Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα βιο-ομοειδή στο επίκεντρο για τις ρευματικές παθήσεις

Τα βιο-ομοειδή στο επίκεντρο για τις ρευματικές παθήσεις

Νεώτερη γενιά «βιο-ομοειδών» - τα «βιο – betters» - υπόσχονται καλύτερη διαχείριση των παθήσεων με βελτίωση του προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φαρμάκων

Σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων αποτελούν πλέον τα βιο-ομοειδή φάρμακα που χορηγούνται με χαμηλότερο κόστος έναντι των πρωτοτύπων βιολογικών παραγόντων, οι οποίοι εγκρίθηκαν αρχικά για τις παθήσεις αυτές.

Τώρα όμως, η βιοτεχνολογία προχώρησε στη δημιουργία των «βιο-βελτιωμένων» (biobetters) φαρμάκων που χρησιμοποιούν ως εκκίνηση το βιολογικό παράγοντα αναφοράς και, μέσω διαφόρων τροποποιήσεων, προσφέρουν βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια, φαρμακοκινητική, αλλά και ευκολότερο τρόπο χορήγησης ή/και δοσολογία.

Στη χρήση των βιο-βελτιωμένων φαρμάκων αναφέρθηκε σε webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, ο ειδικός παθολόγος – ρευματολόγος Χρήστος Κουτσιανάς, ο οποίος είναι ακαδημαϊκός υπότροφος στη Μονάδα Κλινικής Ανοσολογίας-Ρευματολογίας και το εργαστήριο της Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτριος Κούβελας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας και της Μονάδας Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», σημείωσε ότι «τα κλασικά ή χημικά η μικρού μοριακού βάρους φάρμακα για πολλά χρόνια αποτέλεσαν τη μόνη θεραπευτική επιλογή μας. Τα χαρακτηρίζει η  χημική συγγένεια τους με τον υποδοχέα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δράση τους και φυσικά η ικανότητα να προκαλούν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια τα φάρμακα, μεταβολίζονται, μεταβάλλονται δηλαδή με χημικές διεργασίες, προκειμένου τελικώς, να αποβληθούν από τον οργανισμό. Με την πρόοδο της βιοχημείας, έγινε εφικτό να παραχθούν με βιοτεχνολογικές μεθόδους φάρμακα, από ζωικούς οργανισμούς με μεγάλη χημική συγγένεια και ειδικότητα για τον υποδοχέα, με τεράστιο όμως μέγεθος σε σχέση με τα κλασικά φάρμακα. Η ικανότητα παραγωγής βιολογικών φαρμάκων μας έδωσε τη δυνατότητα, αντιμετώπισης ασθενειών με τελείως διαφορετικό τρόπο και φυσικά άλλαξε τις φαρμακολογικές αρχές και αξίες. 

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσιανάς, εξήγησε ότι βιο-ομοειδές είναι ένα βιολογικός παράγοντας που περιέχει ένα παρόμοιο ενεργό συστατικό ενός ήδη εγκεκριμένου βιολογικού φαρμάκου (παράγοντας αναφοράς) που στοχεύει να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στις ίδιες ασθένειες με αυτόν. Πρόσθεσε πως «παρότι τα βιο-ομοειδή δεν είναι πανομοιότυπα με τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς, έχουν εγκριθεί μετά από μελέτες που καταδεικνύουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και ανοσογονικότητα και είναι κατασκευασμένα βάσει αυστηρών ποιοτικών προτύπων. Τα οφέλη των βιοομοειδών είναι πολλαπλά, με πρώτο και κυριότερο τη μείωση του κόστους της βιολογικής θεραπείας και την εξοικονόμηση πόρων για τα εθνικά συστήματα υγείας, γεγονός που αυξάνει τον αριθμό των ασθενών που μπορούν να λάβουν βιολογική θεραπεία, διευκολύνει τη γενικότερη πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμες αλλά δαπανηρές θεραπευτικές επιλογές και βελτιώνει κεντρικές και περιφερικές επενδύσεις στην Υγεία».

Επιπλέον, τα βιο-ομοειδή μπορούν να έχουν πλεονεκτήματα στην καθημερινή κλινική πρακτική, όπως π.χ. καλύτερες συσκευές χορήγησης, μεγαλύτερη σταθερότητα του φαρμάκου, κλπ.

Η χορήγηση βιο-ομοειδούς σε έναν πρωτοθεραπευόμενο ασθενή είναι αποδεκτή κατόπιν συνταγογράφησης από ιατρό και ενημέρωσης του ασθενούς.

Η εναλλαγή ενός παράγοντα αναφοράς σε βιο-ομοειδές παραμένει μια κλινική συν-απόφαση που πρέπει να γίνεται μετά από ενημερωμένη πληροφόρηση και συνεργασία ιατρού και ασθενούς. Το μέλλον επιφυλάσσει την εισαγωγή στην αγορά πολλών νέων βιο-ομοειδών που θα προσφέρουν μακροπρόθεσμα περισσότερα οφέλη.

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024