Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο γονιμότητας: Σάλος στα social media - Απέσυρε τη στήριξή της και η ΠτΔ

Συνέδριο γονιμότητας: Σάλος στα social media – Απέσυρε τη στήριξή της και η ΠτΔ

Xαμός με το συνέδριο γονιμότητας: το πάνελ που απαρτίζεται κυρίως από άνδρες και το σεξιστικό σποτ.

Tσουνάμι αντιδράσεων προκλήθηκε από το σεξιστικό και σκοταδιστικό «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο σάλος ξεκίνησε με την προβολή του αναχρονιστικού σποτ του συνεδρίου γονιμότητας που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα, όπου λίγο-πολύ μια 40χρονη γυναίκα που δεν έχει κάνει παιδιά παρουσιάζεται υπό υποτιμητικό και ενοχοποιητικό φως. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι στο συνέδριο θα δώσει την… εμπεριστατωμένη του άποψη για τη γυναικεία γονιμότητα ένα πάνελ από ιερείς, πολιτικούς, ακόμα και τηλεστάρ – στην πλειοψηφία τους άνδρες.

Μετά τα αρνητικά σχόλια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέσυρε την αιγίδα της από το συγκεκριμένο συνέδριο αργά το βράδυ του Σαββάτου. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι και η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα, 2 με 4 Ιουλίου.

To προωθητικό σποτ που προκάλεσε οργή

Στο βίντεο αναφέρεται:

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;». Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. «Τι έχω κάνει λάθος;». Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», ακούγεται στο διαφημιστικό σποτ.

Κάτω από το επίμαχο βίντεο, που αναρτήθηκε στο YouTube, δεκάδες χρήστες εκφράζουν την δυσαρέσκειά αλλά και την οργή τους με το περιεχόμενο, που χαρακτηρίζουν «ενοχοποιητικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό», σημειώνοντας ότι είναι «υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν παιδιά είτε όχι».

Κατακραυγή από επιφανείς προσωπικότητες

Την αποχώρησή τους ανακοίνωσαν οι καλλιτέχνες  Καίτη Γαρμπή και Διονύσης Σχοινάς, όπως και οι παρουσιάστριες Ράνια Θρασκιά και Ναταλί Κακκαβά, καταγγέλλοντας πως δεν γνώριζαν το περιεχόμενο του συνεδρίου, όταν δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε διαφημιστικά βίντεο.

Επίσης, κατέβηκαν από το site της διοργάνωσης όλα τα βίντεο (φωτογραφία επάνω) στα οποία συμμετείχαν καλλιτέχνες και άλλα δημόσια πρόσωπα.

Μεταξύ των επικρίσεων στο διαδίκτυο, και αυτή της δημοφιλούς τραγουδίστριας Καίτης Γαρμπής, στην οποία πριν από λίγο καιρό είχε ζητηθεί να απευθύνει πρόσκληση για το συνέδριο. Η κα Γαρμπή εμφανίστηκε εξοργισμένη με το προωθητικό βίντεο, και ανακοίνωσε ότι αποσύρει την στήριξή της.

«Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί», έγραψε στο μήνυμά της.

Και η Νάταλι Κακαβά απέσυρε τη στήριξή της γράφοντας στο twitter: Θέλω να δηλώσω κι εγώ δημόσια πως δεν συμφωνώ καθόλου με το σποτ το οποίο κυκλοφόρησε για το #συνεδριο υπογονιμοτητας..Καθε γυναίκα οφείλει να ορίζει το σώμα,τη ζωή και την ψυχή της όπως εκείνη θέλει.. Αποσύρω τη στήριξη μου και δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή.

Αντίθετη με το βίντεο και η Ράνια Θρασκιά η οποία έγραψε:

Επειδή με ρωτάτε, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι το video για το συνέδριο γονιμότητας, με βρίσκει ΚΑΘΕΤΑ αντίθετη ως γυναίκα και ως σύμβουλο ψυχικής υγείας. Η άποψή μου έχει αποτυπωθεί δημοσίως, στο παρακάτω post IG με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στις 9/5/21 #συνέδριο #γονιμότητα.

Ανακοίνωση και από τη ΓΓ Ισότητας Φύλων

Στον απόηχο της κατακραυγής, η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων απέσυρε και αυτή την υποστήριξή της από το συνέδριο γονιμότητας, γεγονός που πάντως δεν φάνηκε να ηρεμεί τα πνεύματα.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024