Απορώ, διαβάζοντας και στον δικό μας Τύπο, τις διαμαρτυρίες κάποιων αξιόλογων ελλήνων και ξένων ελληνιστών για την κατάργηση στην Αμερική, και μάλιστα στο διάσημο Πανεπιστήμιο Πρίνστον (το Πανεπιστήμιο όπου δίδαξε ο Αϊνστάιν και που πάνω από δέκα διατελέσαντες καθηγητές του έχουν τιμηθεί με Νομπέλ) της μάθησης, και ως εκ τούτου, της προϋπόθεσης γνώσης των αρχαίων ελληνικών και λατινικών, ακόμη και στις έδρες της διδασκαλίας των κλασικών σπουδών. Εν πρώτοις, να τολμήσω να ισχυριστώ, έχοντας γνώση του γεγονότος πως η φαιδρά περσόνα που κυβέρνησε μέχρι πρόσφατα τις ΗΠΑ είχε θερμούς οπαδούς και στο πανεπιστημιακό κατεστημένο. Η ανακοίνωση πως καταργείται η προϋπόθεση και εν συνεχεία η γνώση των κλασικών σπουδών για τους φοιτητές των κλασικών σπουδών (!) συνδέεται με την τρέχουσα, τερατώδη ιδεοληψία (δυστυχώς, όχι μόνο στις ΗΠΑ) της πολιτικής – τρομάρα της – ορθότητας. Τολμούν και απαιτούν από τους σπουδαστές κλασικών σπουδών να αποσκορακίσουν τις κλασικές γλώσσες, με το επιχείρημα πως είναι, λέει, ιδεολογικό ένδυμα του ρατσισμού. Ποιος το λέει αυτό;

Με μια επίσκεψη στην Τσάιναταουν και σε άλλες περιοχές μέσα στη Νέα Υόρκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν αναφέρομαι στον Νότο, θα αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει ρατσισμός. Εξάλλου, το καθημερινό ειδησεογραφικό δελτίο όλων των δημοκρατικών κρατών έχει πλημμυρίσει με φόνους εγχρώμων συνανθρώπων μας από αμερικανούς αποφοίτους των κρατικών σχολείων. Εχετε ποτέ πληροφορηθεί τι έγραφαν και τι πίστευαν εκατομμύρια Αμερικανών για τον «αράπη» Ομπάμα και τι έψαχναν να βρουν για την καταγωγή του; Τώρα, για λόγους πολιτικής ορθότητας (έχουν χάσει πλέον τη σημασία τους οι λέξεις!) θεωρούνται ρατσιστικές οι δύο κλασικές γλώσσες. Θυμίζω απλώς εδώ πως, όταν ανακηρύχτηκε η Αμερικανική Δημοκρατία και ήταν να συνταχθεί το Σύνταγμά της, υπήρξε η πρόταση να είναι επίσημη γλώσσα του Κράτους η αρχαία ελληνική! Ρομαντική, σαφώς, τάση και σωστά ηττήθηκε από τα επικρατούντα αγγλικά (που βέβαια, κι ας μην το ξεχνούν οι νεόκοποι καθαριστές, τα αγγλικά ήταν η γλώσσα των ιμπεριαλιστών και των ανθρώπων που ξεζούμιζαν τον μόχθο και ξεπουλούσαν τον πλούτο των ιθαγενών!).

Δεν σκοπεύω, βέβαια, να αναφερθώ στα αυτονόητα, όπως και άλλοι που ασχολήθηκαν με το γελοίο αυτό φαινόμενο. Γνωρίζω πως, ακόμη και ως πρόσφατα, στην Ακαδημία Πολέμου των ΗΠΑ, από την οποία εξέρχονται οι προσεχείς ηγέτες της χώρας, διδάσκεται ως κύριο μάθημα η Ιστορία του Θουκυδίδη – και πώς αλλιώς, αφού οι θεμελιώδεις πολιτικές και πολιτιστικές έννοιες του δυτικού κόσμου που δανείστηκε για να στεριώσει η Αμερικανική Πολιτεία είναι ελληνικές και λατινικές, προίκα της ανθρωπότητας. Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, το ένα έχει ελληνικό όνομα: Δημοκρατικό, το άλλο, λατινικό: Res Publica – Ρεπουμπλικανικό. Και στο διάσημο Πρίνστον διδάσκονται Φυσική, Βιολογία, Γεωγραφία, Χημεία, Φιλοσοφία, Φιλολογία, Ιστορία, Γεωμετρία, Ανθρωπολογία, Οικονομία: όλες αυτές οι επιστήμες με διεθνές όνομα ελληνικό!

Τι θα μπει να διδάξει ο καθηγηταράς στο Πρίνστον; Ποίηση, λυρισμό, έπος, τραγωδία, κωμωδία, σάτυρα (ελληνικό), σάτιρα (λατινικό), κριτική, επιστημολογία; Και τι, θα κρύψει από τους φοιτητές του την καταγωγή των ονομάτων των επιστημών που σπουδάζουν, αφού δεν είναι μόνο ονόματα, αλλά παράδοση μεθόδων, όρων, ορίων, θεωριών, με βάθος αιώνων ως την απαρχή τους στην Ελλάδα και το Λάτιον. Φοβάμαι πως και πέραν του Ατλαντικού, όπου φοίτησαν και δίδαξαν και δικά μας, απαξιωτικά της ιστορίας μας, φιντανάκια, η γλώσσα είναι, όπως ορίζεται από εξωνημένους «γλωσσολόγους», απλώς μέσο επικοινωνίας και όχι, όπως είναι, αξία, πνευματική κιβωτός μιας εποχής, μιας πορείας του ανθρώπου, μιας συσσωρευμένης μνήμης ενός λαού και συνάμα της ανθρωπότητας.

Διαβάζω πως θιασώτης του αποσκορακισμού των κλασικών γλωσσών από το Πρίνστον είναι αφροαμερικανός καθηγητής! Υπόθεση η περίπτωσή του αριστοφανικής κωμωδίας. Αφροαμερικανός διδάσκαλος της αρχαίας γραμματείας θεωρεί ρατσιστική γλώσσα τα ελληνικά, διδάσκοντας αγγλικά, μια γλώσσα που έκοβε τις γλώσσες των προγόνων του, όταν έφταναν δούλοι στις ακτές του Ειρηνικού!! Εξάλλου, αυτός ο συμπαθής, για την προσωπική του ιστορία, καθηγητής, απόγονος καταπιεσμένων Αφρικανών που ευνουχίστηκαν από τους ιμπεριαλιστές αποικιοκράτες, σπούδασε με καπιταλιστικά χρήματα, έγινε καθηγητής και διδάσκει σε γλώσσα των κατακτητών του μια κουλτούρα που του δίνει ψωμί, αλλά μισεί τη γλώσσα της! Αγιε Αριστοφάνη!

Αν, πάντως, όλοι αυτοί οι ερίφηδες θέλουν να δείξουν και λίγη επιστημονική τσίπα, ας συνδιδάξουν παράλληλα Σωκράτη και μπαρμπα-Θωμά, όπου ο ένας πέθανε πιστός στις ιδέες του και ο άλλος αφομοιώθηκε, αλλοτριώθηκε και έγινε πιστός υπηρέτης του αφέντη λευκού. Ελληνιστί, αυτό καλείται τραγέλαφος!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο