Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον τελικό του EURO η Ιταλία - Απέκλεισε την Ισπανία στα πέναλτι (4-2)

Στον τελικό του EURO η Ιταλία – Απέκλεισε την Ισπανία στα πέναλτι (4-2)

Αφήνοντας την επίθεση και παίζοντας το κλασικό αμυντικό της παιχνίδι, η Ιταλία δεινοπάθησε απέναντι στην Ισπανία, αλλά θα αγωνιστεί στον τελικό του EURO αφού επικράτησε με 4-2 στα πέναλτι.

Για ποιο λόγο ξεχώριζε η Ιταλία σε όλο το προηγούμενο τουρνουά; Για την αλλαγή που βλέπαμε (και θαυμάζαμε) στο αγωνιστικό της προφίλ. Εκείνο το… κατενάτσιο είχε δώσει τη θέση του σε ένα ποδόσφαιρο που αρέσει στον Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Με επιθετικότητα, ορμή, πολλές φάσεις. Ο μέσος όρος τελικών προσπαθειών ανά ματς στα προηγούμενα πέντε ματς στο EURO; Το εντυπωσιακό 20,2 ανά παιχνίδι. Πότε έκανε την πρώτη απέναντι στην Ισπανία; Μόλις στο 45′, στο δοκάρι του Έμερσον.

Οι Ισπανοί είχαν βρει τον τρόπο για να σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα. Ο Λουίς Ενρίκε είχε διαβάσει καλά το παιχνίδι των αντιπάλων του. Επέλεξε να τους κλείσει τους διαδρόμους, έστω και αν χρειάστηκε να «σπαταλήσει» έναν επιθετικό. Αφήνοντας τον Μοράτα στον πάγκο και παίζοντας με ψευτοεννιάρι, όπως κάποτε έκανε και στην Μπαρτσελόνα.

Η Ισπανία πατούσε καλύτερα στο γήπεδο από το πρώτο λεπτό. Απείλησαν πρώτοι, είχαν κυκλοφορία μπάλας κοντά στα στάνταρ τους. Η Ιταλία για πρώτη φορά θυμήθηκε το δικό της στυλ. Την καλή αμυντική λειτουργία, τα πολλά τρεξίματα από τη μέση και πίσω, το ψάξιμο της κόντρας επίθεσης.

Και προσπάθησε να κάνει τη διαφορά με την ποιότητα και τα ατομικά χαρακτηριστικά των μεσοεπιθετικών της. Την έκανε στο 60′ σε μία τέτοια φάση. Γρήγορη κίνηση του Ινσίνιε και κάθετη πάσα στον Ιμόμπιλε, που κόπηκε, αλλά ο Κιέζα που ακολουθούσε βρήκε τον τρόπο να ανοίξει το σκορ με ένα υπέροχο πλασέ.

Το γκολ έδωσε στους παίκτες του Μαντσίνι την αυτοπεποίθηση που ζητούσαν. Εκείνο το… ξεκλείδωμα που ήθελαν για να βρουν ξανά την ψυχολογία του ισχυρού. Αυτή με την οποία αγωνίζονται σε όλη τη διάρκεια του EURO. Και έστειλε όλη την πίεση στην Ισπανία, που έπρεπε πια να ανέβει ένα… βουνό. Δεν είναι και λίγο να θέλεις γκολ απέναντι στους μετρ της άμυνας.

Ο Λουίς Ενρίκε επιστράτευσε ό,τι είχε και δεν είχε για να γυρίσει την κατάσταση, οι Ισπανοί συνέχισαν να παίζουν με την μπάλα κάτω και να ψάχνουν ορθολογικά την ισοφάριση και τη βρήκαν δέκα λεπτά πριν από το φινάλε.

Ο Αλβάρο Μοράτα ήρθε από τον πάγκο και στο 80′ κινήθηκε κάθετα προς την περιοχή, έπαιξε το 1-2 με τον Ντάνι Όλμο, πλάσαρε σωστά τον – ανίκητο έως εκείνη την ώρα – Ντοναρούμα και έσπευσε να πανηγυρίσει.

Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, που δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις κυρίως λόγω της κούρασης, Ντοναρούμα και Σιμόν αγκαλιάστηκαν πριν από τη διαδικασία των πέναλτι σε μια στιγμή ποδοσφαιρικής και συναδελφικής αλληλεγγύης αλλά νικητής θα ήταν μόνο ένας.

Ο Ιταλός έπιασε δύο από τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν οι Ισπανοί, ο Μοράτα από… ωραίος στην κανονική διάρκεια έγινε μοιραίος στη διαδικασία των πέναλτι και οι Ιταλοί ήταν εκείνοι που με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι θα… μείνουν Λονδίνο και θα αγωνιστούν στον τελικό της Κυριακής, περιμένοντας μία εκ των Αγγλίας ή Δανίας.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024