Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η απελευθέρωση της Κύπρου – σε κόμικς

Η απελευθέρωση της Κύπρου – σε κόμικς

Κατ' αρχάς να ξεδιαλύνουμε την αρχική παρεξήγηση, ότι, δηλαδή, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος (Πάκης) είχε προσκληθεί στην Κύπρο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατ’ αρχάς να ξεδιαλύνουμε την αρχική παρεξήγηση, ότι, δηλαδή, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος (Πάκης) είχε προσκληθεί στην Κύπρο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή ήταν η εντύπωση αρχικά και, γι’ αυτό, εγκρίθηκε να συνοδεύεται ο τέως από τη φρουρά του. Στην πραγματικότητα, η πρόσκληση ήταν από τον δήμαρχο Αγίας Νάπας. Η φρουρά ωστόσο χρειάστηκε, για συμβολικούς λόγους, καθώς από την Αγία Νάπα ο Πάκης κήρυξε τη θεωρία της διαρκούς επανάστασης (να το πω με όρους του Τρότσκι) για την απελευθέρωση της Κύπρου από την Κύπρο.

Ευρεθείς στην Αγία Νάπα, ο τέως την άκουσε. Ανακατεύοντας στον οίστρο του και λίγο από Σεφέρη, τους είπε: «Ακούω, καθάρια και δυνατή σαν προαιώνια καμπάνα, τη φωνή της Πατρίδας». (Μεταξύ μας, το υποψιαζόμουν ότι ο Πάκης ακούει φωνές, πρώτη φορά όμως το παραδέχεται…) Στην ομιλία του, που έγινε με αφορμή την επέτειο της αποτυχημένης εξέγερσης κατά των Τούρκων το 1826, ο τέως ανέπτυξε έναν περίεργο συλλογισμό, που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε εθνικιστικό τροτσκισμό.

Υποστήριξε, κατ’ αρχάς, ότι ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος, είτε πρόκειται για Ελλαδικό είτε για Κυπριακό Ελληνισμό. Και επειδή, συνέχισε, η επανάσταση του 1821 ήταν Εθνεγερσία, δηλαδή αφορούσε όλο το έθνος, εξυπακούεται ότι αφορά και την Κύπρο, για την οποία – και εδώ είναι το κρίσιμο – «η Εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται εδώ στην Κύπρο». «Θα είμαστε εδώ», πρόσθεσε ο τέως, «μέχρι να απελευθερωθεί και το τελευταίο κομμάτι κυπριακής γης». Ετσι τους είπε, αλλά είμαι βέβαιος ότι τώρα που διαβάζετε τούτες τις γραμμές ο Πάκης έχει γυρίσει στο σπίτι του. Αλλωστε, δεν είχε προνοήσει να πάρει μαζί του κατάλληλα ρούχα για τον ένοπλο αγώνα – με ένα απλό κοστουμάκι του είχε κατέβει.

Είναι αστείο να κηρύσσει ο Πάκης τη διαρκή εθνεγερσία για την απελευθέρωση της Κύπρου, όταν σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή του 1974 ποτέ δεν έχει κουνηθεί φύλλο – και πολύ περισσότερο όταν, αφού την κηρύξεις, επιστρέφεις στο σπίτι σου. Εθνεγερσία με τι; Με φωνές και εμπνευσμένους δεκάρικους; Αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να το έκανε και μάλιστα μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Για να του δώσουν σημασία; Ακόμη τον πονάει εκείνη η περιπέτεια στον καναπέ του προεδρικού; Πάντως, κανείς δεν του έδωσε σημασία, γι’ αυτό και η στήλη ανέλαβε να αναπληρώσει το κενό, αν όχι στην ενημέρωσή σας, ελπίζω στη διασκέδασή σας. Η μόνη αξία που μπορεί να είχε η κήρυξη της διαρκούς επανάστασης του 1821 (αν το λες αξία…) είναι ότι με τις αστειότητές του ο Πάκης καλύπτει, όσο μπορεί, το κενό που άφησε ο Καμμένος, ο οποίος τώρα κάνει μόνιμες διακοπές.

ΓΙΑ ΔΕΣΙΜΟ

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», ο Σλάβοϊ Ζίζεκ δήλωσε ότι όχι μόνον συμπαθεί, αλλά εμπιστεύεται κιόλας τον Βαρουφάκη και εξηγεί γιατί. Θα εκθέσω τους λόγους που αναφέρει και, αν καταλάβετε, μου λέτε και εμένα που δυσκολεύομαι. Ο Βαρουφάκης τον είχε πείσει, είπε ο «φιλόσοφος», ότι, αν η Ελλάδα πήγαινε σε Grexit, θα ακολουθούσε οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Ομως, προσθέτει, ο Βαρουφάκης δεν ήθελε να συνθηκολογήσει με τους Ευρωπαίους. «Αυτό δεν ξέρω πόσο ρεαλιστικό είναι», σχολιάζει ο ίδιος Ζίζεκ, ωστόσο καταλήγει εκθειάζοντας «αυτό το ρεαλιστικό πνεύμα» (του Βαρουφάκη), το οποίο βρίσκει μοναδικό και απαραίτητο για την Αριστερά. Με απλά λόγια, ο Ζίζεκ θαυμάζει τον Βαρουφάκη για τον βολονταρισμό του, τον οποίο βαπτίζει «ρεαλισμό». Το ξέραμε ότι είναι για δέσιμο, το είχαμε καταλάβει από τις επισκέψεις του στην Αθήνα των αγανακτισμένων. Δεν φανταζόμουν όμως ότι έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ. Αναρωτιέμαι αν παίρνει τα φάρμακά του, γιατί πολύ συχνά οι ψυχοπαθείς αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή…

ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΡΝΑΟΥΤΗΔΕΣ

Για να κάνεις κάτι τέτοιο πρέπει να είσαι τουλάχιστον ποδοσφαιριστής! Μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Αυστρίας με τη Βόρεια Μακεδονία, διαβάζω ότι ένας παίκτης της Αυστρίας, ονόματι Αρναούτοβιτς, είπε κάτι χυδαίο σε έναν παίκτη της αντίπαλης ομάδας, για τη μάνα του την Αλβανίδα. Απορείς γιατί να τον ενοχλεί η αλβανική καταγωγή της μητέρας του άλλου, όταν ο ίδιος λέγεται Αρναούτοβιτς. Ως γνωστόν, Αρναούτες ή Αρμανούτηδες λέγονται ανά τα Βαλκάνια οι Αλβανοί – ο όρος προέρχεται από την τουρκική λέξη για την αλβανική γλώσσα. Προφανώς ο οξύθυμος μπαλαδόρος ποτέ δεν ερεύνησε τι σημαίνει το όνομά του και ποια εθνοτική προέλευση προδίδει. Παρόμοια άγνοια θα την περίμενα κυρίως από Ελληνα, ομολογώ, αλλά ο Αρναούτοβιτς, αν κρίνω από την κατάληξη του ονόματός του, είναι μάλλον Σέρβος, οπότε η άγνοια δικαιολογείται…

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024