Η πανδημία έφερε αλλαγές τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στις διακοπές μας, με πολλούς τουρίστες να αναζητούν πλέον προορισμούς και δραστηριότητες που θα τους κρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο σε ανοιχτούς χώρους.

Και η Ιταλία προσπαθεί να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να μετατρέψει σε επίκεντρο των τουριστικών της ατραξιόν τους βοτανικούς κήπους της.

Εξάλλου, πολλοί εξ αυτών έχουν ιστορία αιώνων.

Ο πρώτος βοτανικός κήπος του κόσμου δημιουργήθηκε στην Πάδοβα το 1545 – και παραμένει ανοιχτός στο κοινό, έχοντας διατηρήσει τον αρχικό του σχεδιασμό: Στο κέντρο του υπάρχει ένας στρογγυλός χώρος που συμβολίζει τον πλανήτη και ο οποίος περιτριγυρίζεται από νερό.

Όμως δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος. Η ιδρύτρια του Grandi Giardini Italiani (Μεγάλοι Ιταλικοί Κήποι), ενός ιδιωτικού δικτύου που περιλαμβάνει σχεδόν 150 από τους ομορφότερους κήπους σε όλη τη χώρα, εξηγεί στο CNN ότι πριν την πανδημία σχεδόν 8 εκατ. άτομα επισκέπτονταν τους κήπους αυτούς.


Και μπορεί ο αριθμός να μειώθηκε για προφανείς λόγους στη διάρκεια του 2020, όταν όμως οι κήποι άνοιξαν εκ νέου, εκτοξεύτηκαν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Villa Arconati

Λίγο έξω από το Μιλάνο, τον 17ο αιώνα δημιουργήθηκε ένας κήπος με τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία, αφού σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του στέγαζε ορισμένα από τα αυθεντικά χειρόγραφα του Λεονάρντο Νταβίντσι, ενώ εξακολουθεί να κοσμείται από ένα από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά αγάλματα στη βόρεια Ιταλία.

Έπειτα από τεράστια έργα ανάπλασης, ο άλλοτε παρατημένος κήπος έχει ξαναβρεί τη λάμψη του, και το ίδιο ισχύει για τις τοιχογραφίες της έπαυλης που βρίσκεται στο κέντρο του.

Σε όλη τη χώρα, ιδιώτες που τυχαίνει να έχουν στην ιδιοκτησία τους σημαντικές εκτάσεις καλυμμένες από βοτανικούς κήπους, στρέφονται στην αναγέννησή τους και τη μετατροπή τους σε τουριστική ατραξιόν – επομένως, και πηγή εισοδήματος.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανούνται στην αναπαλαίωση σημαντικών πολυτελών κτιρίων και στην ανάπλαση των κήπων που τα περιβάλλουν, με το βλέμμα στραμμένο στους τουρίστες του παρόντος – αλλά κυρίως του μέλλοντος.

Ο Χένρικ Γκρόνμπεργκ, ένας Σουηδός που αγόρασε την ιστορική Villa Reale di Marlia, που χρονολογείται στον Μεσαίωνα και έχει δαπανήσει μέχρι τώρα περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για να την καταστήσει επισκέψιμη, δήλωσε στο CNN:

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό το είδος κήπου και ιδιοκτησίας θα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με την πάροδο του χρόνου.

»Δεν έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά τους. Οι άνθρωποι θέλουν να εισπνεύσουν καθαρό αέρα και τα χιλιάδες φυτά και μικροκλίματα των κήπων σου δίνουν καθαρό αέρα».

Άλλωστε, η Ιταλία θέλει εδώ και χρόνια να αποσυμφορήσει τη Ρώμη από τον υπερβολικό τουρισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο