Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Δαχτυλίδια σε νεογέννητους άσπρους πελαργούς πάνω σε στύλους της ΔΕΗ

Λέσβος: Δαχτυλίδια σε νεογέννητους άσπρους πελαργούς πάνω σε στύλους της ΔΕΗ

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή γύρω από τον κόλπο της Καλλονής συντονισμένη δράση δακτυλίωσης νεοσσών άσπρων πελαργών

Όμορφη, ενδιαφέρουσα επιστημονικά, πρωτόγνωρη και πρωτότυπη δράση σε τέσσερις φωλιές, σε χωριά του κόλπου Καλλονής.

Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε σήμερα στην περιοχή γύρω από τον κόλπο της Καλλονής συντονισμένη δράση δακτυλίωσης νεοσσών άσπρων πελαργών.

Το συνεργείο δακτυλίωσης «επισκέφθηκε» συνολικά τέσσερις φωλιές, μία στην Καλλονή, μία στα Δάφια, μία στην Αγία Παρασκευή και μία στα Παπιανά.

Μετά από μια διαδικασία που διήρκεσε περί τη μισή ώρα για κάθε φωλιά δακτυλιώθηκαν συνολικά 12 νεοσσοί.

Η όλη διαδικασία πρωτόγνωρη για τους κατοίκους των χωριών που έβλεπαν από κοντά τους νεοσσούς ιπτάμενους γείτονές τους.

Μεταφέρθηκαν στο έδαφος, πραγματοποιήθηκαν βιομετρικές μετρήσεις, τους τοποθετήθηκε δακτυλίδι με μοναδικό κωδικό στο πόδι και στη συνέχεια επανατοποθετήθηκαν στη φωλιά.

Η δράση δακτυλίωσης λευκών πελαργών πραγματοποιείται για τη μελέτη της βιολογίας του είδους και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και της διάρκειας ζωής τους.

Η διαδικασία έγινε με την εποπτεία του επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, καθηγητή Τριαντάφυλλου Ακριώτη (εκπαιδευτής δακτυλιωτής), και της δρος Ελένης Γαληνού (αδειούχος δακτυλιώτρια), με τη συμμετοχή των στελεχών του Μουσείου και του ΚΠΕΝ Καλλονής, καθώς και ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παράλληλα, απομακρύνθηκαν  από τις φωλιές σκουπίδια, όπως πλαστικές σακούλες, σπάγκοι κ.λπ., που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους νεοσσούς, ενώ κατά τη διαδικασία και για σύντομο χρονικό διάστημα, πραγματοποιείται διακοπή ρεύματος τόσο για την ασφάλεια των πουλιών όσο και των συμμετεχόντων.

Γύρω από τον κόλπο Καλλονής εντοπίζονται 6 φωλιές λευκοπελαργών, στα χωριά της Αγίας Παρασκευής (2), Καλλονής, Παπιανών, Δαφίων και Πολυχνίτου, ενώ απόπειρα φωλιάσματος είχαμε φέτος και στον Μανταμάδο.

Δύο φωλιές που βρίσκονται σε καμινάδες παλιών ελαιοτριβείων (Αγία Παρασκευή και Πολυχνίτο) δεν ήταν εφικτό να δακτυλιωθούν.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν τις δράσεις τους με στόχο την καταγραφή και μελέτη των υγροτοπικών πουλιών που διαβιούν στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΝ Καλλονής) λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ) είναι σωματείο με καθαρά επιστημονικό σκοπό.

Η λειτουργία του βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των μελών του.

Είναι ο υπεύθυνος φορέας για τις δακτυλιώσεις πουλιών στην Ελλάδα και εκπροσωπεί τη χώρα μας στο EURING (European Union for Bird Ringing), τον Πανευρωπαϊκό Οργανισμό Συντονισμού Δακτυλιώσεων σε άγρια πουλιά.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024