Κάσος! Ηρωικό νησί! Τρεις φορές καμένο από τις στάχτες του σαν Φοίνικας αναγεννημένο. Οι άνθρωποι του ηθικοί, για άθλους φτιαγμένοι. Απλοί, σεμνοί, φιλόξενοι, χαμογελαστοί- στις δύσκολες συνθήκες δεν σκύβουν το κεφάλι- ποτέ τους λυπημένοι ή καημένοι….Ντάρια Γκέρους Κοτούλα.

Υπάρχει ο εύκολος δρόμος, ο περισσότερο περπατημένος όπου εκεί συναντάς τους περισσότερους ανθρώπους να χαιρετίσεις και να σε δούνε. Ο δρόμος αυτός θα σε οδηγήσει στην εξουσία αν φροντίζεις να έχεις ικανοποιημένους τους πολλούς που συναντάς. Υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Ο απομακρυσμένος. Εκεί που οι άνθρωποι είναι ελάχιστοι και αποκλείεται να παίξουν κάποιο ρόλο στην πολιτική σου καριέρα. Ζούνε την κάθε μέρα και παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους. Ζούνε απομακρυσμένοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά είναι δάχτυλα του ίδιου ελληνικού χεριού.

Τι θα επιλέξεις;  Θα κινηθείς αντίστροφα από τους προηγούμενους που ξεκινούσαν πάντα από το κέντρο του κύκλου και ποτέ δεν έφτασαν στη περίμετρο; Είναι γεγονός πως από έξω προς τα μέσα σημαίνει πως χτίζεις γερά τοιχώματα σαν τα κάστρα που προστατεύονταν χάρη στα τείχη τους. Αυτά τα τείχη αν φροντίσεις τότε το κέντρο θα παραμείνει σταθερό. Η συνοχή και το σθένος των παροικούντων στη περίμετρο είναι σοφό να διατηρηθεί ακμαίο.

Στο νησί της Ηρωικής Κάσου ο δήμαρχος βρίσκεται στη περίμετρο του κύκλου και προσπαθεί να ακουστεί. Προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα του νησιού. Ζητάει την αρωγή της πολιτείας. Χίλιοι άνθρωποι περίπου ζούνε εκεί. Είναι αυτοί που στέκονται στα εξωτερικά τείχη.

Αυτά ζητάει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Μιχαήλ Ερωτόκριτος:

– Στο νησί υπάρχει δομή υγείας που διαθέτει και ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Δεν υπάρχει τεχνολόγος ειδικότητας για να το αξιοποιήσει.

– Το οδικό δίκτυο ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών και πρέπει να φτιαχτεί.

– Ο προσήνεμος μώλος μετά από την κακοκαιρία ″Μήδεια″ υπέστη σημαντικές βλάβες με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα να καταρρεύσει και να καταστεί μη λειτουργικό το λιμάνι.

– Να διατηρηθεί το 6θέσιο δημοτικό σχολείο και να μην υποβαθμιστεί σε 5θέσιο ή 4θέσιο.

– Να τοποθετηθεί υπάλληλος του ΟΤΕ στη θέση εκείνου που εδώ και 5 μήνες συνταξιοδοτήθηκε με αποτέλεσμα οι βλάβες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών να διεκπεραιώνονται  ακόμα και μετά από δύο και τρεις μήνες» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η κατάργηση του ΟΓΑ αλλά και η ενδεχόμενη υποβάθμιση του ΕΛ.ΤΑ μέσω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Γνωρίζοντας ήδη τις δυσκολίες πρόσβασης των κατοίκων της Κάσου σε πολλά δημόσια αγαθά και υπηρεσίες λόγω κυρίως της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν, καταλαβαίνετε ότι αυτή η εξέλιξη επιβαρύνει ακόμα παραπάνω την ταλαιπωρία τους».

Στον πρωτογενή τομέα εντοπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ανεπιτήρητη βόσκηση λόγω τους ασθενούς θεσμικού πλαισίου και της πλημμελούς επιτήρησης. Κάσος, τόπος καταγωγής του Μάριου Φραγκούλη

Το νησί υποστηρίζει πως χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα και υπάρχει εκπονημένη μελέτη από το Μετσόβιο. Το νησί κατά το παρελθόν έχει «πλημμυροπαθήσει» αρκετές φορές .

Και ο Μιχάλης Ερωτόκριτος καταλήγει: Σήμερα εμείς ως απόγονοι ηρώων νιώθοντας ιδιαίτερη υπερηφάνεια έχουμε ιερό καθήκον να κάνουμε γνωστό σε όλους τους Έλληνες το μεγαλείο της ψυχής των Κασιωτών καπετάνιων της επανάστασης και του ολοκαυτώματος οι οποίοι ως τρίτη ναυτική δύναμη της πατρίδας μας εκείνης της εποχής δημιούργησαν και αυτοί τις προϋποθέσεις για την επιτυχία της Ελληνικής επανάστασης.

Ζητούμε λοιπόν ως ελάχιστο αντίδωρο και ως αναγνώριση των αγώνων αυτών από την Πολιτεία να σκύψει με ενδιαφέρον και θέληση πάνω από τα θέματα που προαναφέραμε.

Ως Δήμαρχος της  Ηρωικής νήσου Κάσου έχω το καθήκον να μεταφέρω σε όλους εσάς  που έχετε την δύναμη και τη θέληση να διευκολύνετε για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού οι οποίοι παραμένουν στον ιερό βράχο αντιμετωπίζοντας κάθε μέρα και νέα προβλήματα» .

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr