Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ψεκασμένοι του κοροναϊού είναι εδώ και απειλούν με απίθανες θεωρίες

Οι ψεκασμένοι του κοροναϊού είναι εδώ και απειλούν με απίθανες θεωρίες

Ενω πριν από μερικά χρόνια συζητούσαμε για το αν υπάρχουν εξωγήινοι και αν ο Ελβις Πρίσλεϊ ζει, η συνωμοσιολογία εστιάζεται κυρίως στα εμβόλια και τις επιδράσεις τους με τη διακίνηση fake news να έχει ξεφύγει σε επίπεδα πραγματικής τρέλας

Απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα έχρηζαν… ψυχιατρικής παρακολούθησης, συνεχίζουν να διακινούνται στα social media, προκαλώντας πολλές φορές σύγχυση, θυμό, άρνηση. Κι αν πριν από μερικά χρόνια συζητούσαμε για το αν υπάρχουν εξωγήινοι και μας τους κρύβουν, αν ζει ο Ελβις Πρίσλεϊ κάπου στην Αμερική ή αν δεν πέθανε ο… Βγενόπουλος ή ο Μάκης Ψωμιάδης, αλλά κρύβονται για να γλιτώσουν, εν μέσω πανδημίας η κατάσταση έχει ξεφύγει. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες οι αρνητές εστίαζαν την κριτική τους στην ύπαρξη ή όχι του κορωνοϊού. Αν είναι μια απλή γρίπη, αν είναι κατασκεύασμα στα εργαστήρια και η παγκόσμια τάξη θέλει να μας μαντρώσει, αν μας κοροϊδεύουν οι επιστήμονες.

Μετά από μερικά εκατομμύρια νεκρούς (που κι αυτοί αμφισβητούνται από τους σκληροπυρηνικούς αρνητές) η συνωμοσιολογία έχει πάει σε υψηλά… level. Πλέον η «κριτική» εστιάζεται κυρίως στα εμβόλια και τις επιδράσεις τους με τη διακίνηση fake news να έχει ξεφύγει σε επίπεδα πραγματικής τρέλας.

Κι όμως, κάποιοι πιστεύουν ειδήσεις που έρχονται από άγνωστες ή από ύποπτες πηγές, χωρίς έλεγχο, χωρίς καμιά διασταύρωση. Θέλοντας να εξηγήσουν την τάση στη συνωμοσιολογία, επιστήμονες σε γερμανικό πανεπιστήμιο συσχέτισαν τις νοοτροπίες συνωμοσίας με την ανάγκη για… μοναδικότητα. Δηλαδή οι άνθρωποι πιστεύουν εξωφρενικά πράγματα διότι θέλουν βαθιά μέσα τους να νιώσουν ξεχωριστοί. Διότι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ανήκουν σε καμιά… αγέλη και αρνούνται να είναι «όργανα» που άγονται και φέρονται. Αυτή η θεωρία της μοναδικότητας μετατρέπει πολλές φορές τους απλούς αρνητές για λόγους που έχουν μια λογική, σε «ψεκασμένους» που είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Πολιτικοί

Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί «ψεκασμένοι» που βρίσκουν και κομματικά στηρίγματα σε πολιτικούς οι οποίοι είναι και οι ίδιοι «ψεκασμένοι» ή απλά παίζουν τον ρόλο του «ξεχωριστού». Αυτού που έχει «πληροφόρηση», που έχει «διαβάσει» ή που δεν είναι «πρόβατο» όπως οι υπόλοιποι.

Για παράδειγμα, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού ακολουθεί τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος έχει πει εξωφρενικές θεωρίες.

«Προτιμώ να είμαι ψεκασμένος, παρά μπολιασμένος. Δεν θα κάνω πειραματόζωο τον πατέρα μου», έχει πει ο ίδιος που κάποτε πουλούσε κρέμες που μας… σώζουν από τον κορωνοϊό. Θα ήταν αστείες οι αναρτήσεις που κάνουν, αν δεν ήταν τραγικές. Αν δεν παίζονταν ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο εκείνων που τις κάνουν αλλά και όσων τις πιστεύουν.

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι τον τελευταίο καιρό οι αρνητές υποχωρούν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, από 16% που δήλωνε τον Νοέμβριο ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο, το ποσοστό έπεσε στο 6%.

Ακραίες θεωρίες

Ακόμη κι αυτό το ποσοστό, ωστόσο, είναι ικανό να προκαλέσει «χαμό» στο Διαδίκτυο και οι αναρτήσεις του να γίνουν viral. Ισως για καλό του εμβολιαστικού κινήματος, διότι είναι σίγουρο ότι τόσο ακραίες, τόσο εξωφρενικές θεωρίες κινητοποιούν τη λογική.

Ας δούμε μερικές:

  • Πολλοί είναι οι χρήστες του Διαδικτύου που μετά το εμβόλιο δοκιμάζουν αν μεταλλικά αντικείμενα, όπως κουτάλια και πιρούνια κολλάνε στο σημείο που έγινε το εμβόλιο.
  • Ο κορωνοϊός οφείλεται στο… 5G. Πολύ διαδεδομένη θεωρία για εκείνους που πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία οφείλεται στην έκρηξη της πανδημίας.
  • Κάποιος άλλος γράφει: «Εχει κανείς διαπιστώσει κάτι περίεργο μετά από επαφή με εμβολιασμένους; Το Πάσχα είχαμε εμβολιασμένους στο τραπέζι, μέρα μετά έχουν πρηστεί τα άκρα μου και ειδικά η αριστερή πλευρά. Πατάω το δέρμα και πονάω και στο παιδί ανοίγει συχνά η μύτη του».
  • Ενας άλλος… επιστήμονας τονίζει: «Εκτός από μικροτσίπ μας βάζουν και μια ουσία που λέγεται λουσιφεράση η οποία μας κάνει… υπηρέτες του Λούσιφερ, δηλαδή του Διαβόλου».
  • Επίσης: Βρήκα ότι το μέγεθος ενός νανοτσίπ είναι 7 νανόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου) ενώ ένα ερυθρό αιμοσφαίριο είναι 7.500 νανόμετρα. Δηλαδή χωράει άνετα μέσα σε υγρό και σκέφτομαι ότι εκτός από το mrna και τη λουσιφεράση και τα εκτρωμένα έμβρυα, μπορούν άνετα να έχουν βάλει και νάνοτσιπ. Γίνεται, έχουν την τεχνολογία.
  • Σχολείο τέλος για το παιδί μου. Δεν θα κάνει το εμβόλιο, ούτε αυτός, ούτε εγώ, ούτε η γυναίκα μου. Βρήκα μέρος να πάω να μείνω. Προτιμώ το γέλιο του, τη χαρά του παρά να εμβολιαστεί για να πάει σχολείο.
  • Αλλος αναρωτιέται: «Τι θα γίνει αν χρειάζομαι αίμα και μου κάνουν μετάγγιση από εμβολιασμένο; Θα μου μεταφέρει και το μπόλι;».
  • Κάποιος άλλος αποκαλύπτει: Μαύρα ελικόπτερα πετάνε πάνω από τον ουρανό του Πολυκάστρου με ψυχοτρονικά όπλα συχνοτήτων. Στόχος είναι συγκεκριμένα σχολεία και γονείς. Θέλουν τα παιδιά να κάνουν εμβόλιο και Rapid. Αυτά τα όπλα δουλεύουν με 5G και στέλνουν σήμα στο κινητό κι από εκεί κατευθείαν στον εγκέφαλο. Πηγαίνετε σπίτι σας για να μη γίνετε ζόμπις. Υπομονή μέχρι να περάσει το κακό.
  • «Κάτι βρωμάει με την J&J. Μέχρι πρότινος έφτιαχνε σαμπουάν και τώρα εμβόλια;».
  • Δεν είναι ιός, είναι τρελαμένα μόρια οξυγόνου στο αίμα όταν… ακτινοβολούν ανθρώπους. Οι κοινωνικές αποστάσεις που ζητάνε είναι γιατί όταν είναι κοντά τα άτομα το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου μπερδεύεται.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024