Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί μετά τη χθεσινή απότομη αύξηση των κρουσμάτων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, υπογράμμισε ότι ο «ιός είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα».

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής», σημείωσε. «Εμείς της επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο».

Ο καθηγητής στάθηκε στους νέους που πηγαίνουν σε events, στους γάμους με πολλά άτομα, εν γένει στην κατάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αν σε αυτά κανείς προσθέσει τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι μπροστά σε μια εξίσωση που λύνεται δύσκολα.

Θα δούμε και 3.000 κρούσματα

«Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα.», προέβλεψε. «Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες. Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός, ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις», τόνισε.

«Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά», εξήγησε.

«Το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας, αυτοί είναι η μεγάλη δεξαμενή των πασχόντων. Ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ που, όπως είπε, «έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 70% των ανθρώπων σε ένα τείχος ανοσίας που δεν καλύπτει αυτό το μεταδοτικό στέλεχος. Πιθανώς η πίεση στο ΕΣΥ να είναι διαχειρίσιμη. Απομένει να το δούμε αυτό».

Πρόταση για τοπικά lockdown

«Πρέπει από τώρα οι άνθρωποι να προσέξουν, να μη συμμετέχουν σε γεγονότα με συνωστισμό ή αν είναι σημαντικό να συμμετάσχουν, να τηρούν τους κανόνες, να πείσουν τους γύρω τους να εμβολιαστούν και την κοινωνία να πάρει μέτρα όπως η μείωση του ωραρίου λειτουργίας, ίσως η απαγόρευση κυκλοφορίας τοπικά και – γιατί όχι – όπου υπάρχουν τοπικοί θύλακες υπερμετάδοσης, το μέρος να κλείσει ερμητικά», τόνισε.

«Το Ρέθυμνο τρέχει με 415 κρούσματα ανά 100.000 ανά 14 μέρες αυτό το φορτίο δεν υπήρχε σε προηγούμενα κύματα», ανέφερε.

«Προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους μας κι όσου συμμετέχουν σε αυτές τις συναθροίσεις των ψυχαγωγικών κέντρων της παραλίας ότι αυτό θα οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», προέβλεψε και στάθηκε στα δύσκολα μέτρα που όπως είπε θα πέσουν στο τραπέζι προς εφαρμογή.

«Θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε», υπογράμμισε.

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές

Την ίδια στιγμή, από την Κρήτη ξεκινάει ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Λένα Μπορμπουδάκη, Διοικήτρια 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ανέφερε πως:

«Ξεκίνησε χθες η δράση με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έχουμε αναπτύξει 84 εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη. Έχουμε ενεργοποιήσει και πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Εμβολιάζουμε τους ανθρώπους που είναι κλινήρεις κι έχουν δυσκολία στην πρόσβαση. Το εμβόλιο της Pfizer και το Johnson and Johnson θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη δράση».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο