Αιφνιδιαστικό εμπάργκο της Αλβανίας στις εισαγωγές γαλοπούλας από την Ελλάδα
Άμεσες ενέργειες για άρση του εμπάργκο γαλοπούλας στην Αλβανία, προκειμένου να μην υποστούν καταστροφή οι εκτροφείς.
Στην ξαφνική απαγόρευση εισόδων φορτίων με γαλοπούλες από την Ελλάδα προχώρησε η Αλβανία, φέρνοντας σε δύσκολη θέση χιλιάδες εκτροφείς, εξαγωγικές επιχειρήσεις και τοπικές οικονομίες. Η επιβολή του εμπάργκο έγινε με πρόσχημα την ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών.
«Το αναίτιο εμπάργκο, που αιφνιδιαστικά επέβαλε η Αλβανία στις εισαγωγές πτηνών από την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα οι εκτροφείς γαλοπούλας, εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι τοπικές οικονομίες», σημείωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επικοινωνία που είχε με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, αλλά και στελέχη της αρμόδιας διπλωματικής διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να επισπευστούν οι ενέργειες για τη λήξη του απρόβλεπτου εμπάργκο της Αλβανίας σε πτηνά από την Ελλάδα, με πρόσχημα την ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών.
Επισήμανε δε, ότι «η ξαφνική απαγόρευση εισόδου φορτίων με γαλοπούλες στη γειτονική Αλβανία από τη Δευτέρα 07.06.21 έχει φέρει σε δυσχερή θέση πολλούς πτηνοτρόφους της χώρας, όπως αυτούς στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, αλλά και τις τοπικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η εύλογη ανησυχία τους θα πρέπει να κατευναστεί με γρήγορες κινήσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, που θα αντικρούουν τους ισχυρισμούς περί κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι οι εκτρεφόμενες γαλοπούλες αριθμούν πολλές χιλιάδες, διασφαλίζοντας εισόδημα σε πολλούς παραγωγούς, αλλά και πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία. Σύμφωνα με τον Μ. Χαρακόπουλο «η εκτροφή γαλόπουλων στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι αποτελεί παράδειγμα υγιούς οικονομικής δραστηριότητας που κρατάει ζωντανά τα χωριά, σε μια περίοδο που η οικονομική και δημογραφική ανάταση είναι εθνικό ζητούμενο. Γι’ αυτό και ζήτησα να υπάρξει ταχεία κινητοποίηση για τη λήξη του εμπορικού αποκλεισμού, που προφανώς εδράζεται σε λανθασμένη πληροφόρηση για δήθεν ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Η αρμόδια υφυπουργός με ενημέρωσε ότι ήδη οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με αυτές του Υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει επιστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αλβανία, προκειμένου να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τις αλβανικές αρχές».
- Ελλάδα – Ουγγαρία 13-12: Πετυχημένη πρόβα για την Εθνική πριν τα προκριματικά του World Cup (vids)
- Αυτοψία στο δωμάτιο που βρισκόταν η Μυρτώ – Κρίσιμα στοιχεία από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου αναμένει η ΕΛ.ΑΣ.
- Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγκτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα – Η Ρωσία επιβεβαιώνει την επίσκεψη
- Αντιπολεμική συναυλία για τη Γάζα: Κατάμεστα τα Προπύλαια – Ετοιμάζεται νέα ελληνική αποστολή του Global Sumud Flotilla
- ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 3-0 σετ: Εύκολα το 1-1 στη σειρά των τελικών ο «δικέφαλος» (vid)
- Η Έμιλι Μπλαντ παραδέχεται ότι μερικές φορές η Μέριλ Στριπ την «φόβιζε»
- Αντιφασιστική πορεία ενάντια στο άνοιγμα γραφείων του Εθνικού Μετώπου στους Αμπελόκηπους
- AI και πυρηνικός όλεθρος: Η αυτοματοποίηση της διοίκησης και ο κίνδυνος του αστραπιαίου πολέμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)



































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442