Πώς θα μοιραστεί η ανάπτυξη;
Μισθοί και θέσεις εργασίας
Η επιστροφή στη συζήτηση για τις δυναμικές της διεθνούς οικονομίας του προβληματισμού για τον πληθωρισμό, συνδυάστηκε με την επανεμφάνιση και του ερωτήματος για το εάν η αιτία για τις όποιες αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή μπορεί να αναζητηθεί σε κάποια αυξητική τάση των μισθών. Αυτή η εκ νέου επικέντρωση στους μισθούς, που προς το παρόν δείχνουν λιγότεροι σημαντικοί από άλλους μηχανισμούς που αυξάνουν το κόστος παραγωγής, και η οποία έρχεται σε αντίθεση με διακηρυγμένες θέσεις π.χ. του Τζο Μπάιντεν υπέρ της αύξησης των κατώτατων μισθών, είναι ενδεικτική των αντανακλαστικών που γεννά ένας τρόπος οικονομικής σκέψης που ηγεμόνευσε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η ηγεμονία αυτού του τρόπου σκέψης αποτυπώθηκε στην αντίληψη ότι η εργασία είναι απλώς ένα παράγοντας κόστους στη δυναμική της ανάπτυξης και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να ενισχυθούν πέραν ενός ορίου οι αποδοχές της απλώς θα υπονόμευε την οικονομική δραστηριότητα, θα ενεργοποιούσε πληθωριστικές τάσεις και τελικά θα οδηγούσε σε απώλεια θέσεων εργασίας. Η ολοένα διευρυνόμενη απόσταση ανάμεσα στις αποδοχές της πλειονότητας των μισθωτών και τις απολαβές των εταιρικών διοικήσεων, θεωρήθηκε το εύλογο τίμημα για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η έκρηξη της ανισότητας νομιμοποιήθηκε μέσα από ερμηνευτικά σχήματα ατομικής αξίας, προσπάθειας και ευθύνης.
Στην αυγή μιας νέας εποχής, που μπορεί να είναι ασαφής ως προς το περίγραμμα αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι μια απλή επανάληψη των προηγούμενων «ηγεμονικών» αντιλήψεων, αυτών που οδήγησαν χώρες του G7 να διαπιστώνουν ότι σε καταστάσεις έκτακτες το «χέρι της αγοράς» δεν είναι απλώς αόρατο αλλά και παντελώς απόν, οι προσπάθειες να αποτραπεί μια δικαιότερη κατανομή εισοδημάτων, να υποτιμηθεί η πραγματική συμβολή της εργασίας και να υπονομευτεί προληπτικά η διαχρονικά – και εν πολλοίς αναγκαστικά – «συγκρουσιακή» δυνατότητά της να διεκδικεί βελτίωση αμοιβών και συνθηκών, δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν εκφράσεις οικονομικής ή δημοσιονομικής «σωφροσύνης».
Περισσότερο παραπέμπουν στην προετοιμασία και των επόμενων κρίσεων και των επόμενων κοινωνικών εκρήξεων.
- Νορβηγία: 15 χρόνια από την τρομοκρατική επίθεση του νεοναζί Μπρέιβικ – Εκδηλώσεις μνήμης
- Νέα κριτήρια αξιολόγησης στα ειδικά καινοτόμα φάρμακα που εισάγει το ΙΦΕΤ – Πού μπήκαν «κόφτες»
- Συνταγή: Αυθεντική καρμπονάρα
- Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα σε 4 περιφέρειες με υποχρεωτική παύση υπαίθριων εργασιών – Ποιους αφορά
- Βενεζουέλα: 5.346 οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς – Μεγαλώνει διαρκώς η μακάβρια λίστα
- Οδηγός για αρχάριους: Επτά συμβουλές για σωστή καλοκαιρινή διατροφή
- Ο καύσωνας επιμένει για τρίτη ημέρα – Σε ποιες περιοχές το θερμόμετρο θα φτάσει τους 43 βαθμούς
- Anilio Park Festival 2026: Όταν η μουσική συναντά τη φύση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Ο Άντι Μπέρναμ δίνει άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βρετανικές βάσεις – Ποιες αφορά [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-21T132220Z_1630330752_RC2CIMAXMBUB_RTRMADP_5_BRITAIN-POLITICS-CABINET-128x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/guilherme-stecanella-NT2jndF5Vpo-unsplash-1-315x220.jpg)
































































![Ο Άντι Μπέρναμ δίνει άδεια στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν βρετανικές βάσεις – Ποιες αφορά [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/2026-07-21T132220Z_1630330752_RC2CIMAXMBUB_RTRMADP_5_BRITAIN-POLITICS-CABINET-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442