Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκληματικότητα: Με καθυστέρηση μηνών δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για το 2020 - Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Εγκληματικότητα: Με καθυστέρηση μηνών δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για το 2020 – Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Με μεγάλη καθυστέρηση δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για την εγκληματικότητα το 2020 χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα - τουλάχιστον αυτή τη στιγμή - να γίνει σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Που οφείλονται οι καθυστερήσεις σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύθηκαν σήμερα, με καθυστέρηση πολλών μηνών, τα στοιχεία για την εγκληματικότητα του 2020 από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Τις προηγούμενες ημέρες το θέμα είχε αναδειχθεί και στη Βουλή, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη δημοσιοποίηση της εξέλιξης της εγκληματικότητας στη χώρα.

Η καθυστέρηση στην παρουσίαση των στοιχείων για την εγκληματικότητα έγινε σημείο αντιπαράθεσης, καθώς η δημόσια συζήτηση στρέφεται γύρω από την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε λίστα με κακοποιούς που αποφυλακίστηκαν και που θεωρεί ύποπτους, ενώ δεσμεύεται για οργανωμένο σχέδιο και πόλεμο με τους εγκληματίες, την ώρα που κρίσιμα στοιχεία για το σχεδιασμό αντεγκληματικής πολιτικής από τους αρμόδιους φορείς δεν ήταν διαθέσιμα.

Η ΕΛ.ΑΣ στην ανακοίνωσή της παραδέχεται τις καθυστερήσεις, τις οποίες αποδίδει στο νέο αναβαθμισμένο σύστημα που καταγράφονται στα στοιχεία, ενώ διευκρινίζει ότι ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης των στοιχείων με προηγούμενα έτη, εξαιτίας της αλλαγής συστήματος.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή του, τα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν στο περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και στη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, αποτυπώνονται πλέον στο αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line και ακολουθούν τα πρότυπα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, γι’ αυτό υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση τους, για την οποία η ΕΛΑΣ ζητά συγγνώμη.

Ειδικότερα, ο τρόπος καταγραφής και κατηγοριοποίησης των στατιστικών στοιχείων εναρμονίζεται από φέτος με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Έτσι, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, αντλεί τα στοιχεία απευθείας από το σύστημα Police On Line και εκδίδει τους πίνακες.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια

Για το λόγο αυτό, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχουν στοιχεία για σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μπορεί κανείς να δει αν υπάρχει αύξηση ή μείωση στα τελεσθέντα αδικήματα.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση του Αρχηγείου επισημαίνεται ότι η ίδια διαδικασία θα εφαρμοστεί και για τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία των ετών 2019, 2018 και 2017, αλλά λόγω της εναρμόνισης μπορεί να υπάρχουν «όχι σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία, καθώς αλλάζει ο τρόπος κατηγοριοποίησης».

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, οπότε θα υπάρχουν τα δεδομένα για σύγκριση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία του 2020 για την εγκληματικότητα υπάρχουν στον ιστότοπο της Αστυνομίας:

Δείτε τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ εδώ

Ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το police online

Είχε προηγηθεί ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την εφαρμογή police online. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, τους τελευταίους 17 μήνες κανένα στοιχείο δεν έχει δημοσιευθεί για την εξέλιξη της εγκληματικότητας.

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά καταργούνται συγκεκριμένες εφαρμογές του συστήματος Police On Line μέσω του οποίου αποτυπώνονταν ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε κάθε αστυνομική υπηρεσία της χώρας και τα οποία κάθε μήνα δημοσιοποιούνταν με αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό των αρμόδιων Υπηρεσιών και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ανταπόκρισης.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η εγκληματικότητα στη Χώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο οδηγώντας το περίφημο δόγμα της Κυβέρνησης «νόμος και τάξη» σε κατάρρευση,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για την επαναφορά δημοσιοποίησης των στατιστικών στοιχείων για την εξέλιξη της εγκληματικότητας στη χώρα που θα βοηθήσει στον καλύτερο συντονισμό των Υπηρεσιών της Αστυνομίας και στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ανταπόκρισης;

2. Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου για τη στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων που σήμερα είναι υποστελεχωμένα και την ενίσχυσή τους με σχέδια επιχειρησιακής δράσης ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά κατά των διαφόρων μορφών εγκληματικότητας καθώς και του οργανωμένου εγκλήματος;

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024