πιθανότητες να νοσήσω. Δεν θέλω να νοσήσω, ούτε ελαφρά (αλλά αυτό δεν είναι το κυρίως θέμα μας).

Το θέμα μας είναι ότι η σύγκριση των στοχείων για τον εμβολιασμό είναι απογοητευτική για ορισμένες ομάδες πληθυσμού όταν βλέπεις πως σε πολλές χώρες οι ηλικιωμένοι άνω των 80  έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 100% και στη δική μας μόλις 69,8%. Μα γι΄αυτούς τους παπούδες και τις γιαγιάδες, τις μητέρες και τους πατέρες μας δεν κλείσαμε τη χώρα, δεν δώσαμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό;

Δανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Νορβηγία, Ισπανία έχουν στην ηλικιακή ομάδα 80+ ποσοστό 100%. Άνω του 90% έχουν: Αυστρία 97,9%, Κύπρος 91,3%, Φινλανδία 94,1%, Ισλανδία 99,9%, Ιταλία 93,1%, Πορτογαλία 99,2%, Σουηδία 94,5%). Στις ηλικιακές ομάδες 60-69 και 70-79 η Ελλάδα είναι σχετικά καλά με 74,1% και 78,8% αλλά υπάρχουν ελάχιστες χώρες με χαμηλότερα ποσοστά (κυρίως  Βαλκανικές και βόρειες του πάλαι ανατολικού μπλοκ). Όλες οι άλλες χώρες έχουν υψηλότερα ποσοστά και χώρες με ποσοστό 100% στην ομάδα 70-79. Συμπαθητικά, αλλά όχι καλά, για την Ελλάδα είναι τα ποσοστά στην ηλικιακή ομάδα 50-59, με 63,8%.

Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, οι ηλικίες 18-24 και 25-49 δείχνουν μια τάση να μην προσέρχονται εύκολα στα εμβολιαστικά κέντρα και τα ποσοστά είναι κάτω του 50% και του 40% σε πολλές χώρες.

Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Βουλγαρία οι εμβολιασμοί στις ηλικίες 18-24 κινούνται ακόμη σε μονοψήφια ποσοστά.

Άραγε φταίνε τα μηνύματα της πρώτης περιόδου ότι κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και ότι οι ζωές των νεότερων δεν διατρέχουν κίνδυνο;

Γιατί δεν προσέρχονται να εμβολιαστούν; Προφανώς, είναι είτε κακώς ενημερωμένοι, είτε φοβισμένοι, είτε πολωμένοι με όλους όσοι με περισσή ευκολία τους κατατάσσουν στην κατηγορία των ψεκασμένων και των αρνητών. Είναι αδιανόητο να πιστεύουμε πως τόσες  μεγάλες ομάδες ενεργού πληθυσμού δεν έχουν την κοινή λογική να αντιληφθούν σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα.

Απλώς τους ξεχάσαμε στην αρχή και τώρα πρέπει να τους προσεγγίσουμε, να αγγίξουμε την χορδή της λογικής τους. Ίσως να είναι από εκείνους που «τιμωρήθηκαν» με τις αναστολές και να αντιδρούν. Να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε. Πολιτεία και συνάνθρωποι.

Όπως είπε η κυβέρνηση ευχαριστώ στην ομάδα 18-25 να βρει τρόπο να δείξει – όχι κατ’ ανάγκη οικονομικά- ότι έσκυψε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν περισσεύει καμία ανθρώπινη ζωή. Ούτε περισσεύουν άνθρωποι που θα τους σπρώξουμε στον νερόμυλο των ελαχίστων «ψεκασμένων».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024