Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κούβα - Covid 19: «Σημαντική μείωση του δείκτη επίπτωσης από τη χρήση των εμβολίων μας»

Κούβα – Covid 19: «Σημαντική μείωση του δείκτη επίπτωσης από τη χρήση των εμβολίων μας»

Η κυβέρνηση της Κούβας, αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, άρχισε τον Μάιο εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Σχεδόν ο ένας Κουβανός στους πέντε έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία από τις δόσεις των εμβολίων για την COVID-19 που αναπτύχθηκαν στη νήσο, ανακοίνωσαν κουβανοί επιστήμονες χθες Πέμπτη, πριν καν τα σκευάσματα λάβουν άδεια επείγουσας χρήσης, κάτι πάντως που αναμένεται να γίνει εντός εβδομάδων.

«Σημαντική μείωση»

Ως εδώ «περίπου το 22% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Εδουάρδο Μαρτίνες, πρόεδρος της δημόσιας φαρμακευτικής επιχείρησης BioCubaFarma, σημειώνοντας πως αυτό επέτρεψε να καταγραφεί «σημαντική μείωση του δείκτη επίπτωσης» της ασθένειας στις περιοχές όπου ο πληθυσμός έχει πλέον ανοσοποιηθεί.

Η κυβέρνηση της Κούβας, αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, άρχισε τον Μάιο εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Επιστήμονες εργάζονται πάνω σε πέντε υποψήφια εμβόλια, τα δύο από τα οποία, τα Abdala και Soberana 2, βρίσκονται στην τελευταία φάση κλινικών δοκιμών.

Στην περίπτωση του Αμπντάλα, «έχει ήδη κατατεθεί φάκελος στον CECMED (σ.σ. ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Κούβας) για να εξασφαλιστεί άδεια επείγουσας χρήσης», είπε ο κ. Μαρτίνες και πρόσθεσε πως ελπίζει να ληφθεί θετική απάντηση «τις προσεχείς ημέρες ή τις προσεχείς εβδομάδες».

Η αποτελεσματικότητα

Τη Δευτέρα, η BioCubaFarma ανακοίνωσε ότι το σκεύασμά της έχει αποτελεσματικότητα 92,28% ως προς την αποτροπή εκδήλωσης της COVID-19 έπειτα από τρεις δόσεις, δύο ημέρες αφού ανακοίνωσε ότι το Soberana 2 έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τις δύο από τις τρεις δόσεις του.

Σε ό,τι αφορά το Soberana 2, «εκτιμάμε ότι τα ευρήματα (έπειτα από τρεις δόσεις) θα δείξουν πως είναι από 85% ως 95% αποτελεσματικό, αυτό ελπίζουμε», είπε ο Βισέντε Βέρες, διευθυντής του ινστιτούτου Φίνλεϊ, τονίζοντας πως αυτή είναι απλώς η πρόβλεψή του.

«Αφού έχουμε τα οριστικά δεδομένα, θα υποβάλουμε την αίτηση για την άδεια επείγουσας χρήσης», πρόσθεσε.

Ο στόχος της κυβέρνησης της Κούβας είναι να έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός ως το τέλος της χρονιάς. «Θεωρούμε ότι η Κούβα θα είναι η πρώτη χώρα που θα καταφέρει να εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό της με δικό της εμβόλιο», τόνισε ο Εδουάρδο Μαρτίνες.

Ενδιαφέρον από άλλες χώρες

Η Αβάνα ελπίζει επίσης να πουλήσει εμβόλια στο εξωτερικό: η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε «σύμβαση για την προμήθεια» 12 εκατ. δόσεων του Αμπντάλα.

Το Βιετνάμ, το Ιράν και η Αργεντινή έχουν επίσης εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, ενώ άλλες χώρες έχουν έρθει σε επαφή με την Κούβα για να ενημερωθούν, σύμφωνα με κουβανούς επιστήμονες.

Κύμα μολύνσεων

Η Κούβα παραμένει πάντως αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων. Χθες καταγράφηκαν 1.880 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 16 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 – ο δεύτερος βαρύτερος ημερήσιος απολογισμός από τον Μάρτιο του 2020.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει τους 1.209 νεκρούς επί συνόλου 174.789 επιβεβαιωμένων μολύνσεων στη χώρα.

Παρότι οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν σύγκριση με εκείνους σε πολλά άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ανησυχούν έντονα τις αρχές.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, τόνισε χθες την «περιπλοκότητα της επιδημιολογικής κατάστασης».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024