Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της – Η κίτρινη κάρτα στο Ζάεφ

Τσίπρας: Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της – Η κίτρινη κάρτα στο Ζάεφ

Ο κ. Τσίπρας με όχημα την επίτευξη, την υπογραφή και την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε τη διαχωριστική γραμμή σε προοδευτικούς και συντηρητικούς πολιτικούς. Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη «να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν» και οι αιχμές κατά του Ζάεφ για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Β. Μακεδονίας

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, μη εξαιρουμένων των Κυριάκου Μητσοτάκη και του ίδιου του Ζόραν Ζάεφ, ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η απάντηση στους εχθρούς της και το κλειδί για το μέλλον, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από την Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα από το βήμα του πρώτου Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών.

Προοδευτικοί και συντηρητικοί πολιτικοί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός από τα όσα είπε και το πνεύμα της ομιλίας του κατέστησε σαφή την επιδίωξή του να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και απευθύνοντας συγκεκριμένες εκκλήσεις να κλείσουν ανοιχτά ζητήματα που έχουν στο επίπεδο της εξωτερικής τους πολιτικής.

Ο κ. Τσίπρας με όχημα την επίτευξη, την υπογραφή και την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε τη διαχωριστική γραμμή σε προοδευτικούς και συντηρητικούς πολιτικούς.

Υπερασπιζόμενος την Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι οι προοδευτικοί πολιτικοί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να ρίχνεις τείχη, αλλά γίνεται πιο εύκολο όταν χτίζεις γέφυρες με τον γείτονά σου και συμπλήρωσε πως οι συντηρητικοί δεν ρίχνουν τα τείχη γιατί φοβούνται ότι θα πέσουν πάνω τους και θα καταστρέψουν την καριέρα τους.

Κυριότητα μιας έντιμης λύσης

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας κ. Ζάεφ, τόνισε ότι ως προοδευτικοί πολιτικοί αναλάβαμε την κυριότητα μιας έντιμης λύσης.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε από τα Σκόπια προς το μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα ότι «η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» και αξίωσε «να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν».

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του Ζ. Ζάεφ με αφορμή το θέμα που ανέκυψε στο Euro 2020 με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βόρειας Μακεδονίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να κάνουμε τη χάρη στις συντηρητικές δυνάμεις, αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας, για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη».

Τα μηνύματα σε Βουλγαρία, Κόσοβο και Σερβία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στο βέτο της Βουλγαρίας.

«Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις λύσεις και διεξόδους σε ευαίσθητα θέματα. Αλλά είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να κάνει αυτό το βήμα μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία και να πραγματοποιηθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το συντομότερο δυνατόν. Είναι απαραίτητο η Βουλγαρία να δώσει το μήνυμα ότι είναι μέρος των Βαλκανίων του μέλλοντος, τα οποία μπορούμε να χτίσουμε μόνο μαζί – και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον» είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και στο ζήτημα του Κοσόβου και απευθύνθηκε τόσο στην Πρίστινα όσο και στο Βελιγράδι, στη βάση του διεθνούς δικαίου και μακριά από εθνικισμούς όπως είπε.

«Να δώσω το μήνυμα στον Πρωθυπουργό του Κοσόβου κ. Κούρτι, έναν προοδευτικό πολιτικό με πολύ μέλλον μπροστά του – τον οποίον όμως δεν έχω ακόμα γνωρίσει – ότι είναι η στιγμή να προχωρήσει ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας με τη στήριξη όλων μας» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε απευθυνόμενος «προς τον φίλο Πρόεδρο» της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς: «Μόνο με τη συνεργασία και τον ουσιαστικό διάλογο μπορούμε να προστατέψουμε τα συμφέροντα των λαών μας».

Να αναβαθμίσει το διεθνή της ρόλο η ΕΕ

Ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην στάση της Ε.Ε. λέγοντας ότι δεν αρκεί να αναπτύσσει νέες μεθοδολογίες για την διεύρυνση, αλλά πρέπει να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλιώς θα βρίσκεται συνεχώς σε αδυναμία να διαχειριστεί τις εξελίξεις ακόμα και στη γειτονία της και ιδίως έναντι άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών παικτών.

«Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα – πρωτόγνωρα – βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε σημειώνοντας ότι η ΕΕ την περίοδο εκείνη ουσιαστικά είχε παγώσει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρώτος λόγος που φτάσαμε σε αυτήν την Συμφωνία είναι ότι πάλεψαν για αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί που πιστεύουν ότι οι διαφορές μεταξύ κρατών μπορούν και πρέπει να λύνονται με αμοιβαία αποδεκτό και ειρηνικό τρόπο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Λύση δεν είναι ο πόλεμος και οι συγκρούσεις των εθνικιστών

«Για μας η λύση δεν είναι ο πόλεμος. Ούτε ο ψυχρός πόλεμος, οι άξονες ανάσχεσης και οι ψυχροπολεμικές σχέσεις βασισμένες σε παγωμένες συγκρούσεις. Διότι αν αφήσεις μια σύγκρουση παγωμένη για πολύ καιρό, τότε ο πάγος λιώνει μόνο με την σύγκρουση όπως βλέπουμε σε πολλά μέρη του κόσμου» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Αυτή είναι η διαφορά μας από τους εθνικιστές πολιτικούς, που χτίζουν όλο και πιο ψηλά τα τείχη. Αλλά αυτή είναι και η διαφορά μας με τους πιο πολλούς συντηρητικούς πολιτικούς, που αφήνουν τα τείχη όρθια».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ονομαστική αναφορά όχι μόνο στον Ζόραν Ζάεφ τον οποίο και ευχαρίστησε αλλά και στους τότε υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ για το ρόλο τους στην επίτευξη της συμφωνίας και την υπογραφή της,

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο δεύτερος λόγος που μπορέσαμε να φτάσουμε στη Συμφωνία ήταν ότι ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα μας το έλυναν άλλοι.

«Είχαμε τη στήριξη του ΟΗΕ και την πολύτιμη συμβολή του κ. Νίμιτς, είχαμε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ και των ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν αναζητήσαμε αλλού την πολιτική βούληση για λύση» τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έπεισε την Ε.Ε. να ξανακοιτάξει τα Δυτικά Βαλκάνια και να ξεπαγώσει την ενταξιακή πορεία.

Δύσκολο αλλά αναγκαίο

H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά ειδικά σε σχέση με όλες τις δημόσιες οντότητες και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ιουνίου 2019 για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να πάει μπροστά η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας όταν λυθεί το ζήτημα με τη Βουλγαρία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Αλ. Τσίπρας, χρησιμοποιώντας την φράση του Μπέρτολτ Μπρέχτ: “Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις, μ’ έφαγαν όμως οι κοριοί”, συνέχισε λέγοντας ότι ο κίνδυνος είναι οι κοριοί που θα πολλαπλασιάζονται όπου δεν υλοποιείται η Συμφωνία.

«Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα – ως πραγματικός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας – να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της συμφωνίας και να προβεί σε σημαντικά βήματα» τόνισε και συνέχισε: «Να διοργανώσει φέτος στην Αθήνα το 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για να υπάρξουν πολλές νέες συμφωνίες, να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν και βέβαια να προχωρήσουμε με την επιτροπή για τα εμπορικά σήματα».

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Βόρεια Μακεδονία, είχε συναντήσεις, εκτός από τον Ζ. Ζάεφ και με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.

Sports in

Μετά το Youth League πήραν και το πρωτάθλημα τα «χρυσά» παιδιά του Ολυμπιακού (0-0)

Ο Ολυμπιακός Κ19 έμεινε στο 0-0 με την αντίστοιχη ομάδα του Παναιτωλικού και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για τη σεζόν 2023-24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024