Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Όλγα Τρέμη επεφύλασσε στο τέλος εσωκομματικές βόμβες αλλά και απαντήσεις που μοιάζουν με χρησμούς και σίγουρα θα συζητηθούν, ενισχύοντας ενδεχομένως και ένα κλίμα περαιτέρω εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Όλγα Τρέμη επεφύλασσε στο τέλος εσωκομματικές βόμβες αλλά και απαντήσεις που μοιάζουν με χρησμούς και σίγουρα θα συζητηθούν, ενισχύοντας ενδεχομένως και ένα κλίμα περαιτέρω εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μας κρίνει όλους ο λαός στις εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας με γρίφους αφήνει ανοιχτό το παράθυρο αποχώρησης από την προεδρία του κόμματος σε περίπτωση νέας εκλογικής ήττας.

Στο ερώτημα αν θα αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει να απαντήσει ευθέως λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού».

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει εσωκομματικά μηνύματα και προς όλα τα στελέχη καθώς όπως τονίζει δεν πρέπει να θεωρεί κανένας, πρώην υπουργός ή τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δεδομένη η υπουργοποίησή του.

Ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…

Μάλιστα έχει προηγηθεί η απάντησή του πως κανείς στο κόμμα, ούτε ο ίδιος προσωπικά έχει εισιτήριο διαρκείας για τη θέση που κατέχει.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς αν εξακολουθεί ο Νίκος Παππάς να διαδραματίζει το ρόλο ενός στενού του συνεργάτη όπως αυτός που είχε μέχρι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά:

«Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Δεν σημαίνει κάτι και θα σας πω γιατί: Διότι για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους.

»Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…».

Σε όλο το προηγούμενο μέρος της προηγούμενο μέρος της συνέντευξής του έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει το ΚΙΝΑΛ ως ίσως τον μοναδικό μελλοντικό του κυβερνητικό σύμμαχο.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας δηλώνει βέβαιος ότι θα μπορέσει να σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση» παρά την απλή αναλογική και την αδυναμία να εξασφαλίσει αυτόδυναμη πρωτιά.

Επιδέχονται ερμηνειών

Είναι βέβαιο ότι οι απαντήσεις του κ. Τσίπρα επιδέχονται ερμηνειών και ουδείς μπορεί να σίγουρος τι πραγματικά εννοεί και που πραγματικά στοχεύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο βαθμό που οι απαντήσεις αυτές δεν είναι προϊόν γκάφας, καθώς ανακινούν εσωκομματικά ζητήματα.

Είναι επίσης βέβαιο ότι αποτυπώνουν και βαθύτερες διεργασίες και εσωκομματικές συγκρούσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που απλά έχουν μπει κάτω από το χαλί δημοσίως για να μην τροφοδοτείται η εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρου σε όφελος της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το επίμαχο απόσπασμα

Αναλυτικά το επίμαχο απόσπασμα στο τέλος της συνέντευξης του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

Ο. ΤΡΕΜΗ: Θα επανέλθω για τελευταία φορά στον κ. Παππά. Ήταν από τους στενότερους συνεργάτες σας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικός σας φίλος με πολύ σημαντικές αρμοδιότητες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν και σήμερα εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν τέτοιο ρόλο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σήμερα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στο γραφείο μου όπως ήταν το πρώτο διάστημα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, γιατί είναι λίγο προβοκατόρικη η ερώτησή σας. Δεν σημαίνει κάτι και θα σας πω γιατί: Διότι για καθέναν από μας, η διαδρομή η πολιτική δεν σημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο και μια συγκεκριμένη θέση. Κανένας μας δεν έχει εισιτήριο διαρκείας σε θέσεις και σε ρόλους.

Και θα το πω αυτό γενικότερα, όχι για τον Νίκο ο οποίος είναι τομεάρχης σ’ έναν κρίσιμο τομέα σήμερα. Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…

Ο. ΤΡΕΜΗ: Τι σημαίνει αυτό, πώς το λέτε έτσι; Αν τυχόν ας πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εσείς θα σκεφτείτε ότι μπορεί και να μην παραμείνετε στη θέση σας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός στις εκλογές, τα μέλη των κομμάτων μέσα από τις συνεδριακές διαδικασίες, όλοι κρινόμαστε. Και θα πρέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοί που βρέθηκαν σε θέσεις διακυβέρνησης είτε αυτοί που σήμερα έχουν θέσεις σημαίνουσες ως τομεάρχες, να γνωρίζουν ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνιμες. Και ότι αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν. Θα το κρίνει όμως σε μεγάλο βαθμό αυτό η ψήφος του ελληνικού λαού.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr