Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Το freedom pass «άνοιξε» τα πακέτα προνομίων - Οι ενστάσεις και τα επόμενα βήματα

Κοροναϊός: Το freedom pass «άνοιξε» τα πακέτα προνομίων – Οι ενστάσεις και τα επόμενα βήματα

Το freedom pass έχει «ανάψει» τη συζήτηση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας. Ποια είναι τα προνόμια που ακολουθούν.

Τη στιγμή που η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα απειλεί με νέες επιδημικές εξάρσεις, η επιτάχυνση των εμβολιασμών συνιστά κρίσιμο βήμα για να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας. Σε αυτό συγκλίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ να διαδέχονται η μία την άλλη και να προτρέπουν τα κράτη να ανεβάσουν ρυθμούς στους εμβολιασμούς.

Στη σημερινή ενημέρωση των συντακτών Υγείας η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης των εμβολιασμών ενώ σημείωσε πως για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη που προβλέπεται να κυριαρχήσει παντού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, χρειάζονται και οι δύο δόσεις του εμβολιασμού.

Διαβάστε επίσης: Θεοδωρίδου: Η Δέλτα τρέχει γρήγορα – Το τείχος ανοσίας χτίζεται στο 80% των εμβολιασμών

Σε αυτήν την προσπάθεια είναι ενταγμένη σύμφωνα με την κυβέρνηση, η στρατηγική των προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Κι ενώ οι ανακοινώσεις σχετικά με το πακέτο προνομίων των εμβολιασμένων θα συνεχιστούν από την κυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες, η αρχή έγινε σήμερα με την ανακοίνωση ενός voucher ύψους 150 ευρώ σε όλους τους νέους της χώρας ηλικίας 18-25 που θα κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου.

Τα προνόμια για τους εμβολιασμένους – Ψυχαγωγία και εστίαση

Τα πακέτα προνομίων, όπως έχει γίνει μέχρι τώρα γνωστό, θα αφορούν κυρίως ψυχαγωγικές δραστηριότητες αλλά και τον χώρο της εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στην ψυχαγωγία, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις χωρίς να χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Στον αντίποδα, για αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί εξετάζεται είτε να υπάρχει διαφορετική χωρητικότητα, δηλαδή θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, ενώ θα είναι υποχρεωτική η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως οι μάσκες.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση φέρνει ως παράδειγμα τους αγώνες NBA στις ΗΠΑ, όπου στη μια πλευρά του γηπέδου βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι με αποστάσεις και μάσκες και στην άλλη είναι οι εμβολιασμένοι με κανονική πληρότητα και χωρίς αποστάσεις.

Σχετικά με την εστίαση, στην οποία περιλαμβάνονται τα εστιατόρια, τα καφέ, τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αφήσει στην επιχείρηση την επιλογή για το αν θα δουλεύει με κόσμο που είναι πλήρως εμβολιασμένος.

Οι διαρροές αυτές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε επαγγελματικές ομάδες αλλά και στην αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων.

Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα: Κοντά μας από Σεπτέμβρη – Εκκλήσεις στον κόσμο να σπεύσει για εμβολιασμό

Freedom pass: Προνόμια και αντιδράσεις

Το freedom pass που ανακοινώθηκε σήμερα έχει σκοπό σύμφωνα με την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των εμβολιασμένων στις νέες ηλικιακές ομάδες που έχουν μεγάλη κινητικότητα. Ο αριθμός των εμβολισμών στους νέους είναι ακόμα χαμηλός, καθώς η πλατφόρμα των εμβολιασμών για αυτήν την ηλικιακή ομάδα άνοιξε στις 16 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα στην ηλικιακή ομάδα 18-24, οι νέοι που έχουν κάνει την πρώτη δόση στην Ελλάδα είναι μόλις 8,9%, ενώ οι πολίτες ηλικίας 25-49 ετών φτάνουν το 38,3%.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία επιβράβευση προς τους νέους για τη συμβολή τους καθώς είναι ηλικιακή ομάδα με πολλή μεγάλη κινητικότητα και όλο αυτό το διάστημα έδειξε συνέπεια και υπομονή, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο για να θωρακιστούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς θεωρούνται ο «αδύναμος κρίκος» στην εμβολιαστική αλυσίδα.

Ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις σε σχέση με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Οι ενστάσεις αυτές αφορούν στην υγειονομική σκοπιμότητα να δοθούν κίνητρα στους νέους και όχι στις μεγαλύτερες ηλικίες, που αφενός κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό και αφετέρου υπάρχει ένα ποσοστό άνω των 60 που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, εξέφρασε την ανησυχία της για τον υγειονομικό κίνδυνο μιας τέτοιας απόφασης.

Δεδομένου ότι το κίνητρο στους νέους αφορά περισσότερες δραστηριότητες, με την πρώτη δόση του εμβολίου, και άρα χωρίς να έχουν θωρακιστεί από το στέλεχος Δέλτα, η κ. Λινού εξέφρασε φόβους για διασπορά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα «ξέρουμε ότι η πρώτη δόση δεν καλύπτει και δεν καλύπτει καθόλου το variant Δέλτα, επομένως είναι πολύ επικίνδυνο ιατρικά. Επομένως, αν προκριθεί μια τέτοια κίνηση να είναι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση».

Όσον αφορά για την Επιτροπή των ειδικών, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση «δεν τους συμβουλεύτηκε», επισημαίνοντας πως: «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας απλός γιατρός που διαβάζει στοιχειωδώς τη διεθνή βιβλιογραφία θα συμβούλευε και θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο».

Πυρά αντιπολίτευσης στην κυβερνητική απόφαση για το freedom pass

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά το ζήτημα των εμβολιασμών δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων.

Για προσπάθεια εξαγοράς της νεολαίας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει πως «Εάν τον ενδιέφερε όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%».

Και καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού».

Το ΚΙΝΑΛ από τη μεριά του κάνει λόγο για αποτυχία και λαϊκισμό τύπου ΣΥΡΙΖΑ.

«Ομολογία αποτυχίας αποτελεί η σημερινή εξαγγελία Μητσοτάκη. Δεν έπεισαν για τον εμβολιασμό και τώρα καταφεύγουν στους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με επιδόματα για τους μισούς νέους. Ο Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ.

»Οι κίνδυνοι των μεταλλάξεων του ιού απαιτούν υψηλή συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό, από την οποία απέχουμε αρκετά.

»Έχουμε προτείνει καμπάνια ενημέρωσης στοχευμένη, κινητές μονάδες εμβολιασμού, σοβαρά κίνητρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Επιτέλους ας σοβαρευτούν».

Εκφυλισμένη εκδοχή της ατομικής ευθύνης

«Τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με «δωράκια» στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή «της ατομικής ευθύνης» και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Πελώνη: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε

Στο αν θα δοθούν κίνητρα για να εμβολιαστούν και σε άλλες ηλικιακές ομάδες πέραν των νέων έως 25 ετών η κα Πελώνη «εντός των επόμενων ημερών θα γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορά ενθάρρυνση και κίνητρα σε εμβολιασμένους μέσω της παροχής μεγαλύτερων δυνατοτήτων όπως σας προανέφερα να κινούνται τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού».

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Έρχεται ο δωρεάν κατ’ οίκον εμβολιασμός – Αύριο οι σχετικές διαδικασίες στη Βουλή

Στην κριτική για πολίτες δύο ταχυτήτων η κα Πελώνη σημείωσε ότι «στο στάδιο που βρισκόμαστε το όπλο που μας θωρακίζει απέναντι στον ιό και τη νέα μετάλλαξη είναι ο εμβολιασμός. Όποιος δεν εμβολιαστεί κινδυνεύει. Ένα είναι το μήνυμα: Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε.

Όσο για την κριτική περί πολιτών δύο ταχυτήτων θα σας έλεγα να κάνετε υπομονή να ακούσετε τις ανακοινώσεις».

Η πορεία των εμβολιασμών

Περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά , ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ειδικότερα, με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, ενώ 3.650.000 άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων για τον Ιούλιο, υπενθυμίζεται ότι περιμένουμε τα εξής:

  • Η Pfizer θα παραδώσει πάνω από 1.150.000 δόσεις.
  • Η Moderna 380.000 δόσεις.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 171.000 δόσεις.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού αποθέωσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη

O ισχυρός άνδρας της Ολυμπιακού βρέθηκε δίπλα στους οπαδούς των «ερυθρόλευκων», γνωρίζοντας την αποθέωση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024