Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πωλείται ένα εξαιρετικό σπίτι του Φρανκ Λόιντ Ράιτ για οικογένειες μεσαίου εισοδήματος

Πωλείται ένα εξαιρετικό σπίτι του Φρανκ Λόιντ Ράιτ για οικογένειες μεσαίου εισοδήματος

Ο σημαντικότατος Αμερικανός αρχιτέκτων συνεχίζει να αφορά και να κεντρίζει το ενδιαφέρον

Είναι γεγονός ότι τα κτίρια του Frank Lloyd Wright, του πιο σημαντικού Αμερικάνου αρχιτέκτονα της εποχής του αλλά και της εποχής μας, εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από αρχιτέκτονες που επιδίδονται σε σαφάρι για να τα καταγράψουν ξανά και ξανά σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ έκτισε εκατοντάδες σπίτια, μουσεία και κτίρια γραφείων. Πολλοί χώροι έχουν κατεδαφιστεί, αλλά περισσότερα από 400 κτίρια που έχουν σχεδιαστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε κάθε πολιτεία της Αμερικής το χαρτοφυλάκιο των έργων του είναι αξιοσημείωτο. Στην Άιοβα έχτισε επτά σπίτια και ένα από αυτά είναι προς πώληση δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να θαυμάσουν το σχέδιο, την κατασκευή και το εσωτερικό του.

Πρόκειται για το Alsop House που σχεδιάσθηκε το 1947 και ολοκληρώθηκε το 1951 και αντιπροσωπεύει τόσο μια ιδιαίτερη κατηγορία έργων του όσο και τον μοντερνισμό στα μέσα στου 20ού αιώνα.

Κλασικό και μοντέρνο συγχρόνως

Πρόκειται για ένα Usonian, λέξη που αναφέρεται σε μια ομάδα περίπου 60 σπιτιών μεσαίου εισοδήματος που σχεδιάστηκαν από τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ ξεκινώντας το 1934 με το Willey House. Τα σπίτια Usonian είναι συνήθως μικρές μονοκατοικίες χωρίς γκαράζ ή πολύ χώρο αποθήκευσης. Συχνά έχουν σχήμα L για να ταιριάζουν γύρω από έναν κήπο σε ασυνήθιστες και φθηνές τοποθεσίες.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ έκτισε εκατοντάδες σπίτια, μουσεία και κτίρια γραφείων. Πολλοί χώροι έχουν κατεδαφιστεί, αλλά περισσότερα από 400 κτίρια που έχουν σχεδιαστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν

Χαρακτηρίζονται από εγγενή υλικά, επίπεδες στέγες και μεγάλες προεξοχές για παθητική ηλιακή θέρμανση και φυσική ψύξη, από φυσικό φωτισμό με παράθυρα clerestory και επιδαπέδια θέρμανση. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως έχουν μικρή έκθεση στην μπροστινή / «δημόσια» πλευρά, ενώ το πίσω μέρος, η ιδιωτική πλευρά τους είναι εντελώς ανοιχτή προς τα έξω.

Μια ισχυρή οπτική σύνδεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό όλων των σπιτιών Usonian. Η λέξη carport επινοήθηκε από τον Ράιτ για να περιγράψει την προεξοχή για την προστασία ενός σταθμευμένου οχήματος.

Ιδανικό για παιδιά, κατοικίδια και λάτρεις της φύσης

Χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου, με νότιο και ανατολικό προσανατολισμό, η κατοικία των 214 τ.μ. διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και ένα ευρύχωρο, ανοιχτό σαλόνι και τραπεζαρία που χωρίζεται από ένα τζάκι.

Η ιστορία της δημιουργίας του σπιτιού ξεκινά το 1947, όταν δύο νέες οικογένειες από την Άιοβα πλησίασαν τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ και του ζήτησαν να σχεδιάσει δύο σπίτια για αυτές, γνωστά τώρα ως Κάρολ Άλσοπ και Λάμπερσον. Το πιο ευρύχωρο από τα δύο, το Άλσοπ, διατίθεται προς ιδιωτική πώληση.

Πόσο αμερικάνικης αισθητικής;

Η παλέτα υλικών του σπιτιού αποτελείται από κόκκινα τούβλα, δάπεδα από μπετόν, τοίχους από μπετόν και οροφές από γύψο. Στην πώληση περιλαμβάνονται και τα πρωτότυπα έπιπλα, σχεδιασμένα από τον Ράιτ: τρία αρθρωτά τραπέζια, οκτώ τραπεζάκια με καρέκλες και τέσσερα τετράγωνα τραπέζια, όλα εκλεκτής ποιότητας και σε άριστη κατάσταση.

Την δεκαετία του 1980 η επιδαπέδια θέρμανση αντικαταστάθηκε και προστέθηκαν κλιματισμός ενώ τα αυθεντικά ξύλινα παράθυρα αντικαταστάθηκαν με τα λευκά ασφαλείας.

Θα ενδιαφερόσασταν να το αγοράσετε;

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024