Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Αiora κάποτε ερωτεύτηκε ένα κορίτσι στην Παλαιοχώρα επειδή δεν φορούσε μαγιό από άποψη

Ο Αiora κάποτε ερωτεύτηκε ένα κορίτσι στην Παλαιοχώρα επειδή δεν φορούσε μαγιό από άποψη

Ακόμα μαζεύει φυσικό αλάτι από το κεδρόδασος της Παλαιοχώρας για το μπαρ του στην Αθήνα

Η Παλαιόχωρα είναι το μέρος με τις πιο ευχάριστες και ανατρεπτικές αναμνήσεις του.

Τα παιδικά του καλοκαίρια «τρύπωνε» για μήνες στο κεδρόδασος του Γραμμένου.

«Η κουζίνα μας ήταν μια σπηλιά χωμένη κάτω από φυσικές αλυκές όπου ακόμη και σήμερα μαζεύω αλάτι ανάμεσα σε πολλά αλλά και για το 9. Τα βράδια για ψυχαγωγία  είχαμε τον γαλαξία να περιστρέφεται τόσο ξεκάθαρα και διαφωτιστικά που παιδικές ιστορίες δίχως κάποια συνοχή ή ουσία αποκτούσαν σημασία σχεδόν ουτοπική/διαγαλαξιακή! », μάλλον για αυτό η ταξιδιάρικη ψυχή του Δημήτρη Γιακουμάκη όχι μόνο δεν έχει σταματήσει τα ταξίδια (διαγαλαξιακά και επίγεια).

Κέδροι, κρινάκια της θάλασσας, αχινομαζώματα, ξυπόλυτες καθημερινές περιπέτειες και τον πρώτο καλοκαιρινό έρωτα με τη Μάτα που την συναντούσε μόνον κάθε καλοκαίρι και που δεν φορούσε ποτέ μαγιό από άποψη, μετατρέπουν το μέρος ακόμα και τώρα σε παράδεισο.

«Το καλάμι που έκρυβα κάθε τέλος καλοκαιριού μέσα σε έναν συγκεκριμένο κέδρο για να το βρω ξανά τον επόμενο χρόνο, οι γενέθλιες τούρτες φτιαγμένες από άμμο και αλάτι μέχρι τις αγωνίες και την πάλη με τον άνεμο να μη μας πάρει και μας σηκώσει κυριολεκτικά.

Όλα αυτά με έχουν φέρει σαν άνθρωπο να γνωρίσω και να μάθω από μικρός την χαρά του όσο ελεύθερος είσαι να δείχνεις σεβασμό, τόσο τα δώρα που θα παίρνεις θα είναι πολλαπλάσια του ισάξιου.

Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που μου έκαναν ποτέ οι γονείς μου

Και αυτό είναι το δώρο που θέλω με τη σειρά μου να μεταφέρω στους άλλους μέσα από το οτιδήποτε κάνω.

Είτε αυτό λέγεται μουσική, είτε ένα dry martini, είτε μια αγκαλιά σε ένα αγαπημένο μου άνθρωπο».

Η Παλαιοχώρα είναι κτισμένη πάνω σε μία μικρή χερσόνησο, ανάμεσα σε δύο κόλπους στο Λιβυκό πέλαγος.

Η χερσόνησος δεν υπήρχε κατά την αρχαιότητα και το ύψωμα όπου βρίσκεται το ενετικό φρούριο ήταν ένα μικρό νησάκι, μέχρι που ο θαλάσσιος πυθμένας ανυψώθηκε εξαιτίας ενός ισχυρού σεισμού σχηματίζοντας μια χερσόνησο. Στην ανατολική ακτή της χερσονήσου υπάρχει προβλήτα για τον ελιμενισμό πλοίων. Στο δυτικό κόλπο υπάρχει τεχνητό λιμάνι, ενώ στη νησίδα Σχιστονήσι, στο άκρο της χερσονήσου, λειτουργεί φάρος.

Και στις δύο πλευρές της χερσονήσου βρίσκονται παραλίες, μία με βότσαλα στα ανατολικά που ονομάζεται παραλία Χαλίκια ή Βότσαλα και μία με άμμο στα δυτικά που ονομάζεται Παχιά Άμμος και έχει μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο. Τέσσαρα χιλιόμετρα ανατολικά της Παλαιοχώρας, στο Γιαλισκάρι βρίσκονται άλλες τρεις παραλίες, κοντά στο φαράγγι που ξεκινάει στο χωριό Άνυδροι. Διάσπαρτοι στις παραλίες αυτές βρίσκονται μεγάλοι βράχοι που ονομάζονται Τάλως, από τον μυθικό φύλακα της Κρήτης. Δυτικά βρίσκονται οι παραλίες Ψιλός Βόλακας, Πλακάκι και Καραβόπετρα, κοντά στο Γραμμένο, μια μικρή χερσόνησο τέσσερα χιλιόμετρα ανατολικά της Παλαιοχώρας, βρίσκονται αρκετές παραλίες, δέκα χιλιόμετρα δυτικά η παραλία Κριός και ακόμη πιο δυτικά, περίπου 18 χιλιόμετρα, η παραλία Ελαφονήσι.

Βόρεια της Παλαιοχώρας βρίσκονται λοφοσειρές και ορεινοί όγκοι ύψους 300 μέτρων, οι οποίοι καταλήγουν προς στη θάλασσα σε μια μικρή πεδιάδα η οποία ονομάζεται Κάμπος της Παλαιοχώρας.
Ο Δημήτρης – Μάνος Γιακουμάκης (aka Aiora) είναι δημιουργός του μπαρ Κολοκοτρώνη 9 (Αθήνα) καθώς ιδιαίτερων menu cocktails που εμπνέονται από την ελληνική φύση, τα βότανα τα οποία συλλέγει αλλά και από τον τόπο του την Κρήτη. Είναι επίσης μουσικός παραγωγός και dj, οι κυκλοφορίες του έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς συλλογές ενώ έχει γράψει μουσική και για το θέατρο. Μπορείτε να ανακαλύψτε τη μουσική του στa Spotify, Soundcloud, Beatport.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024