Στη 18η θέση, για πρώτη φορά, κατατάσσεται η Νομική Σχολή Αθηνών στο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για την έκτη συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και για την ομάδα με τις υψηλότερες επιδόσεις

Στις 18 καλύτερες θέσεις τοποθετείται για πρώτη φορά η Νομική Σχολή Αθηνών στον Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο 2021, ανάμεσα σε 95 πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Πρόκειται για την έκτη συμμετοχή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και για την ομάδα με τις υψηλότερες επιδόσεις, καθώς βραβεύτηκε για το «Δεύτερο καλύτερο δικόγραφο για την Υπεράσπιση» και τη «Δεύτερη καλύτερη αγορήτρια στον ρόλο της Εισαγγελίας».

Η φετινή ομάδα αποτελείτο από πέντε φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών: Αλεξάνδρα Γιάγκου (τεταρτοετής), Αλεξάνδρα Σιδηροπούλου (τεταρτοετής), Μαρία Σκαμπέλα (δευτεροετής), Ελένη Τζαβάρα-Ρούσση (τεταρτοετής) και Ζωή Τσιρακοπούλου-Γκλίνου (τελειόφοιτη), ενώ η Δρ. Ελένη Μίχα είναι ακαδημαϊκή υπεύθυνη και προπονήτρια της ομάδας.

Ο διεθνής διαγωνισμός «International Criminal Court Moot Court Competition» διοργανώνεται από το Grotius Centre for International Studies του Leiden University της Ολλανδίας και την IBA (International Bar Association), με τη συμμετοχή περίπου 100 χωρών ετησίως.

Το θέμα για τη φετινή χρονιά αφορούσε την εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού σε δύο γειτονικά κράτη και το κατά πόσον αυτή δύναται να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η ομάδα του ΕΚΠΑ προκρίθηκε για πρώτη φορά στις 18 θέσεις των προημιτελικών γύρων «παίζοντας» με ομάδες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ιρλανδία, το Πακιστάν, η Ινδία κ.ά.

Η συμμετοχή της διακόπηκε όταν κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ομάδα της Σιγκαπούρης (Singapore Management University), ομάδα με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του διαγωνισμού, η οποία τελικά στέφθηκε νικήτρια και αυτή τη χρονιά.

«Ήταν από τις λίγες φορές που το επίπεδο γνώσεων και αγορεύσεων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, στη φάση των ημιτελικών γύρων, δεν υπήρχε συμμετοχή κάποιας ευρωπαϊκής χώρας, πέρα από ένα πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες, εκτός από τον Καναδά, ήταν ασιατικές. Το γεγονός ότι η ομάδα μας προκρίθηκε ανάμεσα στις τρεις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ήταν εξαιρετική επιτυχία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μίχα.

«Η ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού είναι μοναδική γιατί οι φοιτητές ‘παίζουν’ τρεις διαφορετικούς ρόλους: ως εισαγγελέας, ως υπεράσπιση και ως κράτος. Δεν υπάρχουν αυτοί οι ρόλοι σε άλλους διαγωνισμούς», προσέθεσε.

Οι φοιτήτριες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν: «Οι φετινές συνθήκες ήταν δύσκολες, καθώς λόγω της καραντίνας δεν μπορούσαμε να βρεθούμε από κοντά σαν ομάδα. Έτσι οι ατελείωτες διαδικτυακές κλήσεις έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας. Όταν χαλάρωσαν τα μέτρα, ξεκινήσαμε να βρισκόμαστε από κοντά και αυτό μας βοήθησε να ενωθούμε σαν ομάδα και να δουλέψουμε συλλογικά. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία, ακόμη και αν τη ζήσαμε κατά βάση διαδικτυακά. Μελετήσαμε σε βάθος τόσο το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, όσο και το Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, κάτι το οποίο δεν θα κάναμε κατά τη φοίτησή μας στο Πανεπιστήμιο, αν δεν συμμετείχαμε στον διαγωνισμό. Αποκτήσαμε εφόδια και δημιουργήσαμε φιλίες και αναμνήσεις που θα μας συνοδεύουν για όλη μας τη ζωή».

Η Ελένη Μίχα μίλησε για την επιτυχία της ομάδας, επισημαίνοντας: «Ο χώρος της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης είναι πολύ ευαίσθητος. Χρειάζεται τεκμηρίωση, εξειδικευμένη γνώση, αλλά και εξισορρόπηση συναισθηματισμού και επαγγελματισμού. Οι φοιτήτριές μας δούλεψαν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τόσο λόγω της πανδημίας, όσο και λόγω της έλλειψης πόρων. Κάλυψαν όμως τα κενά με τη δουλειά, το πείσμα και τη θέλησή τους, σε συνεργασία με τους βοηθούς προπονητές. Δούλεψαν συλλογικά σαν ομάδα, προβάλλοντας την κοινή τους προσπάθεια. Ήταν από τις λίγες φορές που οι συμμετέχοντες πήραν όσα μπορούσε να τους προσφέρει ο διαγωνισμός. Αυτό για εμένα ήταν το καλύτερο επίτευγμα».

Από το 2017, το Grotius Centre for International Studies συνεργάζεται με την IBA, επαγγελματική ένωση με υψηλές ακαδημαϊκές προδιαγραφές. Πέρα από τη χρηματοδότηση, τροφοδοτούν τον διαγωνισμό με κριτές, δικαστές και δικηγόρους υψηλού κύρους. Η αξιολόγηση από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου δημιουργεί τις άκρως ρεαλιστικές συνθήκες του διαγωνισμού, απέχοντας από μία αμιγώς ακαδημαϊκή προσέγγιση.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ακαδημαϊκή υπεύθυνη: «Οι φοιτήτριές μας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, γιατί αντεπεξήλθαν στις προσδοκίες σαν επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι η αγορήτρια για την υπεράσπιση ήταν το νεότερο στέλεχος ομάδας από όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό στα χρόνια που αναλαμβάνω το ρόλο της ακαδημαϊκής υπεύθυνης και προπονήτριας.

Οι εικονικές δίκες είναι ένας μαραθώνιος, όπου γίνεσαι συνεργάτης και ψυχολόγος των φοιτητών. Έχουν όλες τις δυνατότητες μέσα τους, αλλά τις ανακαλύπτουν σταδιακά μέσα από τη σύμπνοια της ομάδας. Οι γνώσεις θα έρθουν τελικά. Το θέμα είναι να τις οργανώσεις, να τις συστηματοποιήσεις, να τους δώσεις τη φόρμα και τον δικανικό συλλογισμό, αλλά πάνω από όλα να βοηθήσεις τους φοιτητές να οργανώσουν τον εαυτό τους. Αλλάζει η προσωπικότητά σου μέσα από τη διαδικασία και δεν είμαι υπερβολική. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για τα κορίτσια. Ελπίζω να συνεχίσουν με πίστη, αγάπη, εγρήγορση και συνείδηση των δυσκολιών στο χώρο της διεθνούς δικαιοσύνης».

Όσο για τη φιλοδοξία να χαράξει το ΕΚΠΑ κι άλλες διαδρομές στο διαγωνισμό μελλοντικά, η Ελένη Μίχα δήλωσε: «Κανονικά, πρέπει να συμμετέχουμε και του χρόνου. Έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας. Αν οι συνθήκες είναι ευοίωνες, θα συνεχίσουμε. Το σημαντικό είναι να υπάρχουν παιδιά που δουλεύουν και αγαπούν αυτό που κάνουν. Χωρίς αυτά τα συστατικά δεν γίνεται τίποτα, γιατί στερείσαι πολλά πράγματα κατά τη διαδικασία. Πίσω από κάθε επιτυχία, βρίσκονται άνθρωποι που αγαπούν τη δουλειά τους και αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν».

Η χρηματοδότηση του διαγωνισμού γίνεται από ιδιωτικούς χορηγούς. Τα επίσημα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο διάστημα από 19 έως 23 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr