Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρύθμιση διαβήτη και καρδιοπροστασία με νέο εβδομαδιαίο φάρμακο

Ρύθμιση διαβήτη και καρδιοπροστασία με νέο εβδομαδιαίο φάρμακο

Κυκλοφορεί και στη χώρα μας από την ερχόμενη Δευτέρα η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, πετυχαίνοντας σταθερό γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ προστατεύει ταυτόχρονα καρδιά και νεφρά

Διαθέσιμη και στη χώρα μας από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουνίου, θα είναι η εβδομαδιαία ενέσιμη σεμαγλουτίδη, φάρμακο για την ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η χρήση του φαρμάκου εγκρίθηκε μετά την ολοκλήρωση κλινικών μελετών σε πάνω από 10.000 ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και οι οποίες έδειξαν αρκετά ικανοποιητική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, ευνοϊκή επίδραση στο σωματικό βάρος, καθώς και καρδιαγγειακό όφελος.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Novo Nordisk Hellas Ολύμπιος Παπαδημητρίου, με αφορμή την κυκλοφορία της εβδομαδιαίας σεμαγλουτίδης στη χώρα μας, τόνισε: «Έχουμε δεσμευτεί να αναπτύξουμε καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη και είμαστε ενθουσιασμένοι που η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, θα είναι διαθέσιμη, από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στην Ελλάδα. Ως μία εβδομαδιαία θεραπεία που δείχνει αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και του σωματικού βάρους, καθώς και σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβαμάτων, πιστεύουμε ότι η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη θα βοηθήσει στην κάλυψη των πραγματικών και σοβαρών αναγκών όσων ζουν με τη νόσο του σακχαρώδη διαβήτη».

Η σεμαγλουτίδη

Η εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, βοηθά στην επίτευξη και διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου και στην ελάττωση του σωματικού βάρους ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξαρτήτως ηλικίας, διάρκειας νόσου και δείκτη μάζας σώματος. Το προφίλ ασφαλείας της σεμαγλουτίδης είναι ευνοϊκό, με τα συχνότερα αναφερόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα να είναι κυρίως ήπιας ή μέτριας βαρύτητας γαστρεντερικά συμβάντα. Επιπροσθέτως, η σεμαγλουτίδη έχει καρδιοπροστατευτική και νεφροπροστατευτική δράση.

Το φάρμακο, δρα με γλυκοζοεξαρτώμενο τρόπο, προάγοντας την έκκριση ινσουλίνης (της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) και αναστέλλοντας την έκκριση γλυκαγόνης (της ορμόνης που παράγεται από το πάγκρεας και δρα κυρίως στο ήπαρ, αυξάνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα),  ενώ μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής.  Μειώνει επίσης τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, τροποποιώντας την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης, και μειώνοντας τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων.

Πρόγραμμα SUSTAIN

Η έγκριση του φαρμάκου παγκοσμίως βασίστηκε στα αποτελέσματα του επιστημονικού προγράμματος SUSTAIN, το οποίο περιλάμβανε Φάσης 3 τυχαιοποιημένες μελέτες που αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της σεμαγλουτίδης σε ενήλικες ασθενείς με μεγάλο εύρος κλινικών χαρακτηριστικών.

Μέσα από αυτό το κλινικό πρόγραμμα, η σεμαγλουτίδη επέδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στην επίτευξη των γλυκαιμικών στόχων των ασθενών, με μείωση του σωματικού βάρους και ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας, με τα συχνότερα αναφερόμενα ανεπιθύμητα συμβάντα να είναι κυρίως ήπιας ή μέτριας βαρύτητας γαστρεντερικά συμβάντα. Επιπροσθέτως, αξιολογήθηκε ως ένα φαρμακευτικό σκεύασμα με καρδιοπροστατευτική και νεφροπροστατευτική δράση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024