Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Βόμβα» Τζανάκη: Πενταπλασιασμός θανάτων, αν το στέλεχος «Δέλτα» είναι 50% πιο μεταδοτικό

«Βόμβα» Τζανάκη: Πενταπλασιασμός θανάτων, αν το στέλεχος «Δέλτα» είναι 50% πιο μεταδοτικό

Ο κ. Τζανάκης αποκάλυψε πρώτη φορά πως τα επιστημονικά μοντέλα που σχετίζουν την παραλλαγή Δέλτα με τους θανάτους από κοροναϊο.

Σε μία αποκάλυψη-βόμβα σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, προχώρησε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης αποκάλυψε πρώτη φορά στον realfm 97,8 τα επιστημονικά μοντέλα που σχετίζουν την παραλλαγή Δέλτα με τους θανάτους από κοροναϊο. «Θα σας πω για πρώτη φορά κάτι που μοντελοποιήσαμε αυτές τις ημέρες. Εάν αυτό το στέλεχος είναι 50%, όπως λένε, πιο μεταδοτικό, περιμένουμε πενταπλασιασμό των θανάτων. Είναι πολύ μεγάλη σημασίας η μεταδοτικότητα. Η καταστολή της μεταδοτικότητας θα υπο-πολλαπλασιάσει τις σοβαρές επιπτώσεις των πανδημικών δεικτών», τόνισε ο ειδικός, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για τα κρούσματα.

«Εμείς έχουμε επεξεργαστεί μόνοι μας τα στοιχεία, η εικόνα είναι αυτή ότι ενώ είχαμε μια πτώση, η Πορτογαλία είχε φτάσει να έχει 100 – 150 κρούσματα την ημέρα έπειτα από έναν δύσκολο Φεβρουάριο, όπου ο πανδημικός δείκτης που λέμε της αθροιστικής επίπτωσης 14 ημερών ανά 100.000 έφτασε στο ύψος του, περίπου στο 1.000. Όταν στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε ο μέσος όρος το 500. Φανταστείτε ότι είχε δυναμική διπλάσια από το peak το δικό μας, από τη δική μας κορυφαία στιγμή. Είχε κρούσματα 8.000 και 9.000, θανάτους 300 και 400 την ημέρα πάνω στο peak. Έριξε το πανδημικό κύμα η Πορτογαλία, σχετικά καλά, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήταν η υποτιθέμενη χώρα θαύμα, όπου μπήκε στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας και ξαφνικά άρχισε να ανεβαίνει, κάτι που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αυτό το στέλεχος. Αυτή η προοπτική δεν είναι απίθανο να συμβεί και στην Ελλάδα, επειδή μοιάζουμε σαν χώρες και έχουμε περίπου τον ίδιο πληθυσμό, με τη διαφορά ότι εμάς θα μας βρει μάλλον σε καλύτερο εμβολιαστικό ποσοστό», πρόσθεσε.

60% του πληθυσμού θα έχει εμβολίαστεί μέχρι τέλος Ιουλίου

Σχετικά με το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας, ο κ. Τζανάκης ανέφερε:

«Ελπίζω προς τις 20 με 25 Ιουλίου να έχουμε ξεπεράσει το 55% με 60% των εμβολιασμένων. Αυτό είναι ένα πολύ καλό νούμερο ώστε να αποφύγουμε μία αναστάτωση σοβαρή μέσα στο καλοκαίρι».

Ο ειδικός τόνισε πως πρέπει να στοχεύσουμε στους πολίτες που είναι διστακτικοί, όχι στους αρνητές, που δεν μπορείς να τους αντιμετωπίσεις με επιχειρήματα διότι είναι εκτός πραγματικότητας, εκτός επιστημονικών δεδομένων και εκτός της ανθρώπινης λογικής αυτά που συζητάνε. Πρέπει να αποταθούμε σε εκείνο το 10% με 15% των ανθρώπων, που εγώ τους δικαιολογώ, έχουν δισταγμούς. Έχουμε δώσει πολλές αφορμές αυτοί οι δισταγμοί να οργανωθούν στο μυαλό τους.

Ήσυχο καλοκαίρι για να μην έρθει τέταρτο κύμα

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα απάντησε ότι «αυτό που μας ανησυχεί είναι πως δεν θέλουμε να έχουμε αναστάτωση μέσα στο καλοκαίρι για τουριστικούς και άλλους λόγους και για λόγους διακοπών, πρέπει να ξεκουραστούμε. Πρέπει να περάσουμε ένα καλοκαίρι όσο γίνεται πιο ήσυχο. Αυτό που είναι μεγάλη μου αγωνία είναι να μην δω ξανά τα παιδιά να εκπαιδεύονται πίσω από οθόνες. Αυτό είναι μεγάλο θέμα. Πρέπει οι δάσκαλοι και οι γονείς να μην επιτρέψουμε τα παιδιά μας να έχουν μια τέτοια εκπαιδευτική χρονιά, πρέπει εμείς να εμβολιαστούμε και να τους εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, διότι το Φθινόπωρο, που ο ιός είναι φθινοπωρινός και χειμωνιάτικος, καταλαβαίνετε ότι θα συμβεί ένα κύμα, παρόμοιας ή ανάλογης δυναμικής, με τα προηγούμενα. Λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας, παρόλο που οι επιρρεπείς να αρρωστήσουν θα είναι 2-3 εκατομμύρια και δεν θα είναι 10 όπως ήταν πριν από τον εμβολιασμό, εντούτοις μπορούν να δώσουν υψηλούς αριθμούς νοσηλευομένων και διασωληνωμένων και θανάτων, που θα αναγκάσουν τους διοικούντες να πάρουν μέτρα απομόνωσης. Αυτό το στέλεχος έχει βρει τον τρόπο να ξεκλειδώνει το ανοσοποιητικό των παιδιών και των νέων ανθρώπων».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024