Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτική επανεκκίνηση

Πολιτική επανεκκίνηση

Σε όλα τα κομματικά επιτελεία αναγνωρίζουν ότι τελικώς όλος ο σχεδιασμός σε αυτό το πεδίο θα κριθεί

Πρόκειται για μια μεταχρονολογημένη αλλαγή ατζέντας. Λόγω πανδημίας, βεβαίως. Οσα δρομολογούνται με τον νέο εργασιακό νόμο και το συγκρουσιακό σκηνικό που τα συνοδεύει θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι, το πολύ το φθινόπωρο, του 2020. Ο κορωνοϊός άλλαξε σχεδιασμούς και δεδομένα, αλλά η νέα κανονικότητα επαναφέρει σε τροχιά προγράμματα και πολιτικές κατευθύνσεις, όπως τουλάχιστον είχαν καθοριστεί στο εκλογικό καλοκαίρι του 2019. Το χαρτί των μεταρρυθμίσεων ξαναβγήκε στο τραπέζι και καθορίζει στο εξής συσχετισμούς, ισορροπίες, επιδιώξεις και αποφάσεις. Με τις πρώτες αλλαγές που προώθησε ο Κωστής Χατζηδάκης, η πολιτική επανέρχεται σε πρώτο πλάνο.

Το αντιπολιτευτικό μέτωπο που συγκροτήθηκε στη Βουλή – μέσα από διελκυστίνδες και επιμέρους συγκρούσεις στην όχθη της αντιπολίτευσης, αλλά για πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες με κάποια δυναμική – σηματοδοτεί επίσης ένα νέο σκηνικό. Είναι πρόδηλο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ανέμεναν την αντίδραση, παρά τις βολές του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τη Φώφη Γεννηματά ότι σύρεται πίσω από την ατζέντα Τσίπρα. Προσπαθούν, ωστόσο, να διαγνώσουν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει σε βάθος χρόνου στο πολιτικό ταμείο αυτή η άτυπη σύμπλευση. Αν το μέτωπο αποκτήσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και διαμορφώσει μια παγιωμένη κατάσταση, θα απαιτηθούν αντίδοτα. Και η αλλαγή ρόλων στον άξονα προόδου και συντήρησης που επιδιώκει πλέον ο Πρωθυπουργός είναι το πρώτο από αυτά. Τη γενικότερη εικόνα, ωστόσο, θα τη διαμορφώσει η αντίδραση της κοινωνίας.

Σε όλα τα κομματικά επιτελεία αναγνωρίζουν ότι τελικώς όλος ο σχεδιασμός σε αυτό το πεδίο θα κριθεί. Αν το κοινωνικό σύνολο, κατά μία εμφανή πλειοψηφία, αποδεχθεί τις ανατροπές που ξεκίνησαν ως μια αναγκαιότητα για τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, τότε το πρόβλημα θα κληθεί να διαχειριστεί η αντιπολίτευση. Εκείνη θα αναγκαστεί να αναζητήσει νέο σχέδιο και νέες απαντήσεις. Αν η κοινωνία αντιμετωπίσει όσα έπονται ως μια παρατεταμένη μνημονιακή κατάσταση, η κυβέρνηση μπορεί να πιεστεί. Το πρώτο τεστ με το Εργασιακό δεν προκαλεί συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά ο ακροβολισμός στις τέσσερις γωνίες της πλατείας των πολιτικών αρχηγών που βρίσκονται απέναντι δεν πέρασε απαρατήρητος. Αν η πλατεία ξαφνικά γεμίσει, η απόσταση που τους χωρίζει δεν θα φαίνεται αγεφύρωτη.

Το νέο κυβερνητικό πλάνο, που θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο σχέδιο επανεκκίνησης, έχει προεξοφληθεί ότι θα συνδυαστεί και με αλλαγές σε πρόσωπα και ρόλους. Στον κυβερνητικό κορμό, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο χρόνος έχει μπει στη ζυγαριά, αλλά μια παρατεταμένη συζήτηση για το επόμενο σχήμα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες – και εν τέλει να επισπεύσει τις αποφάσεις. Οι αρχές του φθινοπώρου δείχνουν πλέον το απώτατο όριο. Με τον κορωνοϊό να είναι εδώ, το πεδίο της υγείας προφανώς παραμένει σε προτεραιότητα. Οπως και η ασφάλεια που ενεργοποιεί διαχρονικά τα αντανακλαστικά του συντηρητικού ακροατηρίου.

Ή η παιδεία, που επίσης βρίσκεται σε μια πολύμηνη φάση ανασυγκρότησης. Μια συνάντηση του Ακη Σκέρτσου από κοινού με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη με τους φαρμακοποιούς για τη διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ έχει ήδη προκαλέσει ενδοκυβερνητικές συζητήσεις για την εμφάνιση ενός νέου διδύμου στον χώρο της υγείας – εφόσον, βέβαια, ξεπεραστεί η αδυναμία ότι πρόκειται για δύο εξωκοινοβουλευτικά μέλη στο σημερινό σχήμα. Εάν οι ερμηνευτές των διαθέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιωθούν, αυτό συνεπάγεται ότι οι μετακινήσεις θα επηρεάσουν και τον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Εξίσου προεξοφλημένο είναι ότι η ίδια ηγεσία στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα κληθεί να υλοποιήσει όλα τα στάδια του σχεδιασμού που μπήκε μπροστά με το Εργασιακό. Η αλλαγή φρουράς του περασμένου χειμώνα, με την αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση, είχε το δικό της μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα και ο Κωστής Χατζηδάκης θεωρείται κατάλληλο πρόσωπο και για συγκρούσεις με ιδεολογικό πρόσημο. Η νέα εικόνα αναδείχθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, θα επιβεβαιωθεί – χωρίς καθυστερήσεις – και με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικούρησης. Την προσεχή Τετάρτη, άλλωστε, ο Χατζηδάκης θα παρουσιάσει τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης στο Υπουργικό…

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024