Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χρήση νέων τεχνολογιών στην ελαιοκαλλιέργεια

Χρήση νέων τεχνολογιών στην ελαιοκαλλιέργεια

H εξέλιξη των μελετών για την ελαιοκαλλιέργεια με την χρήση νέων τεχνολογιών, αποτελεί βασικό στόχο ερευνητικού έργου, που πραγματοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

H εξέλιξη των μελετών για την ελαιοκαλλιέργεια με την χρήση νέων τεχνολογιών, αποτελεί βασικό στόχο του ερευνητικού έργου, «Βιολογική και Συμβατική ελαιοκαλλιέργεια ποικιλίας Κορωνέικης στην Περιφέρεια Κρήτης. Μελέτη αξιολόγησης με βάση το κόστος παραγωγής» που πραγματοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κρήτη-Πράσινη Ανάπτυξη).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜΑΙΧ, στο πλαίσιο του έργου, διάρκειας δύο ετών, εγκαταστάθηκε ένας μετεωρολογικός σταθμός από μέλη του μη κερδοσκοπικού φορέα «Καιρών Κρήτες», στα κτήματα Φιλίππου του Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη, στις Λουσακιές Κισσάμου. Ο σταθμός φέρει πλήρες σετ οργάνων και έχει τη δυνατότητα αντικειμενικών καταγραφών δεδομένων που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του ερευνητικού έργου. Την επίβλεψη της εγκατάστασης είχε ο μετεωρολόγος, Μανώλης Λέκκας.

Ο μετεωρολογικός σταθμός διαθέτει αυτόματη λήψη δεδομένων υψηλής ακρίβειας, πλήθους παραμέτρων, όπως θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία, θερμοκρασία και υγρασία εδάφους, ροή θερμότητας στο έδαφος, ολική ηλιακή και φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου και βροχόπτωση. Η καταγραφή των μετεωρολογικών και μικρομετεωρολογικών στοιχείων πραγματοποιείται με χρονικό βήμα δεκαλέπτου.

Παράλληλα και για τις ανάγκες του έργου χρησιμοποιήθηκε σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone) που αποκτήθηκε από το ΜΑΙΧ που χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή φωτογραφιών από ειδική πολυφασματική κάμερα, ικανή να καταγράφει τόσο στο ορατό, όσο και στο υπέρυθρο φάσμα, με μεγάλη χωρική λεπτομέρεια. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να εκτιμάται η φυσική κατάσταση μεμονωμένων δένδρων ελιάς, ο εντοπισμός συμπτωμάτων καταπόνησης στα φύλλα και η διαφοροποίηση της κατάστασης τους σε διάφορα τμήματα της κόμης, αλλά και, μακροπρόθεσμα, η εκτίμηση παραγωγής σε πρώιμο στάδιο.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024