Ο σχεδιασμός του ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ενώ εξελίσσεται διαρκώς η επεξεργασία των στρατηγικών επιλογών και των προτεραιοτήτων σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, το εμβληματικό πρόγραμμα “EIC” του “Horizon Europe” δίνει την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση έργων έρευνας και καινοτομίας, μετά την ανακοίνωση των πρώτων προσκλήσεών του.

Τα προγράμματα του “EIC” (European Innovation Council) είναι μέρος του Πυλώνα ΙΙΙ που αναφέρεται σε θέματα ανοικτής καινοτομίας, που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση των τεχνολογιών υψηλού ρίσκου/υψηλής απόδοσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το “EIC” έχει ως στόχο να υποστηρίξει πρωτοποριακές τεχνολογικές ανακαλύψεις και καινοτομίες, υψηλά ανταγωνιστικές, με δυνατότητα κατάκτησης μίας ηγετικής θέσης  στη διεθνή αγορά. Οι ενταγμένοι θα υποστηριχθούν σε όλα τα στάδια της καινοτομίας, από την έρευνα, την επικύρωση και επίδειξη της τεχνολογικής ανακάλυψης και καινοτομίας στην ανάπτυξη και εξέλιξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι τρεις προσκλήσεις αναφέρονται στα εξής προγράμματα:

  1. EIC Pathfinder, που απευθύνεται σε κοινοπραξίες τουλάχιστον τριών διαφορετικών ανεξάρτητων νομικών οντοτήτων (π.χ. ερευνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, ΜΜΕ, βιομηχανίες) που είναι εγκατεστημένοι σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές επιλέξιμες χώρες και παρέχει χρηματοδοτήσεις σε υψηλού ρίσκου καινοτομίες από το πρώιμο τεχνολογικό στάδιο (πρώιμη επίδειξη, ανάπτυξη επιχειρηματικού πλάνου και στρατηγικής). Λήξη προθεσμίας: 27.10.2021.

https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities/eic-pathfinder_en

  1. EIC Transition, που παρέχει χρηματοδότηση για τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ευκαιρίες καινοτομίας και απευθύνεται σε μεμονωμένους οργανισμούς (ΜΜΕ, spin-offs, start-ups, ερευνητικούς οργανισμούς, πανεπιστήμια) ή μικρές κοινοπραξίες (δύο έως 5 εταίρους). Οι αιτήσεις βασίζονται σε αποτελέσματα από επιλέξιμα έργα Pathfinder, FET ή ERC Proof of Concept στο πεδίο εφαρμογής της Υγείας & Ενέργειας. Λήξη προθεσμίας 22.09.2021.

(https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-eic-2021-startupeu-01-01)

  1. Τέλος, το EIC Accelerator θα χρηματοδοτήσει μεμονωμένες start-ups και ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένων spin-outs), ιδιώτες (που σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια νεοφυή επιχείρηση ή ΜΜΕ) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εισηγμένες εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης (με λιγότερους από 500 εργαζομένους), για να αναπτυχθούν και να αναπτύξουν υψηλού ρίσκου/υψηλής απόδοσης καινοτομίες υποστηρίζοντας υψηλά επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας. Λήξη προθεσμίας για τις πλήρεις αιτήσεις έως τις 06.10.2021.

https://eic.ec.europa.eu/eic-funding-opportunities/eic-accelerator_en

Συνεχή ενημέρωση για νέα προγράμματα και προσκλήσεις για το οικοσύστημα καινοτομίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Kεντρικής Μακεδονίας: https://www.ris3rcm.eu

καθώς και στα social media:

https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia/ και https://twitter.com/RIS3RCMakedonia.

To One Stop Liaison Office λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου “Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας”, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr