Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
G7: Οι αποφάσεις των επτά για εμβόλια, κλίμα και σχέσεις με Κίνα-Ρωσία

G7: Οι αποφάσεις των επτά για εμβόλια, κλίμα και σχέσεις με Κίνα-Ρωσία

Αποφάσεις για την παραγωγή και διανομή περισσότερων εμβολίων, για την πράσινη μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τις σχέσεις με Κίνα και Ρωσία, πήραν οι G7 στη Σύνοδο Κορυφής της Κορνουάλης. Ωστόσο, χλιαρές έως αρνητικές είναι οι αντιδράσεις, τόσο του ΠΟΥ για τα εμβόλια, όσο και οικολογικών οργανώσεων για το κλίμα

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 επιβεβαίωσαν σήμερα τη βούλησή τους να βάλουν τέλος στην πανδημία της Covid-19 μέσω της διανομής εμβολίων και να δράσουν για το κλίμα, στη διάρκεια μιας Συνόδου Κορυφής που σημαδεύτηκε από μια νέα δυναμική υπέρ της πολυμέρειας της Δύσης, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή η τριήμερη Σύνοδος Κορυφής της Κορνουάλης, η πρώτη μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια, σηματοδότησε την επιστροφή των άμεσων επαφών, έπειτα από μήνες βιντεοδιασκέψεων, για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Υπό την ώθηση της Ουάσινγκτον, οι ηγέτες προσπάθησαν να δείξουν ένα ενωμένο μέτωπο στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον πλανήτη, αρχίζοντας από το κλίμα και την πανδημία, αλλά και για τη Ρωσία και την Κίνα.

Ένα δισ. εμβόλια έως το τέλος του 2022 – Πολύ λίγα λέει ο ΠΟΥ

Απέναντι στις εκκλήσεις για αλληλεγγύη, που πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες, συμφώνησαν να αναδιανείμουν ένα δισ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έως το τέλος του 2022, προκειμένου να αναπληρώσουν την καθυστέρηση των εμβολιασμών στις φτωχές χώρες και να βοηθήσουν μια πιο ισότιμη ανάκαμψη από την πανδημία.

«Οι ηγέτες δεσμεύθηκαν για τουλάχιστον ένα δισ. δόσεις», είτε απευθείας, είτε μέσω του μηχανισμού Covax, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ποσό που ανεβάζει στα δύο δισ. το σύνολο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με ΜΚΟ, αλλλά και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ): τουλάχιστον 11 δισ. δόσεις χρειάζονται, προκειμένου να τελειώνει ο κόσμος με την πανδημία.

Οι ηγέτες της G7 κατάρτισαν επίσης ένα σχέδιο μάχης, με την ελπίδα ότι ο κόσμος θα είναι έτοιμος, σε λιγότερο από 100 ημέρες, να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία και ζήτησαν πιο ενδελεχή έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κοροναϊού στην Κίνα, ώστε να γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακό ατύχημα.

Κίνα-Ρωσία στο επίκεντρο, με μπροστάρη τον Μπάιντεν

Η διπλωματία αφιέρωσε μεγάλο μέρος των τριών ημερών της Συνόδου Κορυφής στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η G7 κάλεσε το Πεκίνο να «σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα» στη Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μειονότητα των Ουιγούρων, αλλά και στο Χονγκ Κονγκ.

Κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της» κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν.

Στη διάρκεια των συνόδων εργασίας και σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσπάθησε να ενώσει τους συμμάχους του απέναντι στη Μόσχα και το Πεκίνο, ένας μεγάλος στόχος της ευρωπαϊκής περιοδείας του, που δείχνει την «επιστροφή» των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή μετά την εποχή Τραμπ.

Η άφιξή του στον Λευκό Οίκο έφερε «μια νέα ορμή» στις εργασίες της G7, δήλωσε η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Προκειμένου να αντικρούσει τους κινεζικούς «Νέους δρόμους του μεταξιού», η G7 παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο υποδομών στο κλίμα, στην υγεία, στον ψηφιακό τομέα και στη μάχη κατά των ανισοτήτων, με στόχο να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να ανακάμψουν από την πανδημία.

Όμως, οι ανακοινώσεις της δεν άρεσαν στο Πεκίνο, που κατήγγειλε αποφάσεις τις οποίες έλαβε »μια μικρή κλίκα χωρών».

Προσπάθειες για πράσινη μετάβαση – «Ξαναζεσταμένες παλιές υποσχέσεις» λένε οικολογικές ενώσεις

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η κλιματική αλλαγή, με ένα σχέδιο δράσης στην προσπάθεια να μειωθεί η υπερθέρμανση.

Ένα στοίχημα και για το Ηνωμένο Βασίλειο, που θέλει να θέσει τις βάσεις μιας συναίνεσης μερικούς μήνες πριν από τη μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), την οποία θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Σκοπός είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα όριο πέρα από το οποίο – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων – η κλιματική αλλαγή θα καταστεί ανεξέλεγκτη.

Για να το επιτύχουν, οι ηγέτες της G7 τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης περίπου των μισών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, ένας στόχος τον οποίο ορισμένες χώρες αναμένουν να ξεπεράσουν.

Θέλουν να γυρίσουν την πλάτη στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούνται με άνθρακα, ένα πολύ ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο, εκτός αν εφαρμοστούν περιβαλλοντικά μέτρα, όπως η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Η δημόσια βοήθεια θα σταματήσει το έτος εκείνο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες προβλέπουν να υπογράψουν μια επιταγή έως 2 δισ. δολαρίων, που θα συνοδεύσει την πράσινη μετάβαση στις πιο φτωχές χώρες.

Οι συνεισφορές των G7 θα αυξηθούν με στόχο να φθάσουν τον στόχο των αναπτυγμένων χωρών να χρηματοδοτήσουν με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, έως το 2025, τις πολιτικές για το κλίμα των φτωχών χωρών.

Για τους οικολόγους ακτιβιστές, το σχέδιο είναι ή πολύ αδύναμο ή πολύ αόριστο. Η Greenpeace κατήγγειλε ξαναζεσταμένες «παλιές υποσχέσεις» και η Extinction Rebellion χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής «φιάσκο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024