Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙΜΕΑ, ΣΕΠΕ, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Παρασκευή 2 Ιουλίου συνολικά 94.341 ελέγχους και κατέγραψαν 64 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 55.500 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (92.924).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων.

2. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου.

3. Μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο στη χώρα.

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛΑΣ επέβαλε 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας και διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόριο) για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών σε εσωτερικό χώρο.
  • Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών σε εσωτερικό χώρο.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε αλλοδαπό, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δύο συλλήψεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ (2×5.000) σε δύο  καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών και εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η ΕΛΑΣ επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 20.000 ευρώ (4×5.000) σε τέσσερα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καφέ-μπαρ και προχώρησε σε μία σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος, για εξυπηρέτηση ορθίων πελατών και χρήση εσωτερικών χώρων καταστημάτων.

Επικράτεια

  • Η ΕΑΔ διενήργησε ελέγχους σε 456 αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρείς συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Η ΕΛΑΣ βεβαίωσε μία παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
  • Το Λιμενικό διενήργησε 961 ελέγχους, από τους οποίους προέκυψαν δύο παραβάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 2.000 ευρώ.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια, με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.