Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φλόριντα: «Ήταν σαν να μας χτύπησε πύραυλος - Ξαφνικά διαλύθηκαν όλα» λέει διασωθείς ένοικος

Φλόριντα: «Ήταν σαν να μας χτύπησε πύραυλος – Ξαφνικά διαλύθηκαν όλα» λέει διασωθείς ένοικος

Σωστικά συνεργεία απομακρύνουν κατοίκους από τα μπαλκόνια που είναι ακόμη στη θέση τους.

Ανατριχιαστικά είναι όσα περιγράφει αυτόπτης μάρτυρας και ένοικος του κτιρίου που μέσα σε δύο δευτερόλεπτα κατέρρευσε στη Φλόριντα τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

«Ξαφνικά διαλύθηκαν όλα. Έμοιαζε να έχει χτυπηθεί από πύραυλο», λέει στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο Μπάρι Κόουεν.

Κάποιοι άλλοι ωστόσο δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Ήδη ένας νεκρός έχει ανασυρθεί από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας των 136 διαμερισμάτων στο Σέρφσαϊντ, κοντά στο Μαϊάμι, ενώ όλη η Φλόριντα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν μέσα στη νύχτα να απομακρύνουν τους ενοίκους του υπόλοιπου κτιρίου, που ακόμη παραμένει όρθιο, από τα μπαλκόνια τους. Έχουν ήδη διασωθεί 102 αλλά άλλοι 99 αγνοούνται και ερευνάται εάν ήταν εντός του κτιρίου στις 2 το πρωί (τοπική) όταν το κεντρικό του κομμάτι κατέρρευσε για άγνωστη ως τώρα αιτία.

Μεταξύ των διασωθέντων από τα μπαλκόνια του Τσάμπλεϊν Τάουερς, του 12ώροφου συγκροτήματος κατοικιών, ήταν και ο 63χρονος κ. Κόουεν με τη σύζυγό του. Κοιμόντουσαν όταν κατέρρευσε το διπλανό τους τμήμα του κτιρίου. Ξύπνησε από έναν θόρυβο που του φάνηκε σαν κεραυνός, αλλά αυτό που είδε μπροστά του έμοιαζε περισσότερο με πυραυλικό πλήγμα.

Πολλοί θυμήθηκαν την κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου του 2011 στη Νέα Υόρκη, βλέποντας τη δραματική εικόνα στο Σέρφσαϊντ.

Η Ραΐσα Ροδρίγες μένει στον ένατο όροφο, σε διαμέρισμα της πτέρυγας που είναι ακόμη όρθια. Ξύπνησε νομίζοντας ότι πρόκειται για σεισμό. Βγήκε από την έξοδο κινδύνου και μένει άφωνη: «Ξαφνικά δεν υπήρχε το υπόλοιπο κτίριο», περιγράφει, εξηγώντας ότι κατέβηκε ως τον δεύτερο όροφο, κι από κει πήδηξε από μπαλκόνι σε σκάλα των διασωστών.

Η 59χρονη βλέπει τώρα με απελπισία τα απομεινάρια του κτιρίου: «Δεν πρόκειται να βρουν αυτούς τους ανθρώπους», λέει.

Οι διασώστες έχουν πραγματικά πολύ δύσκολο έργο, που κατά το CNN θα διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα για να σαρώσουν όλο τον χώρο που πλέον καλύπτεται από μπάζα, σκόνη και απομεινάρια επίπλων. Έχουν ήδη αρχίσει τη διάνοιξη σήραγγας ώστε να φτάσουν σε όλα τα πιθανά σημεία για την ανεύρεση επιζώντων, με την πολύτιμη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Οι αρχές έχουν θέσει ανοικτή τηλεφωνική γραμμή επί 24ώρου βάσεως για συγγενείς ενοίκων του συγκροτήματος, ώστε να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τους δικούς τους που βρέθηκαν ή αγνοούνται.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024