Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Πανδημία δύο ταχυτήτων εξαιτίας των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς μεταξύ χωρών

ΠΟΥ: Πανδημία δύο ταχυτήτων εξαιτίας των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς μεταξύ χωρών

Οι ανισότητες μεταξύ χωρών στους εμβολιασμούς δημιουργούν μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Οι καταφανείς ανισότητες στους εμβολιασμούς για την Covid-19 έχουν δημιουργήσει μια «πανδημία δύο ταχυτήτων», με τους πληθυσμούς στις δυτικές χώρες να προστατεύονται και στις φτωχότερες να παραμένουν εκτεθειμένοι, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, απευθύνοντας ξανά έκκληση για δωρεές εμβολίων.

«Ολοένα και περισσότερο, βλέπουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων», τόνισε ο Τέντρος σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Έξι μήνες μετά τις πρώτες χορηγήσεις εμβολίων για την Covid-19, οι χώρες με υψηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει σχεδόν το 44% των δόσεων παγκοσμίως. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν χορηγήσει μόλις το 0,4% των παγκοσμίων δόσεων. Το πιο απογοητευτικό με αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ότι δεν έχει αλλάξει η κατάσταση αυτή εδώ και μήνες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

«Οι ανισότητες στους εμβολιασμούς συνιστούν απειλή για όλες τις χώρες, όχι μόνο για αυτές με λιγότερες δόσεις εμβολίων», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σημειώνοντας πως «η άνιση κατανομή εμβολίων επιτρέπει στον ιό να συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης μιας παραλλαγής, που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά».

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων για την Covid-19 να διαθέσουν φέτος το 50% των δόσεων εμβολίων στο μηχανισμό COVAX, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλιστεί πιο δίκαιη κατανομή των εμβολίων, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα.

Μέχρι τις 4 Ιουνίου, ο COVAX είχε παραδώσει περισσότερες από 80 εκατομμύρια δόσεις σε 129 χώρες και εδάφη – πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο.

Ο Τέντρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καθοριστούν μονάδες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική και πως κάποιες από αυτές θα είναι κοντά στο να ξεκινήσουν την παραγωγή μέχρι το τέλος του 2021.

Ενώ δεν ανέφερε συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με το Reuters η Σενεγάλη ενδέχεται να αρχίσει να παράγει εμβόλια για την Covid-19 το επόμενο έτος, βάσει μιας συμφωνίας με τη βελγική εταιρεία βιοτεχνολογίας Univercells, με στόχο την τόνωση των φιλοδοξιών της Αφρικής για την παρασκευή φαρμάκων.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάλεσε παράλληλα εταιρείες, όπως η Pfizer και η Moderna, των οποίων τα εμβόλια βασίζονται στη λεγόμενη τεχνολογία «mRNA», να μοιράσουν τις γνώσεις τους με την Κοινοπραξία Πρόσβασης στην Τεχνολογία του ΠΟΥ για την Covid-19 (Covid-19 Technology Access Pool), που στοχεύει να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μεταφοράς κρίσιμων τεχνολογιών για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024