Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Αυτό είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο - Έτσι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νόμο Χατζηδάκη

Τσίπρας: Αυτό είναι το νέο κοινωνικό συμβόλαιο – Έτσι θα καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το νόμο Χατζηδάκη

«Ελλάδα+, Εργασία. Απέναντι στο νέο νόμο που ακυρώνει κατακτήσεις ενός αιώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει τις προγραμματικές θέσεις του για την Εργασία» έγραψε στο fb ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της σχετικής αυριανής εκδήλωσης. Αναλυτικά τα μέτρα και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μισθούς, εργασιακές σχέσεις και ανεργία

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ στις 8μμ ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας έτσι τον κύκλο των πέντε θεματικών παρουσιάσεων του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα+» που άνοιξε πριν από τρεις μήνες.

Ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία

«Ελλάδα+, Εργασία. Απέναντι στο νέο νόμο που ακυρώνει κατακτήσεις ενός αιώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει τις προγραμματικές θέσεις του για την Εργασία. Την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, στις 8 το βράδυ. Συντονιστείτε!» έγραψε στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της αυριανής εκδήλωσης.

Το τετράπτυχο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις συνοψίζεται ως εξής: Ασφάλεια στους εργαζόμενους, καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοπρεπείς μισθοί και συνθήκες εργασίας.

Η καθιέρωση του 35ωρου (με πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένους κλάδους, σε πρώτη φάση), η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους και η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, είναι μερικά ενδεικτικά στοιχεία των προτάσεων που θα παρουσιάσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν και θα παρέμβουν οι:

Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου

Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Άρης Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ

Γρηγόρης Μισκεδάκης, Δικηγόρος- Εργατολόγος

Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαχωριστική γραμμή με τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις

Ουσιαστικά μέσα από αυτό το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο» με τον κόσμο της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας θα δείξει το δρόμο για την κατάργηση των ρυθμίσεων του νόμου Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή και είχε στον πυρήνα του την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες (10ωρο), το σπαστό ωράριο, την κατάργηση του ΣΕΠΕ και φυσικά τους περιορισμούς στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις απεργίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι η πρότασή του βρίσκεται σε εναντίωση με τη «νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους, που υλοποιεί η ΝΔ» και στην κατεύθυνση αυτή θα επαναλάβει την ανάγκη μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης στις επόμενες εκλογές.

Αυτή άλλωστε ως διαχωριστική γραμμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα επανέλαβε επί της ουσίας και κατά την παρουσία του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τρεις μέρες.

Περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη συζήτηση για το μέλλον της, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες.

»Οφείλουμε να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω στην Ευρώπη της λιτότητας. Να κοιτάξουμε μπροστά» είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών – PES, στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό και τώρα το νέο ασφαλιστικό στο οποίο αντιδρά έντονα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστούν την επιτομή των διαχωριστικών γραμμών που χωρίζουν το αναπτυξιακό μοντέλο που επαγγέλλεται σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας θα εντάξει την πρότασή του για τις εργασιακές σχέσεις στο συνολικό πρόγραμμά του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο» και ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

Σ αυτό το πλαίσιο θα εντάξει την καθιέρωση του 35ωρου (αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους), ως ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση, τονίζοντας ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν και πρέπει να στηρίξουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά που θα παρουσιάσει αύριο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιλαμβάνει τους εξής άξονες:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.

Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων

Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.

Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.

Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.

Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει και τρία μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η αναχαίριση πιθανής έκρηξης της ανεργίας μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων, η αποκλιμάκωσή της με προτεραιότητα τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας και η συγκράτηση ενός νέου braindrain (διαρροής επιστημονικής δυναμικού) θα είναι στο πυρήνα των προτάσων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρεις άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

Ο πρώτος αφορά ένα άμεσο πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την φάση μετά την σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024