Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αφγανιστάν: «Αυθεντικό ισλαμικό σύστημα» θέλουν οι Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: «Αυθεντικό ισλαμικό σύστημα» θέλουν οι Ταλιμπάν

Την υιοθέτηση ενός «αυθεντικού, ισλαμικού συστήματος» στο Αφγανιστάν, το οποίο θα προβλέπει ότι θα δικαιώματα των γυναικών θα συμμορφώνονται με τις παραδόσεις και τους θρησκευτικούς κανόνες, ζητούν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι παραμένουν δεσμευμένοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ πρόσθεσαν ότι επιθυμούν την υιοθέτηση ενός «αυθεντικού, ισλαμικού συστήματος» στο Αφγανιστάν, το οποίο θα προβλέπει ότι θα δικαιώματα των γυναικών θα συμμορφώνονται με τις παραδόσεις και τους θρησκευτικούς κανόνες.

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που οι συνομιλίες μεταξύ των ανταρτών και της αφγανικής κυβέρνησης στο Κατάρ σημειώνουν πολύ αργές προόδους, ενώ αντίθετα η βία αυξάνεται δραματικά στη χώρα ενόψει της αποχώρησης ως την 11η Σεπτεμβρίου των ξένων στρατευμάτων.

Αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις και έχουν επισημάνει ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν υποβάλει ακόμη γραπτώς μια πρόταση για την επίτευξη ειρήνης, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης ουσιαστικών συνομιλιών.

«Κατανοούμε ότι ο κόσμος και οι Αφγανοί έχουν ερωτήματα και απορίες για τη μορφή του συστήματος που θα υιοθετηθεί μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων», επεσήμανε στην ανακοίνωση ο μουλάς Αμπντούλ Γάζι Μπαράνταρ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι τα ζητήματα θα συζητηθούν καλύτερα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα.

Δικαιώματα για άνδρες και γυναίκες με βάση τις αξίες του Ισλάμ

«Ένα  αυθεντικό, ισλαμικό σύστημα είναι σίγουρα η καλύτερη λύση για όλα τα ζητήματα των Αφγανών», σχολίασε. «Η συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις και η στήριξή τους από μέρους μας καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι πιστεύουμε στην επίλυση των ζητημάτων μέσω της αλληλοκατανόησης», τόνισε.

Ο μουλάς πρόσθεσε ότι οι γυναίκες και οι μειονότητες θα προστατευθούν και οι διπλωμάτες και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις θα μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

«Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να διασφαλίσουμε όλα τα δικαιώματα των πολιτών αυτής της χώρας, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, με βάση τους κανόνες της ένδοξης θρησκείας του ισλάμ και τις ευγενείς αξίες της αφγανικής κοινωνίας», σημείωσε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι «θα προσφερθούν εγκαταστάσεις» για τις γυναίκες ώστε να εργάζονται και να εκπαιδεύονται.

Αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Ταλιμπάν θα επιτρέψουν στις γυναίκες να έχουν δημόσιες θέσεις ή αν τα σχολεία και οι χώροι εργασίας θα χωρίζονται βάσει του φύλου.

Τον Μάιο αναλυτές των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών εξέδωσαν έκθεση στην οποία εκτιμούσαν ότι οι Ταλιμπάν «θα περιορίσουν πολλές» από τις προόδους που σημειώθηκαν στο θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, αν βρεθούν ξανά στην εξουσία.

Προτού ανατραπεί το καθεστώς του από την επέμβαση των ΗΠΑ το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει στη χώρα μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, απαγορεύοντας στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο και στις γυναίκες να εργάζονται εκτός σπιτιού, ενώ δεν τους επιτρεπόταν να κυκλοφοροών δημοσίως χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Aπορρίφθηκε από την εισαγγελία το αίτημα του Ντάνι Άλβες για προσωρινή αποφυλάκιση

Αρνητική ήταν η απάντηση της Εισαγγελίας της Βαρκελώνης στο αίτημα του Ντάνι Άλβες να αποφυλακιστεί προσωρινά, μετά την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση σε νεαρή γυναίκα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024