Τα μέτρα αντιμετώπισης και η καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου. Πώς γίνεται η διάθεση των εμβολίων.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν υπάρχει υποψία για καταρροϊκό πυρετό, αλλά και αυτά που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του, όπως και το πώς γίνεται η διάθεση των εμβολίων, ορίζονται στην απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην Ελλάδα για το 2021

Στόχοι του προγράμματος είναι:

  • η συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση, με εφαρμογή κατάλληλων εργαστηριακών τεχνικών του Καταρροϊκού Πυρετού (ΚΠ) στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα, μέσω της παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης.
  • Σε περίπτωση ορομετατροπής ή/και ανίχνευσης ιού του ΚΠ σε ζώο μάρτυρα, απαιτείται η άμεση διενέργεια περαιτέρω έρευνας (κλινικής και εργαστηριακής) για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του ΚΠ.
  • Η έρευνα, μέσω της εντομολογικής επιτήρησης, του είδους και της διασποράς των ξενιστών Culicoides στη χώρα.

Διάθεση εμβολίων κατά του Καταρροϊκού Πυρετού

Ο εθελοντικός εμβολιασμός ζώων των ευαίσθητων στη νόσο ειδών (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) με αδρανοποιημένα εμβόλια κατά του οροτύπου 4 του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού επιτρέπεται ως συμπλήρωμα των μέτρων καταπολέμησης που ελήφθησαν κατόπιν εμφάνισης της νόσου στη χώρα κατά το 2020.

Τα νόμιμα σημεία διάθεσης των εμβολίων για τον Καταρροϊκό Πυρετό είναι:

– τα καταστήματα λιανικής πώλησης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων (που εκτελούν μόνο συνταγές άλλων),

– τα κτηνιατρικά γραφεία παραγωγικών ζώων (που απαγορεύεται να εκτελούν συνταγές άλλων κτηνιάτρων),

– οι κτηνίατροι των ιδιωτικών κτηνιατρείων ή κλινικών ζώων (που απαγορεύεται να εκτελούν συνταγές άλλων κτηνιάτρων),

– οι κτηνίατροι των κτηνιατρικών γραφείων παραγωγικών ζώων των Συνεταιριστικών οργανώσεων, των Συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των Ομάδων Παραγωγών,

– τα φαρμακεία (που εκτελούν μόνο συνταγές άλλων).

Οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να επιβεβαιώσουν την τήρηση αυτής της υποχρέωσης των υπευθύνων των σημείων διάθεσης των εμβολίων και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη συμμόρφωσή τους.

Η απόφαση για τη διενέργεια εμβολιασμού κατά ενός ή περισσοτέρων από τους υπόλοιπους ορότυπους του ιού του Καταρροϊκού Πυρετού ως συμπλήρωμα των μέτρων καταπολέμησης που λαμβάνονται στην περίπτωση εμφάνισης νόσου από τον αντίστοιχο ορότυπο λαμβάνεται από τη Διεύθυνση Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση του νοσήματος.

Δεν εμβολιάζονται τα βοοειδή και τα μικρά μηρυκαστικά που χρησιμοποιούνται ως μάρτυρες ορολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr