«Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων», σημειώνει η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη

«Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων», σημειώνει η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη σε δήλωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

Φύλαξη συνόρων και μείωση ροών

Η πλήρης δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη έχει ως εξής:

«Συμπληρώνονται σήμερα 70 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, στις 20 Ιουνίου 1951, λίγα χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πενήντα χρόνια αργότερα, ο ΟΗΕ αφιέρωσε αυτή την ημέρα στους πρόσφυγες θύματα πολέμου, διώξεων και βασανιστηρίων. Η Ελλάδα κύρωσε την Σύμβαση το 1959, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

»Εβδομήντα χρόνια αργότερα, η ανθρωπότητα συνεχίζει να βασανίζεται από τους πολέμους, αυτούς που ειρωνικά ονομάστηκαν «πόλεμοι της Ειρήνης», οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζονται σε κάθε γωνιά της γης, σκορπίζοντας τον θάνατο και την προσφυγιά. Ο πόλεμος στη Συρία, συμπλήρωσε φέτος δέκα χρόνια ολέθρου. Και συνεχίζεται, προκαλώντας αφόρητο πόνο στα αθώα θύματα, αλλά και την παγκόσμια κατακραυγή.

»Η Ελλάδα, χώρα που έχει ζήσει την προσφυγιά, χώρα που σέβεται τις διεθνείς Συνθήκες, χώρα με διαχρονική ανθρωπιστική προσφορά, επιτέλεσε και συνεχίζει να επιτελεί το καθήκον της, υπερασπιζόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου.

»Ως χώρα πρώτης γραμμής ανταποκρινόμαστε πλήρως στις διεθνείς και ηθικές υποχρεώσεις μας. Ωστόσο απορρίπτουμε την απάνθρωπη πρακτική της εργαλειοποίησης των προσφύγων προς εξυπηρέτηση γεωπολιτικών συμφερόντων. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας και προσφέρουμε την βοήθεια και την συμπαράστασή μας σε εκείνους που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας.

»Η φύλαξη των συνόρων και η μείωση των ροών, αποτελούν για την Ελλάδα μοναδική ευκαιρία να ακολουθήσει ενταξιακές πολιτικές για τα ευάλωτα θύματα των πολεμικών συρράξεων. Η δουλειά της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει γίνει πρότυπο σε όλη την Ευρώπη και δείχνει τον δρόμο για τις επόμενες πρωτοβουλίες μας. Με μοναδικό κριτήριο τον ανθρωπισμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr