Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύθνος: Η Χώρα και η Δρυοπίδα

Κύθνος: Η Χώρα και η Δρυοπίδα

Κυκλαδίτικοι οικισμοί με αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Ξεχωριστό χρώμα στην Κύθνο, το Κυκλαδονήσι που αποτελεί αγαπημένο τόπο προορισμού για πολυάριθμους παραθεριστές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών, δίνουν οι οικισμοί της Χώρας και της Δρυοπίδας με την αναλλοίωτη παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους.

Η Χώρα της Κύθνου

Πρωτεύουσα του νησιού, η όμορφη Χώρα μαγεύει τους ταξιδιώτες.

Μικρές πλατείες και γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια με παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες και στεγάδια, εκκλησίες και ανεμόμυλοι συνθέτουν ένα θαυμάσιο οικιστικό σύνολο.

Στα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Χώρας συγκαταλέγονται οι ναοί της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Σάββα και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Το Λαογραφικό Μουσείο του οικισμού δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την κυθνιακή λαϊκή παράδοση.

Έξω από τη Χώρα είναι χτισμένη η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Αϊ-Λια), που περιβάλλεται από τείχος και κελιά και προσφέρει καταπληκτική θέα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας βρίσκονται η μονή της Παναγίας του Νίκους (το καθολικό της είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο) και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (άλλοτε καθολικό μονής, στην περιοχή Xορδάκι).

Η Δρυοπίδα

Κεραμοσκεπή σπίτια εξαίρετης αρχιτεκτονικής, παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες γοητεύουν τους επισκέπτες της Δρυοπίδας, που οφείλει την ονομασία της στους Δρύοπες, τους πρώτους σύμφωνα με την παράδοση κατοίκους του νησιού.

Το Χωριό ή Σύλλακκα, κατά τους ντόπιους, χτισμένο ανάμεσα σε λόφους και αθέατο από τη θάλασσα (σε απόσταση 12 χλμ Ν από τη Χώρα), έχει μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη.

Τον οικισμό της Δρυοπίδας κοσμούν αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία: ο ναός της Αγίας Άννας και των Αγίων Αποστόλων (δισυπόστατος), η εκκλησία του Αγίου Μηνά, οι ναοί του Αγίου Παντελεήμονος και της Αγίας Τριάδας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης το Εκκλησιαστικό (Βυζαντινό) και το Λαογραφικό Μουσείο του οικισμού.

Εκτός του οικισμού βρίσκονται το σπήλαιο Καταφύκι, με πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες, η εκκλησία του Ταξιάρχη (άλλοτε καθολικό μονής, στη θέση «Βελίδι»), ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (το άλλοτε καθολικό μονής δεσπόζει σε ύψωμα με πανοραμική θέα) και η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, με υπέροχη θέα στο πέλαγος και το ηλιοβασίλεμα.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κύθνου.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024