Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Κομισιόν: Επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Τί περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα παρουσιαστεί στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στην αυριανή Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Επιτροπή θα προτείνει χρηματοδότηση, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ενώ επιπλέον 535 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευτούν προς τη χώρας, ως το τέλος του 2021, για ανθρωπιστικά προγράμματα. Τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη στήριξη των προσφύγων στον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και τη Συρία.

Τα κονδύλια θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν επιπλέον από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους αν το επιθυμούν. Θα χρηματοδοτηθούν κυρίως ανθρωπιστικά προγράμματα και προγράμματα για την εκπαίδευση και την υγεία των προσφύγων. Πηγές των Βρυξελλών σημείωναν, πάντως, ότι η ΕΕ θέλει σταδιακά να περάσει από την ανθρωπιστική βοήθεια στην κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη και ανάπτυξη των προσφύγων.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε γενικές γραμμές τα κράτη-μέλη συμφωνούν με την πρόταση της Επιτροπής για τη νέα βοήθεια στους πρόσφυγες, ζητούν ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση της χρηματοδότησης και τα προγράμματα.

Σημειώνεται ότι από το 2016, η ΕΕ έχει εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τη στήριξη των 4 εκατομμυρίων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Από τα κονδύλια αυτά έχουν εκταμιευθεί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024