Η δημιουργία ενός ακόμη Πάρκου Τσέπης στο Μεταξουργείο, σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και τον Δήμο Αθηναίων, αναβαθμίζει αισθητικά – αλλά και κλιματικά – ακόμη μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του κέντρου

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν κάθε αναξιοποίητη, ερειπωμένη γωνιά, πλημμύριζε από φύση κι από πράσινο; Αν κάθε γειτονιά διέθετε τα δικά της ελεύθερα σημεία συνάντησης, με τα παγκάκια και τα παρτέρια τους να καλούν την κοινότητα σε αλληλεπίδραση και αναψυχή; Ίσως μια πρώτη απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις να δίνουν προς το παρόν τα «Πάρκα Τσέπης», οι μικρές και πολύτιμες πηγές πρασίνου στο κέντρο της πόλης που δημιουργεί η P&G με την Οργάνωση Γη, τον Δήμο Αθηναίων και φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

.

Μια εγκαταλελειμμένη γωνιά του Μεταξουργείου που αναγεννήθηκε χάρη στην πρωτοβουλία της P&G

Δίνοντας ζωή σε κάθε γωνιά της Αθήνας

Η εταιρεία πίσω από προϊόντα όπως το Ariel, Fairy και Always, έχει θέσει στο επίκεντρο της κοινωνικής της δράσης τη βιωσιμότητα και την αειφόρα ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί με στόχο να πρασινίσει τον αστικό ιστό, αξιοποιεί εγκαταλελειμμένους χώρους, μετατρέποντάς τους σε ανάσες δροσιάς και σημεία αναψυχής στο κέντρο της πόλης.

Μετά το πρώτο «Πάρκο Τσέπης» που παραδόθηκε στους κατοίκους του Παγκρατίου, ακολούθησε κι ένα δεύτερο, στο Μεταξουργείο αυτή τη φορά. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανάπτυξη των πάρκων ή των χώρων πρασίνου δεν περιορίστηκε στη δεντροφύτευση και στον εξωραϊσμό, αλλά σχεδιάστηκε βάσει των αρχών της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας.

Ξεχασμένες γωνιές, που κάποτε μετά βίας τραβούσαν το βλέμμα των κατοίκων της πόλης, τώρα γεμίζουν βλάστηση και σύγχρονο εξοπλισμό – αλλά και σημεία που σε προσκαλούν να καθίσεις και να τα απολαύσεις.

.

Η σημερινή εικόνα του «Πάρκου Τσέπης» στο Μεταξουργείο

Το νέο Πάρκο Τσέπης στο Μεταξουργείο

Στη συμβολή των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυκηνών, στο Μεταξουργείο, μια έκταση 300 τ.μ. φιλοξενεί πια περισσότερα από 340 (!) φυτά, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ειδών, από αρωματικά και αγρωστώδη, μέχρι αναρριχώμενα, εδαφοκαλυπτικά και μεγάλους θάμνους. Φυσικά δεν λείπουν και τα δέντρα, με μεγάλη πρωταγωνίστρια, στο κέντρο της σύνθεσης, την αθηναϊκή ελιά.

Με πυξίδα την κυκλική οικονομία

Ακόμη και τα υλικά που επιλέχθηκαν για τις κατασκευές που συναντά πια κανείς επί του πάρκου είναι στην πλειοψηφία τους επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ για τους διαδρόμους αποφεύχθηκε η… τσιμεντοποίηση, για χάρη του πιο «ήπιου» χαλικιού. Εκτός των άλλων, το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι το πάρκο είναι σε θέση να δεσμεύει το σύνολο του νερού της βροχής.

Ήδη οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός του πάρκου έχουν ανανεωθεί πλήρως, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η ενίσχυση του φωτισμού από αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, με στόχο τη μείωση της φωτορύπανσης.

.

Βιώσιμα υλικά, αμέτρητα είδη φυτών και στο κέντρο η αιώνια αθηναϊκή ελιά

Μικρά οικοσυστήματα με τεράστια αξία

Φυσικά, τα δυο «Πάρκα Τσέπης» δεν είναι παρά η αρχή ενός project που έχει στόχο να δημιουργήσει από άκρη σε άκρη του αστικού ιστού διάσπαρτες πηγές πρασίνου. Αυτά τα μίνι-οικοσυστήματα, δεν ξεχωρίζουν μόνο χάρη στην αισθητική τους αξία: Συμβάλλουν και στην κλιματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής στην οποία τοποθετούνται, δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα καθαρίζοντας την ατμόσφαιρα και αυξάνουν τη βιοποικιλότητα..

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr