Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο τρόπος δράσης των κοροναϊών μπορεί να επηρεάζει τα εμβόλια

Ο τρόπος δράσης των κοροναϊών μπορεί να επηρεάζει τα εμβόλια

Βρέθηκε ο μηχανισμός δράσης που επιτρέπει στους κορονοϊούς να μολύνουν πολλά είδη ζώων και τους ανθρώπους

Όλοι οι κοροναϊοί που υπάρχουν, μπορούν να προκαλούν πανδημίες στους ανθρώπους. Και αυτό γιατί διαθέτουν συγκεκριμένο μηχανισμό που τους επιτρέπει να προσβάλλουν πολλές οικογένειες ζώων, ταυτόχρονα με τους ανθρώπους. Ο ίδιος μηχανισμός μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί για την σταθερότητα των εμβολίων κατά του πανδημικού κοροναϊού.

Ο μηχανισμός αυτός ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Γονιδιωματικής Καρκίνου και Βιοπληροφορικής Πολύπλοκων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής Αζριέλι του Πανεπιστημίου Μπαρ – Ιλάν στο Ισραήλ. Από τον Μάρτιο του 2020, οι ερευνητές του εργαστηρίου έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη της COVID-19. Ξεκινώντας την έρευνα από την εξέλιξη των κοροναϊών, το εργαστήριο, με επικεφαλής την Δρ Μιλάνα Φρένκελ Μόργκενστερν, συνέκρινε τις αλληλουχίες πολλών σχετικών ιών.

Στην πιο πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Βιοχημικών Εταιρειών (FEBS), η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στα μοντέλα γενετικής κωδικοποίησης που χρησιμοποιούν οι ιοί, οι οποίοι μολύνουν έναν ή λίγους ξενιστές, σε σύγκριση με τους ιούς που μολύνουν ένα ευρύ φάσμα ξενιστών.

Αδιάκριτοι ιοί

Ανακαλύφθηκε ότι οι «αδιάκριτοι» ιοί που προσβάλλουν πολλούς ξενιστές χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο «μη βέλτιστα κωδικόνια» (αλληλουχίες DNA που κωδικοποιούν τα αμινοξέα της πρωτεΐνης) σε σύγκριση με τους ιούς που προσβάλλουν έναν ξενιστή μόνο.

Όλοι οι κοροναϊοί υιοθετούν τα μη βέλτιστα κωδικόνια για να μολύνουν πολλούς ξενιστές. Ωστόσο, αντί η έκφρασή τους να είναι ασθενής, οι πρωτεΐνες των κοροναϊών έχει παρατηρηθεί ότι υπερεκφράζονται. Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει από ένα ειδικό «κόλπο» που κάνουν οι κοροναϊοί και μετριάζοντας την αποδόμηση, αυξάνουν έτσι δραματικά το mRNA ιικό φορτίο τους, κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι κοροναϊοί, με την τεράστια δεξαμενή ξενιστών, αφού προσβάλλουν πολλά είδη ζώων και την «ασυγκράτητη» συμπεριφορά τους, θα πρέπει να θεωρηθούν όλοι, ως πιθανοί ιοί πανδημίας για τους ανθρώπους», λέει η Δρ Φρένκελ Μόργκενστερν, επικεφαλής της έρευνας με τη συνεργασία των Δρ Αλεσάντρο Γκοροχόφσκι και δρ Σούμιτ Μούκερζτι και του διδακτορικού φοιτητή Γκον Κάρμι. Η δρ Μόργκενστερν καταλήγοντας σημείωσε πως «Η μελέτη μας υπογραμμίζει επίσης ότι η μη βέλτιστη χρήση κωδικονίων από τους κοροναϊούς πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη εμβολίων SARS-CoV-2, καθώς μπορεί να έχει περαιτέρω επίδραση στη δομή και τη σταθερότητα των πρωτεϊνών που κωδικοποιούνται από τον SARS-CoV-2».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024