Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Επικρατούσα μετάλλαξη η Δέλτα ως τα τέλη Αυγούστου - Μόνη απάντηση οι εμβολιασμοί

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Επικρατούσα μετάλλαξη η Δέλτα ως τα τέλη Αυγούστου – Μόνη απάντηση οι εμβολιασμοί

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα και με τους ειδικούς τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για μέτρα αύξησης των εμβολιασμών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώσε κατά το ήμιση τις πληροφορίες ότι Γαλλία και Γερμανία άσκησαν κριτική στις χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που δέχονται τουρίστες με το ρωσικό εμβόλιο.

Την εκτίμηση ότι η επικρατούσα μετάλλαξη μέχρι τέλη Αυγούστου θα είναι η Δέλτα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκληρωση της Συνόδου Κορυφής.

Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι

Πάντως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόσθετους περιορισμούς στα σύνορα. «Μία είναι η απάντηση η επιτάχυνση των εμβολιασμών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα και με τους ειδικούς τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε το μήνυμα που έστειλε και χτες ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν.

«Πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια» για την επιτάχυνση των εμβολιασμών τόνισε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε μήνυμα τόσο στους νέους για τους οποίους τώρα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού αλλά και στους μεγαλύτερους σε ηλικία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή διστάζουν.

«Όσοι έχουν νοσηλευτεί, διασωληνωθεί και έχουν χάσει τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν αποφύγει ενδεχομένως αυτή τη δυσάρεστη και τραγική εξέλιξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, χωρίς πάντως να τίποτα πιο συγκεκριμένο, ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια πιο εμπροσθοβαρή και επιθετική τακτική για να πείσει και να δημιουργήσει κύμα υπέρ του εμβολιασμού.

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά (σ.σ. εμβολιασμένων) πάντως αυξάνονται».

Δημοσιογραφικές υπερβολές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώσε κατά το ήμισυ τις πληροφορίες ότι Γαλλία και Γερμανία άσκησαν κριτική στις χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που δέχονται τουρίστες με το ρωσικό εμβόλιο.

«Μην πιστεύετε στις δημοσιογραφικές υπερβολές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ωστόσο ότι όντως η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε σε μια φράση της ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δέχονται το ρωσικό εμβόλιο και άλλες δεν το δέχονται.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δέχεται τουρίστες εμβολιασμένους με το ρωσικό εμβόλιο sputnik στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού.

«Αν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει» κατέληξε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα μπουν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις. «Δεν εκτιμώ ότι θα μπουν επιπλέον περιορισμοί στις ευρωπαϊκές μετακινήσεις» είπε, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε μεγαλοποιήσει το ζήτημα».

Απολύτως εφικτός στόχος η αποφυγή νέου lockdown

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι ο στόχος για την αποφυγή lockdown στο μέλλον είναι «απολύτως εφικτός» τονίζοντας ωστόσο ότι «εξαρτάται από όλους μας. Εμείς ως κυβέρνηση έχουμε κάνει ότι έπρεπε, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο στόχο» και επανέλαβε εκ νέου το κάλεσμα προς τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν.

«Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των ελληνών πολιτών» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «καταλαβαίνω τους ανθρώπους που εξέφρασαν έναν ενδοιασμό για το εμβόλιο. Διαφωνώ με τους ιδεολογικά αρνητές, αλλά αυτοί δεν νομίζω ότι είναι πολλοί. Έχω μεγαλύτερη δυσκολία με τους πολίτες που περιμένουν πρώτα να το κάνουν οι άλλοι. Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνο».

Αναλαμβάνει την ευθύνη

«Έχουμε επιλογές και αν επιλέξει κάποιος να μην εμβολιαστεί αναλαμβάνει την ευθύνη να αρρωστήσει ο ίδιος» σημείωσε λέγοντας ξανά ότι είναι αισιόδοξος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα συνεχιστεί η επιτήρηση προκειμένου να αποφευχθούν οι τοπικές εξάρσεις και κατέληξε ότι «μία απάντηση υπάρχει μόνο και στη μετάλλαξη Δέλτα και είναι ο εμβολιασμός».

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024