Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι ΗΠΑ ανέλαβαν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν ενεργό ρόλο στο Κυπριακό

Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Τηλεφωνική συνομιλία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ είχε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με κυρίαρχο θέμα της συζήτησης το Κυπριακό.

Σε εποικοδομητικό κλίμα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνομιλία, με κυρίαρχο θέμα το Κυπριακό, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και ανταλλάχθηκαν απόψεις για την εν εξελίξει προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Η κα Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα των ΗΠΑ να συμβάλουν ενεργά στην επίτευξη προόδου, προσθέτοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο εγείρουν το θέμα προς την τουρκική πλευρά στο ψηλότερο επίπεδο, σε συνδυασμό με την ανάγκη αποφυγής παράνομων ενεργειών, είτε στην περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, είτε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κα Νούλαντ είπε συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και είναι δεσμευμένος προς την επίτευξη προόδου εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του αντιπροέδρου τότε Μπάιντεν στην Κύπρο, το 2014, που άνοιξε τον δρόμο για αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε νέα επίπεδα, εξέφρασε επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε πλειάδα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων τομέων που άπτονται των σχέσεων και επαφών στο επίπεδο των δύο λαών.

Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Τέλος, επανέλαβε τη σημασία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, εκφράζοντας επιθυμία για συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για επικράτηση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι το γεγονός πως η συνομιλία πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Χριστοδουλίδη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και την αποστολή επιστολής από τον πρόεδρο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, επιβεβαιώνει την άνευ προηγουμένου θετική δυναμική στις σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον.

Πηγή: politis.com.cy/ΚΥΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024